انتخابات مجلس یازدهم و اقبال کم مردم به این انتخابات، باعث شد برخی تحلیلگران این مساله را مطرح کنند که گزاره مشارکت حداکثری مردم در انتخابات، حداقل از سوی برخی جناحها در کشور کنار گذاشته شده است. اما سخنان رهبری در مورد مشارکت گسترده مردم در انتخابات بر همه این تحلیلها خط بطلان کشید و نشان داد نظام جمهوری اسلامی نه تنها به سمت مشارکت حداقلی حرکت نکرده بلکه خود حامی و مروج مشارکت حداکثری است.
رهبر انقلاب روز چهارشنبه ۲۹ بهمن در دیدار با مردم تبریز علاج مشکلات کشور را انتخابات پرشور دانستند و گفتند: انتخابات در کشور ما یک فرصت بسیار بزرگ است؛ این فرصت را نباید از دست داد. البته مخالفین جمهوری اسلامی نمیخواهند جمهوری اسلامی از این فرصت استفاده کند. انتخابات این خصوصیات را دارد: این یک امکان برای ملت است، یک ظرفیت بزرگ برای پیشرفت کشور است؛ شور انقلابی مردم را نشان میدهد. وقتی مردم در انتخابات شرکت کنند و شور انقلابی خودشان را نشان بدهند، این موجب امنیت کشور میشود.
ایشان تاکید کردند: انتخابات هر چه پرشورتر، هر چه با اقبال عمومی مردم بیشتر همراه باشد، اثرات و منافعش برای کشور و برای خود مردم بیشتر خواهد بود. و البته عرض کردیم دشمنان این را نمیخواهند؛ لذا هر وقت نزدیک انتخابات میشود گاهی میگویند آزادی نیست، گاهی میگویند دخالتِ فلان است، گاهی میگویند مهندسی است، گاهی میگویند چنین است، برای اینکه مردم را دلسرد کنند از حضور در انتخابات؛ این، کار دشمن است. لکن حقیقت قضیه این است که انتخابات برای کشور یک افتخار است، یک فرصت است، یک امکان است، یک ذخیره است که اگر شرکت پرشور مردم باشد، این یقیناً به آیندهی کشور کمک خواهد کرد... میخواهم بگویم علاج دردهای مزمن کشور در پرشور بودن انتخابات و حضور عمومی مردم و بعد، انتخاب اصلح، انتخاب شخصیت مناسب در انتخابات ریاست جمهوری است.
در گفتگو با «محمد تقی فاضل میبدی» عضو مجمع مدرسین و محققین و استاد دانشگاه مفید حوزه علمیه قم؛ الزامات مشارکت حداکثری در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری را به بحث گذاشتیم.
تنگ نظری باعث قهر مردم از صندوق رای میشود
فاصل میبدی در پاسخ به این سوال که الزامات مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده چیست، گفت: من بر این باور هستم که تجربیات تلخی در کشور در مقاطع مختلف از عدم توجه به نظر مردم داریم. بنابراین در مقطع کنونی نباید نسبت به نظر و رای مردم بیتوجه باشیم. این رویکرد در برخی مقاطع باعث شده افرادی مسوولیت بگیرند که صلاحیتهای لازم را نداشتند. بنابراین حضور مردم باعث خواهد شد که افراد شایسته بر مصدر امور قرار گیرند.
وی افزود: شورای محترم نگهبان باید زمینه را فراهم کند تا هر کسی که واجد شرایط است بتواند در انتخابات داوطلب شده و خود را در معرض رای مردم قرار دهد. عرصه را تنگ کردن و کاندیداها را محدود به جناح و تفکری خاصی کردن باعث خواهد شد که با مشارکت حداقلی و کم مردم مواجه شویم. بنابراین مساله اول عملکرد شورای نگهبان است.این نهاد باید در عرصه سیاسی اجازه دهد افراد صاحب صلاحیت در انتخابات حضور پیدا کرده و مردم با گزینههای متکثر که از الزامات دموکراسی است روبرو شوند و بتوانند گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنند. تنگ نظری در این زمینه باعث قهر مردم از صندوق رای میشود.
همه سیاستها باید در جهت حل مشکلات اقتصادی اتخاذ شود
این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: نکته دوم اثر گذار در زمینه مشارکت مردم بحث مشکلات اقتصادی کشور است. متاسفانه ما در این سه، چهار سال اخیر شاهد مشکلات اقتصادی شدید در کشور هستیم و با تشکیل مجلس یازدهم هم اوضاع نه تنها بهتر نشده که بدتر هم شده است. بنابراین مشکلات اقتصادی مردم حل نشده است و این امر باعث کاهش مشارکت میشود.در ماههای باقی مانده تا انتخابات، همه نهادها باید تلاش کنند با رفع تحریمها و کار بیشتر از حجم مشکلات اقتصادی کشور کم شود.
محدودیت اختیارات قوه مجریه باعث دلسری مردم شده است
وی سپس به مساله سیاست خارجی اشاره کرد و گفت: در زمینه سیاست خارجی هم اولا باید نهادی رسمی در این زمینه همه اختیارات را داشته باشند تا بتوانند در مقابل اقدامات و رویکردهای سیاست خارجی کشور پاسخگو باشند. نکته دوم هم اینکه سیاست خارجی در جهت توسعه اقتصادی و رفع تنشها تنظیم شود. وقتی این اتفاق بیفتد مردم نسبت به آینده امیداور شده و در انتخابات مشارکت خواهند کرد.
فاضل میبدی ادامه داد: متاسفانه اختیارات قوه مجریه کشور در خیلی حوزهها دچار محدودیتهای زیادی شده است. یکی از این حوزهها سیاست خارجی است که باعث شده کشور نتواند مسیر درستی را طی کند و دولت هم عنوان میکند که همه جهت گیری و تصمیمات در اختیار من نیست. من معتقد هستم که برای حفظ رضایت مندی و مشارکت مردم باعث تغییراتی در رویکردهای سیاست خارجی داشته باشیم و اختیارات قوه مجریه را در این زمینه محدود نکنیم.
مشارکت حداقلی به معنای حذف شایستگان است
این عضو مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در مورد تلاش برخی جریانات برای مشارکت حداقلی مردم در انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: اسم نظام ما جمهوری اسلامی است. جمهوری یعنی شرکت و مشارکت مردم در مسایل سیاسی که جلوگاه این امر هم صندوق رای است. ما اگر خواسته باشیم کاری کنیم که مردم زیر پنجاه درصد در انتخابات شرکت کنند نظام را از یکی از معانی خود تهی کردیم.
وی ادامه داد: در جامعه همه جناحهای سیاسی و سلیقههای سیاسی باید تشویق به حضور در انتخابات شوند اما باید شورای نگهبان عملکرد خود را تغییر دهد چرا که با زور نمیشود مردم را پای صندوق رای آورد بلکه مردم باید احساس کنند رای آنها موثر است. در هر انتخاباتی که مردم حاضر نشدند و افراد مورد علاقه آنها هم تایید صلاحیت نشدند ما شاهد بودیم و هستیم که چه افرادی در مناصب قرار گرفتند.