به گزارش ایرنا یکسال از اعلام اولین مبتلا به ویروس کرونا میگذرد و در این مدت همراهیهای وصف ناشدنی از اصناف تا مردم عادی صورت گرفت اما در این میان تعدادی همچنان نه تنها برای خود بلکه حتی حقوق شهروندی را هم رعایت نکردند.
نهادهای حمایتی، دستگاههای اجرایی و مراکز نیکوکاری در این مدت خوش درخشیدند و با پویشهای مختلف همچون طرح شهید سلیمانی قدری از مشکلات معیشت مردم را مرهم بودند و این مسیر نیز ادامه دارد.
با نزدیک شدن به ایام نوروز ۱۴۰۰ مهمترین خطری که مردم را تهدید میکند عادیانگاری نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی است دستورالعملهایی که اگر رعایت همه جانبه آن صورت میگرفت بهطور حتم شاهد سیر صعودی میزان مبتلایان و تغییر رنگ بندیها نبودیم.
برخلاف بسیاری از استانها در خراسان جنوبی شاهد خیزهای مقطعی از یک روستا یا یک شهر هستیم به طوری که در زمان کاهش میزان ابتلا هم یکی از شهرستانها به شدت درگیر کرونا میشود.
تعطیلات آخر هفته و ماهیت روستایی بودن مردم باعث میشود که جادههای استان آخر هفته شلوغی را شاهد باشد و به تبع آن روستاهای شلوغ، عدم رعایت پروتکلها و خیز مقطعی دیگر که میزان مبتلایان را تا تغییر رنگبندی هم جلو میبرد.
در هفتههای گذشته رنگبندی در خراسان جنوبی حالت کاهشی از قرمز به آبی بهخود گرفت اما باز همین خیزهای مقطعی باعث شد که شهرستان قاینات به عنوان تنها شهرستان نارنجی استان افزایش موارد مثبت و بستری را به دنبال داشته باشد.
در حال حاضر پنج شهرستان استان شامل بیرجند، زیرکوه، فردوس، نهبندان و طبس در وضعیت زرد (متوسط خطر) هستند و پنج شهرستان سربیشه، درمیان، بشرویه، خوسف و سرایان در وضعیت آبی (کم خطر) باقی ماندند.
ادامه این روند میتواند شهرستانهای خراسان جنوبی را یکی پس از دیگری به وضعیت خطر سوق دهد و باز دوباره با ورود خیز چهارم شاهد از دست دادن تعداد زیادی از هم استانیها باشیم.
از طرفی ورود واکسن کرونا به کشور نوعی عادیانگاری را در جامعه به وجود آورده است در حالی که کارشناسان امر معتقدند تا ۷۰ درصد مردم از این واکسن استفاده نکنند نمیتوان ایمنی را به دست آورد که هنوز تا این آمار فاصله زیادی وجود دارد.
عادی انگاری و افزایش موارد ابتلا در قاینات
مدیر بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: عادیانگاری و کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی از دلایل افزایش آمار مبتلایان به کرونا در خراسان جنوبی بهویژه شهرستان قاینات است.
مجید شایسته درباره افزایش آمار مبتلایان به کرونا در شهرستان قاینات افزود: بیماری کووید ۱۹ از سال گذشته افت و خیزهایی را داشته که منجر به افزایش موارد ابتلا و به دنبال آن بستریها و متاسفانه فوت شمار زیادی از هماستانیها شده است.
وی اظهار داشت: از هفته آخر دی ماه و اوایل بهمن امسال روند افزایش نمونهگیری را در استان داشتیم و به دنبال آن افزایش موارد مثبت بهخصوص در شهرستان قاینات را شاهد بودیم که افزایش موارد نمونهگیری در این شهرستان نسبت به بقیه مناطق استان خیلی شاخص است و این افزایش موارد منجر شد که در هفته دوم و سوم، افزایش بیماریابی را داشته باشیم.
مدیر بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: افزایش بیماریابی که در راستای طرح شهید سلیمانی هم بود، باعث شد که در بعضی از نقاط قاینات از جمله روستای پهنایی، شهر اسفدن، مرکز خدمات جامع سلامت چاهک و ۲ منطقه شهری در قاین محدوده مرکز جامع شهری روستایی امام علی (ع) قاین و مرکز جامع سلامت شهری روستایی امام خمینی (ره) قاین با توجه به افزایش نمونهگیری، تعداد موارد مثبت خیلی افزایش پیدا کند که قطعا در رنگبندیها تاثیر میگذارد.
وی افزود: بیشترین گروه سنی درگیر ۲۰ تا ۶۰ سال بودند که گروه سنی فعال جامعه محسوب میشوند و اگر در گروه سنی سالمند اتفاق بیفتد، میتواند منجر به افزایش موارد بستری و مرگ شود.
