ساری - ایرنا - تلفات پرندگان مهاجر زمستان‌گذران در تالاب بین‌المللی میانکاله در شرق استان مازندران با رکورد شکنی در ۲ روز اخیر به مرز ۱۰ هزار بال رسیده است.

به گزارش ایرنا ، تلفات مشکوک پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله برای دومین سال متوالی از نهم بهمن ماه شروع شد و در بیستمین روز تعداد لاشه های جمع آوری شده به ۹ هزار و ۴۷۸ قطعه رسیده است.

محیط زیست مازندران چهارشنبه شب با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد که تنها در روز جاری یکهزار و ۴۴۵ لاشه از ضلع جنوبی و شرقی تالاب جمع آوری شدده است.

طبق این گزارش ، لاشه های جمع آوری شده عمدتا از گونه چنگر معمولی، فلامینگو ،مرغابی و حواصیل بوده است. 

روز سه شنبه هم محیط بانان با انجام گشت پیاده ، سواره و به وسیله تراکسور و قایق یکهزار و ۳۰۴ لاشه جمع آوری کرده بودند.

اطلاعیه های محیط زیست مازندران نشان می دهد که تاکنون تلفات مشکوک در میان ۱۳ گونه از پرندگان مهاجر مشاهده شده است.

احتمال ادامه تلفات تا مهاجرت معکوس 
در حالی تلفات پرندگان مهاجر از گونه های مختلف در تالاب بین المللی میانکاله برای دومین سال متوالی با گذشت ۲۰ روز همچنان ادامه دارد که پیش از این رییس سازمان دامپزشکی کل کشور در گفت و گو با ایرنا پیش بینی کرده بود که طبق تجربه سال گذشته تلفات تا پایان زمستان گذرانی و بازگشت این پرندگان به سرزمین اصلی در اواخر اسفند و اوایل فروردین سال آینده ادامه خواهد داشت.

دکتر صفرعلی ماکنعلی در این گفت و گو سرعت بخشیدن به جمع آوری لاشه های پرندگان و افزایش سطح آب را با تزریق آبهای سطح تالاب و رودخانه های اطراف را دو گزینه احتمالی برای کاهش تلفات اعلام کرد که هر دو برنامه در دست اجرا قرار گرفته است.
اگرچه آمار تلفات پرندگان مهاجر ناشی از بیماری بوتولیسم در روزهای اخیر روند افزایشی زیادی به خود گرفت ، ولی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل فاصله معناداری دارد و پیش بینی می شود که آمار تلفات در سال جاری حداقل ۵۰ درصد کمتر از سال قبل باشد.
در سال گذشته براثر بیماری بوتولیسم که از چهارم بهمن ماه شیوع داشت، در کمتر از ۵۰ روز افزون بر ۵۰ هزار بال از ۳۰ گونه از پرندگان مهاجر را تلف کرد.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران نیز به خبرنگار ایرنا گفت : تلفات پرندگان وحشی ناشی از بیماری بوتولیسم در تالاب بین المللی میانکاله با گذشت ۲۰ روز همچنان ادامه دارد و پیش بینی ما و دامپزشکی تداوم این روند تا پایان فصل مهاجرت معکوس حداقل در ۲۰ روز آینده است.
کوروس ربیعی افزود : در سال جاری به دلیل تجربه تلخ سال قبل، پایش از روزهای اول مهاجرت پرندگان وحشی مهاجر در تالاب میانکاله و سایر تالاب های استان از سوی محیط بانان انجام شد و نتیجه این پایش مستمر شناسایی سریع بیماری و تسریع در جمع آوری لاشه ها بوده است.
وی با اعلام این که در سال جاری تلفات پرندگان از بندرگز و نوکنده در استان گلستان که بخش شمالی تالاب محسوب می شوند تا جنوب آن یعنی بخش قلعه پایان شهرستان گلوگاه مشاهده شده است ، گفت : اگر چه گستره شیوع بیماری نسبت به سال گذشته گسترده تر است ، ولی گونه های درگیر با بیماری و تلفات نسبت به سال گذشته کمتر بوده است.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران افزود : پارسال تلفات در بین ۳۰ گونه از پرندگان مهاجر دیده شده بود و حتی بعضی از گونه های شکاری و گوشتخوار را هم درگیر کرده بود ولی امسال تاکنون با وجود فراگیری بیماری در سطح گسترده تری از تالاب، تلفلات در کمتر از ۱۷ گونه ثبت شده است.

انقراض ؛ گمانه‌زنی بدبینانه 
ربیعی برخی اظهار نظرها در باره احتمال انقراض برخی از گونه های پرندگان مهاجر با توجه به تلفات ناشی از بیماری بوتولیسم در دو سال گذشته را بدبینانه و غیرکارشناسی دانست و اظهار داشت : گذشته از این که گونه های درگیر با بیماری بوتولیسم دارای جمعیت زیادی هستند ، میزان جوجه ریزی این پرندگان آبزی و کنار آبزی درگیر این بیماری از رشد خوبی برخوردار است که هر گونه احتمال انقراض نسل را منتفی می کند.

وی اضافه کرد : در شرایط فعلی با تمام امکانات نیروی انسانی و تجهیزات محیط بانی استان های مازندران و گلستان برنامه پایش و جمع آوری لاشه ها از سطح آب تالاب و حاشیه ها و خشکی میانکاله با سرعت ادامه دارد و این پایش مستمر می تواند آمار تلفات را تا حد زیادی کاهش دهد.
سرازیر شدن آب سد گلورد به تالاب میانکاله 
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران با اعلام این که ورود آب شیرین سد گلورد به تالاب بین المللی میانکاله ادامه دارد ، گفت : با همکاری شرکت آب منطقه ای در هر ثانیه حدود ۱.۲ متر مکعب آب شیرین از سد گلورد وارد تالاب بین المللی میانکاله می شود و پیش بینی ما این است که این روند در روزهای آینده نیز ادامه یابد.
وی افزود : طبق نظر کارشناسان دامپزشکی ، با ورود آب به داخل تالاب این احتمال وجود دارد که میزان آلودگی آب به بوتولیسم کاهش یابد و ما هم منتظریم که نتیجه را ببینیم چون اکنون برای اظهارنظر قطعی در این باره زود است .

ورود آب سد گلورد به داخل تالاب بین المللی میانکاله یکی از برنامه های طرح ملی احیاء تالاب محسوب می شود که بر اساس مصوبه کارگروه ملی  به ریاست معاون اول رییس جمهوری ، وزارت نیرو موظف شد تا این برنامه را در قالب حق آبه عملیاتی کند.
پناهگاه حیات وحش و تالاب بین المللی میانکاله که در شرق استان مازندران واقع است ، در مجموع حدود ۶۸ هزار هکتار مساحت دارد. حدود ۴۸ هزار هکتار از این مساحت را تالاب بین المللی میانکاله و بقیه را پناهگاه حیات وحش تشکیل می دهد.

طبق گزارش رسمی محیط زیست ، سالانه افزون بر ۱۵۰ گونه از پرندگان بومی و مهاجر با جمعیت بیش از ۱.۵ میلیون بالی در تالاب و پناهگاه حیات وحش میانکاله در فصول مختلف زیست می کنند.