حمیدرضا علومی یزدی در نشست (مجازی) هماندیشی توسعه همکاری با سازمانها و مجامع بینالمللی که به میزبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، در رابطه با جایگاه قانونی سازمانها و مجامع بینالمللی و مراکز منطقهای، گفت: در ارتباط با سازمانهای بینالمللی غیردولتی، چالشهایی مانند مجوزها و محدودیتهای غیرتخصصی، تامین بودجه و اعتبار کافی، برداشتن موانع جهت انتقال ارز و استفاده مناسب از ظرفیتها و فرصتها وجود دارد که باید در جهت رفع این چالشها تلاش کرد.
علومی، سازمانهای بینالمللی را به ۲ گروه دولتی یا بینالدول و غیردولتی تقسیم کرد و افزود: در اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی، موافقت نامهها و عهدنامهها باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد که مجلس یا رییس جمهوری در آن نقش دارد، مانند یونسکو، سازمان ملل که با وزارت امور خارجه کار میکند یا ایکائو که با سازمان هواپیمایی کشوری همکاری دارد.
وی افزود: گروه دیگر اتحادیهها و سازمانهای بینالمللی دانشگاهی هستند که نیاز به نظارتهای مستقیم دولت و مجلس ندارد و دانشگاهها میتوانند در قالب مصوبات هیات امناء دانشگاه با این مراکز وارد امضای قرارداد شوند.
به گفته این مسوول ریاست جمهوری، همچنین دانشگاه از محل اعتبارات خود هزینههای عضویت در این مجامع را پرداخت کند، در این زمینه نیازی به نظارت دولت نیست و مصوبات دانشگاه در این موارد کفایت میکند.
معاون حقوقی وزارتخارجه: ایران در مجامع بین المللی حضور فعال دارد
به گزارش روز یکشنبه وزارت علوم، در ادامه این نشست مجازی، محسن بهاروند، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، گفت: ایران با حضور فعال در سازمانها، مجامع بینالمللی و همکاری با این نهادها بسیار موفق عمل کرده و نمایندگان شایستهای داشته است.
وی با اشاره به مجامع بینالمللی دولتی و بینالدولی، سازمان و اتحادیههای دانشگاهی، اظهار داشت: سازمانهای بینالدولی سازمانهایی هستند که از چند دولت بینالمللی تشکیل شدهاند و با موضوعاتی حقوقی و قانونی کار میکنند اما تصمیمگیریها با نظارت مجلس و مقام رییس جمهوری انجام میشود مانند سازمانهای سیاسی و امنیتی، سازمانهای پولی و مالی، سازمانهای حقوقی، قضایی و سازمانهای تخصصی مانند یونسکو که کشور ما در این نوع سازمانها پیشرو عمل کرده است.
وی تاکید کرد : در هنجارسازیهای بینالمللی باید حضور فعالتری داشته باشیم و فقط مصرفکننده قوانین و ضوابط نباشیم؛ همچنین در قانوننویسی و هنجارسازیها مشارکت کنیم.
به گفته بهاروند، با عضویت در این سازمانها از تجربیات و مواهب آن بهرهمند شویم، حضوری هدفمند داشته باشیم و برای چنین حضوری سعی کنیم موانع را از سر راه برداریم.