به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، شب گذشته (یکشنبه ۳ اسفندماه) در ساعت ۲۱/۳۰ جینا فراتا نوازنده پیانو و رهبر ارکستر به همراه دینو دیپالما نوازنده ویلن از کشور ایتالیا آخرین کنسرت بخش بین المللی سی و ششین جشنواره موسیقی فجر را اجرا کردند. در این دوئت، جینا فراتا پیانو و دینو دی پالما ویلن نواختند.
جیانا فراتا نوازنده پیانو و رهبر ارکستر ایالیایی از نوجوانی یادگیری پیانو را آغاز کرد. او تاکنون در رقابتهای داخلی و خارجی زیادی شرکت کرده و در بسیاری از شهرهای دنیا مانند برلین، نیویورک، بمبئی، کلکته، استانبول، ویلنیوس، رم، سئول، مونتهویدئو و بوینسآیرس روی صحنه رفته است. نخستین بار، رهبری ارکستر را در سال ۱۹۹۸ تجربه کرد و از آن زمان تاکنون با ارکسترهای مهم زیادی همکاری داشته؛ از جمله ارکستر فیلارمونیک برلین، ارکستر اپرا-تئاتر رم، ارکستر سمفونیک ماکائو، ارکستر فلورنس، ارکستر تئاتر پتروزلی، آکادمی سلطنتی لندن، ارکستر نووا اسکارلتی ناپل و بسیاری دیگر.
استاد او، رهبر ارکستر برجسته روسی، یوری آرونوویچ، دربارهی او میگوید: تا به حال رهبر ارکستری به این جوانی ندیدهام که در کارش این چنین پراحساس و چیرهدست باشد.
او در سالنها مهم دنیا اجرا داشته و با هنرمندان بزرگ بینالمللی بسیاری همکاری کرده است. فراتا در هنرستان موسیقی فوجیا اصول آهنگسازی تدریس میکند، هماکنون استاد مدعوِ دانشگاه سانگشیم سئول است و تا به امروز در دانشگاههای بسیاری در سراسر جهان مسترکلاس و سخنرانی داشته است.
دینو دی پالمو دانشآموخته رشتههای ویُلن و ادبیات است. او که از نوازندگان پُرآوازه موسیقی مجلسی و همچنین تکنوازی زبردست است تاکنون در سالنهای مطرح بسیاری در سراسر جهان بر روی صحنه رفته است.
وی، طی بیست سال کار هنری خود، با هنرمندان بزرگی چون اوتو اقی، انریکو دینو، جری لویس، بات باکاراچ، لیزا مینلی، چارلی هادن، روبرتو بنیگنی، ویتوریو گسمن، آندرآ بوچلی، پلاسید دومینگو و بسیاری دیگر همکاری داشته و همچنین، با ارکسترهایی همچون ارکستر تئاتر پتروزلی در باری، ارکستر فیلارمونیک مارچه، ارکستر مجلسی بولوگنا، تئاتر لا فنیچه، ارکستر سمفونیک رم، تورین و ناپل اجرا داشته است. وی هماکنون مدرس دانشگاههای فوجیا و لانچیانو، هنرستان موسیقی فوجیا و همچنین استاد مدعو ِ دانشگاه سانگشیم سئول است.
در آخرین اجرای بخش بین الملل سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر که فراتا و دیپالما قطعات زیر را اجرا کردند.
* اScherzo in C minor اثر یوهانِس برامس ( Johannes Brahms) پیانیست، رهبر ارکستر و آهنگساز آلمانی در دورهٔ رمانتیک.
