به گزارش ایرنا، برخی معتقدند که جمع شدن همه این رخدادها نشان دهنده این است که عراق آبستن یک اتفاق بزرگ است و عده ای نیز بین همه این امور ارتباط قائل نشده و تنها بین بخشی از آنها ارتباط معنادار قائل شده اند.
مهمترین این اتفاقات به شرح زیر است:
اول: با عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق با عنوان «پنجه ۲» که در دهم فوریه (۲۲ بهمن ماه ۹۹) آغاز شد و با رفتن «ابوفدک المحمداوی» فرمانده نیروی الحشد الشعبی به سنجار و استقرار نیروهای الحشد الشعبی در این منطقه راهبردی عملیات پایان یافت.
دوم: حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکا در فرودگاه اربیل در ۱۵ فوریه (۲۷ بهمن ۹۹) و درخواست متعاقب دولت اقلیم کردستان عراق برای بین المللی کردن پرونده حمله به فرودگاه اربیل.
سوم: بیانیه غیرمنتظره دولت عراق به اعلام تدابیر شدید منع تردد به بهانه شیوع کرونای انگلیسی در کشور که شامل سه روز منع تردد کامل شامل (روزهای جمعه، شنبه و یکشنبه) و منع تردد جزئی از ساعت ۸ شب تا پنج صبح روز بعد، در طول ایام هفته است.
چهارم: مصاحبه غیر منتظره چند حلقه ای شبکه سعودی العربیه با «رغد» دختر صدام دیکتاتور پیشین عراق و گمانه زنی در خصوص بازگشت حزب بعث به قدرت و بازگرداندن رغد به عراق.
پنجم: اعلام بازداشت تیم مرگ در بصره توسط دولت الکاظمی که ادعا شده مسوول ترور فعالان اجتماعی و رسانه ای بوده است.
ششم: اعلام غیر منتظره «ناتو» برای اعزام ۵ هزار سرباز خود به عراق که در تعارض با قانون پارلمان این کشور برای اخراج نظامیان بیگانه از خاک عراق است و طبیعتاً ناتو از نگاه کارشناسان عراقی، یک نام دیگر ارتش آمریکا است.
هفتم: تشدید تدابیر آمریکا در حومه پایگاه نظامی «عین الاسد» در غرب استان الانبار (غرب عراق) و به پرواز در آمدن هواپیماهای آمریکایی در این منطقه و مانورهای نظامی آمریکا در سفارتخانه اش در بغداد.
مقتدا صدر: هدف برگزار نشدن انتخابات است
مقتدا صدر رهبر جریان صدر در ۱۷ فوریه گذشته (۲۹ بهمن ماه ۹۹) اعلام کرد که همه این امور با دو قضیه اصلی سرو کار دارد یکی لغو سفر «پاپ» به عراق و دیگری برگزار نشدن انتخابات زودهنگام در اکتبر آینده است.
او در توئیتی گفته است: «تنش در سنجار و بمباران غیر موجه اربیل و محاصره بعضی از فرودگاه ها در جنوب عراق مقدمه ای برای لغو سفر پاپ به عراق یا بستر سازی برای برگزار نشدن انتخابات زودهنگام است.
صدر با زشت توصیف کردن همه این اتفاقات اذعان کرده که همه این اتفافات به واسطه دخالت هایی از داخل و خارج عراق انجام می شود.
همه چیز به پرونده سنجار بر می گردد
کارشناس مسائل سیاسی عراق معتقد است که بخش اعظم این رخدادها به قضیه راهبردی «سنجار» و رقابت های منطقه ای و داخلی و بین المللی بر سر این منطقه ارتباط دارد.
«حیدر البرزنچی» در گفت وگو با ایرنا گفت که سنجار محل رقابت آمریکا، ناتو و حزب دمکرات کردستان عراق از یک طرف و ترکیه از سوی دیگر است.
به گفته وی، آنکارا از توافق سنجار در نهم اکتبر ۲۰۲۰ (۱۸ مهر ۹۹) بین اربیل و بغداد و حضور نیروهای پیشمرگ «بارزانی» در آن خرسند نبود و در سفر ۱۷ دسامبر ۲۰۲۰ (۲۷ آذر۹۹) «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق به ترکیه، این ناخرسندی را به او ابلاغ کرد.
البرزنچی افزود: به نظر می رسد که دولت الکاظمی به تبعات این توافق که با وساطت «جنین پلاسخارت» نماینده دبیرکل سازمان ملل و حمایت آمریکا با حزب بارزانی حاصل شده بود، متعاقبا پی برد و برای همین نسبت به عملیات اخیر نظامی ترکیه در شمال عراق سکوت کرد و در قبال حضور نیروهای الحشد الشعبی در سنجار نیز واکنش خاصی نشان نداد.
وی خاطر نشان ساخت که ترکیه حضور نیروهای الحشد الشعبی را بر استقرار نیروهای پیشمرگ کرد بارزانی در سنجار ترجیح می دهد، زیرا نمی خواهد مسیر خشکی «راه ابریشم» که از سنجار می گذرد، زیر نفوذ حزب دمکرات کردستان عراق باشد.
البرزنچی از این حیث، حمله موشکی به فرودگاه اربیل را نیز صحنه سازی کردها و آمریکایی ها توصیف کرد تا به گفته او، بهانه ای برای بین المللی کردن پرونده فرودگاه شود و متعاقبا زمینه ورود ناتو به شمال عراق و منطقه راهبردی سنجار فراهم کنند.
این کارشناس عراقی همانند بسیاری دیگر، ناتو را یک روی دیگر نیروهای آمریکایی می داند.