شایسته درخصوص دلایلی که باعث افزایش موارد ابتلا در شهرستان قاینات شده است، گفت: به دنبال مساله عادیانگاری و اینکه وقتی رنگبندی آبی (کم خطر) میشود، فکر میکنیم همه چیز به حالت قبل برگشته، افت رعایت پروتکلهای بهداشتی، افزایش شبنشینیها و تجمعات خانوادگی، برگزاری جلسات عزا و عروسی، بازگشایی مدارس، ارتباطات خاصی که شهرستان قاینات با استان خراسان رضوی دارد و اینکه در مسیر جاده ترانزیت است، وجود برخی صنایع از جمله کارخانه سیمان قاین که ارتباطات زیادی با سایر نقاط استان و کشور دارد، باعث افزایش موارد ابتلا در این شهرستان شده است.
وی تاکید کرد: عادیانگاری در هم استانیها جدی گرفته شود تا شاهد افت رعایت پروتکلهای بهداشتی نباشیم و از هدف اصلی که کاهش مرگ و میر است، دور نشویم.
خیز کرونا و نوروز ۱۴۰۰
مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: برای خیز جدید کرونا نیازی به عید نوروز نیست و از همین الان میزان موارد سرپایی به شدت افزایش یافته است که اگر این روند ادامهدار باشد شاهد خیز چهارم کرونا در استان خواهیم بود.
مسعود ضیایی افزود: طبق بررسیهای به عمل آمده موارد ابتلای فامیلی و خانوادگی در استان افزایش یافته که این مهم برگرفته از دورهمیها است با این روند موارد بستری برای ۲ هفته آینده رو به افزایش خواهد بود.
وی ادامه داد: آغاز تزریق واکسن بارقهای از امید در کشور بود اما زمانی موثر است که ۶۰ درصد مردم یعنی حدود ۶۰ میلیون نفر از جمعیت مردم کشور واکسینه شود که در بهترین شرایط بعید است کمتر از یک سال دیگر اتفاق بیفتد.
ضیایی توصیه کرد: کسانی که واکسینه میشوند باید تمامی دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند زیرا احتمال آلوده شدن و ناقل بودن آنها وجود دارد.
وی اظهار داشت: واکسن ۱۰۰ درصد تاثیر ندارد و ممکن است با همان ۱۰ درصد فرد مبتلا شود اگر جهشی هم در ویروس اتفاق بیفتد که به کلی وضعیت متفاوت میشود.
ضیایی با تاکید بر اینکه واکسن نباید منجر به عادیانگاری شود یادآور شد: جهشهایی در ویروس اتفاق افتاده که هنوز موردی در استان مشاهده نشده اما در صورت رعایت نکردن باید برای ورود آن آماده باشیم.
وی بیان کرد: رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی، دورهمیها و مسافرت احتمال ورود ویروس جهش یافته را در استان دوچندان میکند.
ضیایی در ادامه با بیان اینکه ابتلا از طریق سطوح کمتر ممکن است اتفاق بیفتد تاکید کرد: ویروس کرونا از طریق تنفسی، دهان و مخاط به شدت واگیر است.
تشدید محدودیتهای تردد در خراسان جنوبی
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان جنوبی گفت: با توجه به دستور ستاد استانی کرونا محدودیتهای تردد از ساعت ۲۱ تا سه بامداد از دیروز شنبه تشدید شده است.
سرهنگ علیرضا عباسی افزود: با تشدید محدودیتها هر خودرویی که از ساعت ۲۱ در تمام شهرستانهای استان به غیر از موارد غیر ضرور همچون پزشکی تردد داشته باشد اعمال قانون خواهد شد.
وی ادامه داد: هرگونه تردد بین استانی باید با مجوز پلیس راه باشد و مجوزها فقط به صورت محدود در موارد پزشکی و قضایی صادر میشود.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان جنوبی تاکید کرد: مجوز تردد داخل شهر هم فقط به صورت محدود به موارد پزشکی صادر میشود و افرادی که در مواقع خاص نیاز به تردد برای حضور به مراکز درمانی دارند با ارایه نامه از درمانگاه مربوطه نسبت به ابطال جریمه اقدام خواهد شد.
وی با توجه به نزدیک شدن به ایام نوروز درخواست کرد: اصناف بیشترین همکاری را با پلیس دراین مدت داشته باشند و در صورت امکان قبل از اعمال ترددهای شبانه نسبت به تعطیلی واحد صنفی اقدام کنند.