* Sonata n. ۳ in C minor op. ۴۵ اثر ادوارد گریک ( Edvard Grieg) آهنگساز و نوازندهٔ پیانو اهل نروژ و یکی از آهنگسازان برجستهٔ دوره رمانتیک در سه موومان
۱. Allegro molto ed appassionato
۲. Allegretto espressivo alla romanza
۳. Allegro animato* واریاسیون بر اساس مضمونی از آهنگ موسی. اثر نیکولو پاگانینی (Niccolò Paganini) آهنگساز و نوازندهٔ ویولن، ویولا، و گیتار از نامدارترین و بزرگترین نوازندگان ویولن در تاریخ موسیقی. (این آهنگ در اصل برگفته از قطعه موس و فرعون ساخته جواکینو روسینی ( Gioachino Rossini) آهنگساز ایتالیایی است و در تم و واریاسیون یک ایدهٔ موسیقائی اصلی بارها تکرار شده و هر بار دچار دگرگونی میشود).
* Dance macabre op. ۴۰ (رقص مردگان) اثر کامی سن سان ( Camille Saint-Saëns) آهنگساز فرانسوی دوره رمانتیک.
* چند قطعه مختلط از اپراهایی که توسط آهنگسازان ایتالیایی تصنیف شده اند.
جینا فراتا نوازنده پیانوی این دوئت در حاشه ضبط اجرای خود برای جشنواره موسیقی فجر به خبرنگار فرهنگی ایرنا گفته بود: برخی از این قطعات بصورت اصلی و برخی دیگر بصورت نسخه برداری و بازنویسی ( Transcription) برای این کنسرت آماده سازی و اجرا شدهاند.
نگاهی به جشنواره سی و ششم موسیقی فجر
در سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر و در بخش غیر رقابتی ۱۰۰ گروه موسیقی در حوزه موسیقی دستگاهی، نواحی، کلاسیک و تلفیقی از طریق فراخوان ثبت نام کردند که در مرحله نخست ۶۱ گروه انتخاب شدند و در نهایت ۱۰ گروه برای اجرا به جدول جشنواره راه یافته اند.
جایزهٔ باربَد تندیسی است که به برگزیدگان جشنواره موسیقی فجر اهدا میشود. با نظر برگزارکنندگان جشنواره موسیقی فجر، از سی و یکمین دوره جشنواره، اهدای جایزه باربد به برگزیدگان، آغاز شدهاست.
این دوره از جشنواره مجموعاً میزبان ۴۲ اجرا و بالغ بر ۱۸۹۰ دقیقه ضبط در تالار رودکی با حضور ۴۶۴ هنرمند داخلی و ۱۱ هنرمند بینالمللی بود که جراهای جشنواره طبق تصمیم ستاد برگزاری جشنواره و با توجه به شرایط بیماری کرونا و محدودیتهای حضور مخاطبان در سالنهای اجرای موسیقی و به جهت همراهی با مصوبات ستاد ملی کرونا بهصورت مجازی از هفت سایت شامل جشنواره موسیقی فجر، انجمن موسیقی ایران، تیوال، بیپ تونز، تماشاخونه، گپ فیلم و نواک پخش میشود.
در بخش بین الملل این دوره از جشنواره موسیقی فجر گروه هایی از کشورهای آلمان، اتریش،ایتالیا و کوبا حضور داشتند.
تجلیل از چهار هنرمند موسیقی کشورمان ملیحه سعیدی و احمد علی راغب، حسن ناهید و محمدرضا اسحاقی گرجی از جمله برنامههای این دوره از مهم ترین رویداد موسیقی کشورمان در روز اختتامیه خواهد بود.
با توجه به همهگیری ویروس کرونا و اضافه شدن بخش رقابتی، جدول برنامه ها نسبت به جشنواره های دورههای قبل تغییرات اجرایی داشت. بر اساس تقسیمبندی هیات انتخاب در هر بخش، ۴۰ درصد گروهها از بخش فراخوان و ۶۰ درصد گروهها با تایید هیات انتخاب به جشنواره دعوت شدند. این دوره از جشنواره موسیقی فجر از روز (سه شنبه ۲۸ بهمن) آغاز شده و عصر امروز (۴ اسفند) در ساعت ۱۶/۰۰ طی مراسم ویژه ای در تالار وحدت به کار خود پایان خواهد داد.