به گزارش ایرنا از میراث آریا، در جلسه شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس که در سالن اجتماعات وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد، هشت اثر از استانهای آذربایجان غربی، یازده اثر از استان اردبیل، ۱۴ اثر از استان آذربایجان شرقی، سه اثر از استان سیستان و بلوچستان و از استان یزد نیز جشن انار ثبت ملی شد.
جشن انار که از جشنهای مرتبط با جشن مهرگان است در استان یزد ریشهای کهن داشته و امروزه به صورت گسترده در این استان برگزار میشود.
از جمله آثار شاخص ثبتشده استان آذربایجان شرقی میتوان به مهارت بافت فرش هریس، مراسم مصلی در روستای اسپیران، مهارت تهیه پنیر سنتی لیقوان، مراسم تعزیه اهل قبیله در خسروشاه از توابع شهرستان تبریز اشاره کرد.
از استان اردبیل میتوان به ثبت ملی مراسم بارانخواهی چمچه خاتون یا چمچه گلین و آیین و مراسم برپایی قارقارا اشاره کرد. همچنین آیین و مراسم خیدیر نبی به پیشنهاد استان اردبیل، منطقهای (استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی) و مراسم گلین چیخدی(عروس بران) به پیشنهاد استان اردبیل، منطقهای (عشایر استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان) و از استان سیستان و بلوچستان مهارت خمکدوزی (خامهدوزی) به عنوان میراثفرهنگی ناملموس ثبت ملی شد.
به گزارش ایرنا، طبق آییننامه و دستورالعملهای مصوب، شورای ملی ثبت آثار، بررسی و تصویب شرایط و ارزش ثبت آثار در چهار حوزه آثار غیرمنقول (اماکن تاریخی فرهنگی)، آثار منقول (اموال فرهنگی و اشیا تاریخی)، آثار طبیعی (مناظر بدیع جغرافیایی، محوطههای طبیعی – تاریخی، پدیدهها و نمونههای ارزشمند گیاهی، جانوری و زیستگاهها) و آثار ناملموس (رویدادها، مراسم و آیینهای معنوی و فرهنگی، آواها و مهارتها و شیوههای پخت غذاهای سنتی و...) در فهرست ملی را در بر میگیرد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رییس شورا، معاون میراثفرهنگی نایب رییس و مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنویوطبیعی به عنوان دبیر شورا هستند که جلسات آن به صورت دورهای و بر اساس پروندههای موضوعی با حضور اشخاص حقوقی ثابت، اشخاص حقیقی و تعدادی از صاحبنظران و نمایندگان دستگاهها و سازمانهای مرتبط با هر پرونده به صورت متغیر تشکیل میشود.