به گزارش ایرنا، این افراد از حمایت آمریکا و نیروهای ناتو در پایان نشست وزیران دفاع ناتو از کابل استقبال کرده و گفتند با خروج فوری نیروهای نظامی آمریکا و سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از افغانستان نه تنها چشم انداز دستیابی به صلح مخدوش می شود، بلکه کشور در معرض جنگ داخلی نیز قرار می گیرد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز پنجشنبه اعلام کرد که کشورهای عضو این پیمان در مورد خروج نیروهای خود از افغانستان «تصمیم نهایی» را اتخاذ نکرده اند.
به گفته وی، کشورهای عضو ناتو با نزدیک شدن به موعد تعیین شده برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان به بحث درباره آن ادامه خواهند داد. بنا به توافقی که یک سال پیش بین آمریکا و گروه طالبان به دست آمد، کشورهای خارجی باید پیش از روز اول مه سال ۲۰۲۱ میلادی (۱۱ اردیبهشت سال ۱۴۰۰ شمسی) خاک افغانستان را ترک کنند.
دبیرکل ناتو در باره خروج نیروهای این سازمان از افغانستان گفت: «متحدان در ناتو به رایزنی تنگاتنگ و هماهنگ با یکدیگر طی هفته های آینده ادامه خواهند داد.»
این سخنان "ینس استولتنبرگ در پایان نشست مجازی وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو بیان شد.
هم اکنون ۹ هزار و ۶۰۰ نظامی ناتو که ۲ هزار و ۵۰۰ نفر از آنها را سربازان آمریکایی تشکیل می دهند در خاک افغانستان حضور دارند.
دبیرکل ناتو در مورد کنفرانس وزیران دفاع کشورهای عضو این سازمان در تماس تلفنی با رئیس جمهوری افغانستان گفت که کشورهای عضو ناتو در روند صلح افغانستان از دیپلماسی فعال استفاده می کنند، تا این روند به موفقیت برسد.
دبیرکل ناتو در مورد خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان، گفت که مشورت ها ادامه دارد و تاکنون در این خصوص تصمیمی گرفته نشده است و همچنان بازنگری موافقتنامه طالبان و آمریکا جریان دارد.
وی تأکید کرد که تعهد سازمان ناتو از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در راستای مبارزه با تروریسم ادامه دارد.
به گزارش رسانه های افغانستان، «جوبایدن» رئیس جمهوری آمریکا گفت که هرگز نمی گذاریم افغانستان دو باره به پایگاهی برای فعالیتهای تروریستی علیه آمریکا و متحدانش تبدیل شود.
وی افزود: دولت آمریکا با حمایت از روند جاری دیپلماتیک در افغانستان تلاش می کند به این جنگ در آستانه ورود به ۲۰ سالگی پایان دهد.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفته است که اجازه نخواهد داد گروه تروریستی موسوم به داعش در افغانستان دو باره جان بگیرد و از نو خود را سازماندهی کند.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم در نشست وزیران دفاع ناتو به متحدان این کشور اطمینان داد که آمریکا به طور عجولانه از افغانستان خارج نمی شود و اجازه نمی دهد طالبان از مذاکرات صلح تنها برای سرگرمی و خروج نظامیان آمریکایی استفاده کند.
افزایش خشونت در افغانستان
اما آگاهان و کارشناسان افغان بر این باورند، ماندن و یا خروج نیروهای نظامی خارجی از افغانستان باعث افزایش جنگ در این کشور خواهد شد.
«محمدحیدری» آگاه روابط بین الملل در کابل به ایرنا گفت: ادامه حضور نیروهای خارجی از جمله آمریکاییها پس از امضای توافقنامه دوحه می تواند به درگیری دوباره بین نیروهای خارجی و طالبان منجر شود و رهبران طالبان از شکست توافقنامه دوحه توسط تیم جوبایدن بیشتر عصبانی خواهند شد.
به گفته وی، همانطوری که طالبان بارها تأکید کرده اند، اگر آمریکایی ها از توافقنامه دوحه تخلف کنند و به حضور خود در افغانستان ادامه دهند، آنها نیز در عهد خود مبنی بر حمله نکردن به نیروهای خارجی تجدید نظر خواهند کرد.
این دسته از کارشناسان روابط بین الملل تأکید کردند در صورت خروج نظامیان آمریکا و ناتو، افغانستان با بحران بزرگتری مواجه خواهد شد و خروج آنها بطور قطع، باعث افزایش جنگ داخلی همانند سال ۹۰ میلادی خواهد شد.
وی حضور نیروهای نظامی آمریکا و ناتو را باعث جلوگیری از سقوط دولت کابل دانست و افزود: پشتیبانی جنگنده های نیروی هوایی آمریکا صحنه جنگ را به نفع دولت افغانستان تغییر می دهد.
«اجمل شاهین» نماینده کابل در مجلس نمایندگان نیز بر این باور است که اگر نیروهای خارجی پیش از به نتیجه رسیدن گفتوگوهای صلح این کشور را ترک کنند، افغانستان در بحران جنگ داخلی فروخواهد رفت.