وی اعلام ناتو به اعزام پنج هزار سرباز را در این برهه به عراق غیر منطقی خواند و گفت: این اعزام نیرو با رویکرد عمومی پارلمان، دولت و جریان های سیاسی عراق که درصدد پایان بخشیدن به حضور نظامیان بیگانه هستند، نمی خواند و ناتو نمی تواند بدون هماهنگی با بغداد، نسبت به افزایش نیرو در عراق تصمیم گیری یکجانبه کند.
البرزنچی معتقد است که بین المللی کردن پرونده فرودگاه اربیل، می تواند بهانه لازم را برای افزایش نیروی ناتو در عراق بدون هماهنگی با دولت مرکزی عراق فراهم کند.
به گفته وی، آمریکا و ناتو از وجود نوعی هماهنگی اخیر بین آنکارا و بغداد در قضیه سنجار نگران هستند و آمریکا آن را در تعارض با منافعش می داند، برای همین از توافق سنجار بین بغداد و اربیل در ۱۸ مهرماه ۹۹ حمایت کرد.
این کارشناس عراقی افزود: در وقت حاضر دولت عراق توافق سنجار با اربیل را به حال تعلیق در آورده و به الحشد الشعبی اجازه داده است در سنجار مستقر شود.
وی در خصوص مصاحبه تلویزیون سعودی «العربیه» با رغد دختر دیکتاتور پیش عراق نیز گفت که این مسئله بیشتر نوعی پیام سعودی ها به دولت «جو بایدن» است به این معنا که اگر واشنگتن به خواسته های ریاض بی توجه باشد، این کشور می تواند دوباره عراق را درگیر جنگ داخلی کند.
این درحالی است که برخی کارشناسان اعتقاد دارند که مصاحبه اخیر العربیه سعودی با دختر دیکتاتور سابق عراق، نوعی بسترسازی برای بازگشت حزب بعث به قدرت و بازگرداندن رغد به عراق است.
دولت عراق رغد را در فهرست تروریستی خود گنجانده و از پلیس بین الملل خواسته است او را دستگیر کند، اما تاکنون «اینترپل»، در این خصوص به بهانه های مختلف طفره رفته هرچند دختر دیکتاتور سابق عراق در اردن به سر می برد.
در هرحال این مصاحبه و اهداف پشت پرده آن با واکنش های گسترده ای در عراق مواجه و دیدگاه های مختلفی در این خصوص مطرح شده که یکی از جالبترین دیدگاه ها می گوید که بانی این مصاحبه با شبکه تلویزیونی سعودی «العربیه»، کشور کویت بوده و هدف، متوقف کردن بندر «بزرگ فاو» عراق است.
برخی نیز بازداشت تیم ترور در بصره موسوم به تیم مرگ را در ارتباط با حمله به فرودگاه اربیل دانسته و گفته اند که هدف حمله موشکی به فرودگاه اربیل، تحت فشار گذاشتن دولت الکاظمی برای آزاد کردن اعضای تیم مرگ در بصره بوده است!
«هیثم الخزعلی» کارشناس امور امنیتی عراق در گفت وگو با ایرنا معتقد است که در وقت حاضر قضیه سنجار مهمترین پرونده است که بخشی از آن، رخدادهای اخیر عراق را تفسیر می کند.
وی با وجود اینکه جزو چهره های نزدیک به گروه های مقاومت می باشد،اما معقتد است که نباید در این برهه دعوت به درگیری بین الحشد الشعبی و ترکیه کرد و فرزندان خود را قربانی بازی های سیاسی منطقه ای و بین المللی بکنیم.
وی از جمله کسانی است که همانند برزنچی معتقد است که عملیات نظامی اخیر ترکیه در شمال عراق گرچه تعرض به خاک عراق به شمار می رود، اما در عین حال، بازگشت سنجار را به دولت مرکزی عراق تضمین کرده است.
الخزعلی می گوید: «نباید ما به نمایندگی از اروپایی ها با ترکیه بجنگیم و یا اینکه تنش های اروپا با آنکارا را از لیبی و دریای مدیترانه به شمال عراق انتقال دهیم.»
وی تاکید کرد که عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق با حضور ابوفدک المحمداوی در سنجار و حضور نیروهای الحشد الشعبی در این منطقه متوقف شد و این امر، پیام کاملا واضحی دارد اینکه آنکارا خواهان نیروهای الحشد الشعبی در سنجار است و نه نیروهای پیشمرگ (حزب بارزانی).
کارشناسان در خصوص تدابیر امنیتی شدید آمریکا در سفارتخانه اش در بغداد و حومه پایگاه عین الاسد نیز معتقدند که از بیم تکرار حمله موشکی به فرودگاه اربیل، این تدابیر اتخاذ شده است.
تدابیر شدید بهداشتی و امنیتی در عراق در قبال کرونای انگلیسی
گرچه وزارت بهداشت عراق، خطر این ویروس را جدی دانسته، اما عده ای نیز از منظر سیاسی به قضیه نگاه کرده و می گویند که دولت عراق در آستانه انتخابات زودهنگام برای ممانعت از برپایی اعتراضات و تظاهرات مردمی، قضیه کرونای انگلیسی را بزرگنمایی کرده است.
به باور صاحب نظران هرچه عراق به موعد برگزاری انتخابات زودهنگام در دهم اکتبر آینده (۱۸ مهر ۱۴۰۰) نزدیک می شود، این کشور بیش از پیش آبستن چالش و تنش خواهد شد.
البرزنچی معتقد است، با وجود رخدادهای مهمی که در برهه اخیر عراق شاهد آن بوده، اما با وجود یک قدرت بازدارنده قوی مانند الحشد الشعبی نگرانی نسبت به آینده عراق ندارد و بعید است کودتا یا تحول بنیادین در کشور اتفاق بیفتد.