یزد - ایرنا- مدیرجهاد کشاورزی شهرستان ابرکوه با اشاره به اینکه گل نرگس به باور بسیاری از مردم، نوید دهنده فرارسیدن فصل بهار است ، گفت: امسال پنج میلیون شاخه این گیاه از ۲ هکتار نرگس‎‌زارهای روستای صفی آباد دهستان فراغه بخش مرکزی برادشت و روانه بازار مصرف شد.

مهدی غیب الهی عصر روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرگار ایرنا بابیان اینکه تنها در این منطقه ابرکوه گل نرگس کشت می شود ،افزود: گل تولیدی معروف به گل نرگس شیرازی است که با همکاری پنج بهره بردار برداشت و روانه بازار مصرف یزد و سایر استان ها شد.

این مسوول ادامه داد: با توجه به بازار مناسب گل نرگس در کشور و همچنین کم آبخواه بودن این گیاه ، پیش بینی می شود سطح زیر کشت این گیاه سال ۱۴۰۰ خورشیدی  از ۲ به سه هکتار عمدتا در  دهستان فراغه ، افزایش یابد.

وی بابیان اینکه گل نرگس ۲ ویژگی مهم از جمله کم آبخواه بودن وارزش افزوده بالایی برای بهره بردار دارد ، اظهار کرد: این گیاه در مردادماه کشت و نیاز آبی آن به سه دوره است و برداشت آن هم باتوجه به شرایط آب وهوایی از آذرماه آغاز و تا آخر بهمن ماه ادامه دارد .

غیب الهی ادامه داد: می‌توان این گیاه کم آبخواه را جایگزین گیاهان با نیاز آبی بیشتر کرد و دیگر اینکه بهره برداران با کشت آن به عنوان گیاه دارویی، می‌توانند به خوبی از مزایای اقتصادی آن برخوردار شوند.

این مسوول بخش کشاورزی ابرکوه خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه این شهرستان از لحاظ منابع آبی در شرایط بحرانی قرار دارد، کشت گیاهان کم آبخواه از جمله گل نرگس را به کشاورزان توصیه کرد.

مسوولان از تولیدکنندگان گل نرگس حمایت کنند

یکی از تولید کنندگان گل نرگس روستای صفی آباد دهستان فراغه ابرکوه به خبرنگار ایرنا گفت: با حمایت های ویژه مسوولان ، تولیدکنندگان این گیاه را که در بحران آبی تاثیرگذار است، توسعه دهند.

جلیل دهقان بیان کرد: گلزارهای نرگس ، علاقه مندان زیادی دارد، توصیه می شود کشاورزان بخشی از اراضی دهستان فراغه را که در مسیر جاده طریق الرضا (ع) قرار دارد به کاشت گل نرگس اختصاص دهند تا زمینه جذب بیشترگردشگران به این منطقه فراهم شود.

وی ادامه داد: کشاورزان برای بهره وری آب بهتر است در کاشت و توسعه گل نرگس و همچنین دیگر محصولات کم آبخواه نظیر گیاهان دارویی تلاش کنند که نقش بسیار تاثیرگذاری در اقتصاد برای محصولات پرآبخواه بهاره دارد.

این بهره بردار، خاطرنشان کرد: مردم می توانند در فضایی حداقل به مساحت ۱۰۰مترمربع  گل نرگس کشت کنند، علاوه بر استفاده از طراوت و بوی خوش آن ، با تقدیم یک شاخه گل  به خانواده و دوستان مهر و محبت را افزون تر کنند.

معروف ترین گل نرگس به شهلا معروف و تولید کازرون فارس است که از آن با عنوان گل نرگس شیرازی نیز یاد می شود.

گل نرگس، گیاهی پیازدار و از تیره نرگسیان با گل سفید و جام فرعی زرد دارد و یکی از مصارف این گل در تهیه انواع عطر، اسانس و ادکلن است که کارخانه و یا خوشه ای در این ارتباط در ابرکوه ایجاد نشده و تمام سودآوری محصول در فروش گل  به صورت شاخه ای است.‏

اراضی قابل کشاورزی ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم ۲ دهه پدیده خشکسالی از ۲۰ هزار هکتار به ۱۵ هزار هکتار در سال های اخیر کاهش یافت و ۴۰ درصد اشتغال مردم وابسته به فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و دامپروری است .

هشت هزار و ۵۰۰ خانوار ، ۱۴۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی را از ۶۶۲ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و ۱۳ رشته قنات برداشت می کنند و سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در شهرستان ابرکوه تولید و بخشی از آن در بازار استان‌های همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه می‌شود.

در این شهرستان با توجه به شرایط اقلیمی ۵۰ گونه محصولات با کیفیت گرمسیری و سردسیری به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در سال تولید می شود.

ابرکوه ۲۰۰ سال قبل ۱۲۰ رشته قنات داشت که به دلیل کاهش بارندگی در این مدت ، در ۴۰ سال گذشته این تعداد به ۹۱ رشته کاهش یافت و هم اکنون از این تعداد ۱۳ رشته دایر است.

مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.