وی اظهار داشت: هرگونه اقدام شتاب زده برای خروج نظامیان خارجی از افغانستان تبعات سنگینی برای مردم خواهد داشت.
این عضو مجلس نمایندگان، درباره اینکه وزیران دفاع ناتو تصمیمشان را نسبت به خروج نیروهای خارجی از افغانستان منوط به تصمیم بایدن کرده اند، گفت که این بدان معناست که در وقت تعیین شده، نیروهای خارجی افغانستان را ترک نخواهند کرد.
وی تاکید کرد: در صورت ادامه جنگ فرسایشی در کشور، روند صلح با ناکامی مواجه می شود و مردم چند سال دیگر با جنگ و ویرانی مواجه خواهند شد.
استقبال شورای مصالحه ملی از موضع ناتو
بدنبال این گفتهها شورای عالی مصالحه ملی افغانستان از موضع ناتو و ادامه حمایت از نیروهای دفاعی- امنیتی افغانستان استقبال و اعلام کرد که با توجه به اوضاع کنونی کشور و چالش های ناشی از حضور فعال تروریست های منطقه ای و بین المللی، شورای مصالحه ملی معتقد است که شرایط برای خروج نیروهای خارجی فراهم نیست.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز چندی پیش نوشت: مقامات افغان خواستار ادامه حضور نظامیان خارجی در افغانستان برای دو سال دیگر هستند.
حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان چندی پیش گفته بود: اگر حتی با طالبان صلح نشود، افغانستان دو سال دیگر زمان نیاز دارد تا بتواند آماده انجام مسوولیت های امنیتی شود از همین رو آمریکا و متحدانش دو سال دیگر در کشور بمانند.
گروه طالبان و شماری از آگاهان در انتظار خروج کامل نظامیان آمریکایی
اما گروه طالبان که انتظار خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را می کشند، با این اعلام وزیران دفاع ناتو و آمریکا مخالف است و خواهان اجرایی شدن کامل توافقنامه دوحه هستند.
ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی رهبر طالبان و رئیس دفتر آن گروه در دوحه در نامه ای به مردم آمریکا گفته است که بهترین راه پایاندادن به جنگ جاری در افغانستان اجرای کامل توافقنامه دوحه است.
وی خواستار خروج کامل نظامیان خارجی از افغانستان تا ماه مه شده و به آمریکا هشدار داده است که در صورت عمل نکردن به توافقنامه دوحه، حمله به نیروهای آمریکایی آغاز می شود.
«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی گروه طالبان نیز در واکنش به بازنگری توافقنامه دوحه توسط دولت بایدن گفته است که بهتر توافقنامه بصورت کامل اجرا شود و اگر آمریکا به آن عمل نکند، طالبان نیز آمادگی دفاع را دارند.
به گفته مجاهد عدم ترغیب و تشویق خارجیها باعث می شود که گفت وگوهای صلح بین الافغانی زودتر به نتیجه برسد و جنگ در این کشور پایان یابد اما در هر صورت طالبان با توجه به تصمیم آمریکا مسیر خود را تعیین خواهند کرد.
«عبدالرحیم مصباح» عالم دین و آگاه سیاسی اما باور دارد که مشکلات کنونی افغانستان زیر سر حضور نیروهای خارجی است و آنها برای تأمین منافع خود در این کشور و منطقه هم از دولت و هم از تروریستها حمایت می کند.
به باور وی کشورهای خارجی در واقع همزمان در افغانستان هم به نعل و هم به میخ می کوبند و مردم افغانستان نباید نگران خروج کامل آنها باشند، زیرا در نبود نیروها و دستگاه های اطلاعاتی افغانها خوبتر به نتیجه خواهند رسید.
به گفته مصباح طی چند سال گذشته همه مردم افغانستان شاهد بودند که بالگردهای ناشناس داعش و تروریست ها را تمویل می کرد و پولهای زیادی از مسیرهای مختلف توسط موسسات خارجی به طالبان سپرده می شد.
وی گوید اگر افغانستان به امنیت، ثبات و صلح پایدار می رسید طی 20 سال حضور آمریکا و ناتو این رویا تحقق می یافت اما برعکس با گذشت هر سال وضعیت امنیتی بدتر شده و اکنون هیچ کسی در هیچ جای این کشور امنیت ندارد که در پشت همه این رویدادها بازیهای پیچیده اطلاعاتی است.
به باور این آگاه سیاسی و عالم دینی با خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان مردم این کشور می توانند با حمایت کشورهای منطقه بویژه همسایهها در یک همکاری صادقانه صلح را تأمین کنند و چالشهای کنونی را پشت سر بگذارند.
تحولات روزهای اخیر و خارج نشدن نیروهای نظامی خارجی باعث امیدواری دولت افغانستان و از بین رفتن رویای طالبان برای خروج نظامیان خارجی و دستیابی به قدرت شده است.
در صورت آغاز حملات طالبان به نیروهای خارجی و آمریکا، صلح آنان نیز با شکست مواجه می شود.