عباسی تاکید کرد: به غیر از ماموران گشت تمامی دوربینهای مداربسته پلیس هم اقدام به اعمال قانون در این مدت خواهند کرد.
وی تصریح کرد: هماستانیها به هیچ عنوان به سمت مشهد مقدس سفر نکنند زیرا علاوه بر اعمال قانون اجازه ورود به مشهد صادر نخواهد شد و راننده به برگشت سفر راهنمایی خواهد شد.
عادیانگاری و جای پای کرونای انگلیسی
استاندار خراسان جنوبی گفت: ابتلای تعدادی از هموطنان به ویروس جهش یافته انگلیسی نشان دهنده آن است که اگر در مدیریت کرونا غفلت و عادیانگاری و سهلانگاری صورت گیرد، این ویروس در کشور جای پای خود را باز کرده و دوباره میزان آمار مبتلایان، بستریها و مرگ و میرها افزایش خواهد یافت که هزینههای سنگینی را به فضاهای عمومی، مردمی و به ویژه فضای کسب و کار وارد خواهد کرد.
حمید ملانوری اظهار داشت: برخی از تغییر رنگها، نشان دهنده به صدا درآمدن زنگ خطر در آمار مبتلایان است و ریشه آن عادیانگاری و سهلانگاری است.
وی تصریح کرد: تصمیمات امروز ما تاثیرات خود را در آینده نزدیک میگذارد و اگر مایل نیستیم دوباره محدودیتهای سنگین برگردند، باید تصمیماتی قاطع در این زمینه اتخاذ شود.
ملانوری ادامه داد: مرجع تصمیمگیری درخصوص برگزاری مجامع عمومی، همایشها و مسابقات ورزشی ستاد کروناست و براساس پروتکلها و طبق شرایط موجود تعیین تکلیف میشود لذا پیشنهاد دستگاهها ۲ هفته قبل از برگزاری هرگونه مراسم یا همایش به دبیرخانه ستاد ارائه تا بررسی شود.
وی گفت: در شهرهای آبی صد درصد و در شهرهای زرد و نارنجی، یک سوم کارکنان دستگاههای اجرایی باید در محل کار حاضر شوند.
وی اظهار داشت: مدارس در مناطقی که از پوشش تلویزیونی و اینترنت مناسبی برخوردار نیستند با حضور معلمان و در بقیه جاها براساس دستورالعملها فعالیت کنند.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: کالاهای اساسی با مسوولیت معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری، با رعایت کامل پروتکلها و دقت در جلوگیری از ازدحام جمعیت توزیع شود.
وی سلامتی مردم را خط قرمز ستاد ملی و ستاد استانی مدیریت کرونا دانست و گفت: هدف تصمیمات ستاد ملی و استانی، حفظ سلامت مردم است و همه باید تلاش کنیم در قالب اقدام همگانی، سلامت مردم تضمین شود.
اولین مورد ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در خراسان جنوبی اوایل اسفند ۹۸ در پی همهگیری جهانی ویروس کرونا اعلام شد و پس از گذر خیزهای اول و دوم بیماری در فروردین و تیر امسال، روند بیماری بار دیگر در مهر امسال صعودی شد که این روند تا آبان و آذر ماه ادامه یافت به طوری که آمار مبتلایان روزانه (۲۴ ساعت) سه رقمی و فوتیهای کرونا در این استان دورقمی شد.
به دنبال اجرای محدودیتهای جامع از اول آذر ماه و همراهی مردم و اصناف به تدریج موارد ابتلا به کرونا، بیماران مراجعه کننده به بیمارستانها، تستهای مثبت، موارد بستری و فوتی در خراسان جنوبی کاهش یافت.
براساس مصوبهای که از سوی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا به استانها و دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شد، با توجه به رنگی که وضعیت شیوع کرونا در شهرهای مختلف را نشان میدهد، برای فعالیت چهار گروه شغلی تصمیمگیری میشود.
مشاغل به چهار گروه تقسیم شدهاند و براساس وضعیت شهرها به فعالیت خود ادامه میدهند برای مثال در شرایط سفید و قبل از آن آبی هر چهار گروه فعالیت دارند و در شرایط زرد، گروه شغلی چهار از فعالیت منع شده است.
گروههای شغلی سه و چهار در مناطق نارنجی (پرخطر) مجاز به فعالیت نیستند و در شرایط قرمز (خیلی پرخطر) فقط گروه شغلی یک (مشاغل ضروری) میتواند فعالیت کند.
براساس مصوبه ستاد استانی مدیریت کرونا تردد شبانه در تمامی شهرستانهای خراسان جنوبی بدون در نظر گرفتن رنگ آنها از ساعت ۲۱ تا ۳ صبح ممنوع است.