تهران-ایرنا- «غلامرضا ظریفیان» استاد دانشگاه تهران، سه گام شفافیت در مبارزه با فساد، تلاش برای رفع تحریم‌ها و حضور سلایق مختلف را از جمله ضرورت‌های مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۰ عنوان می‌کند.

«غلامرضا ظریفیان» استاد دانشگاه تهران و فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با ایرنا در مورد اهمیت مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری، گفت: مبنا و اساس نظام جمهوری اسلامی در انتخابات و مشارکت حداکثری مردم است و انقلاب اسلامی اساسا با حضور مردم به پیروزی رسید.بعد از پیروزی انقلاب هم در قانون اساسی برآمده از انقلاب اسلامی از مقام رهبری گرفته تا همه ارکان نظام به طور مستقیم یا غیر مستقیم با رای مردم انتخاب می‌شوند.
 بنابراین مساله مشروعیت نظام به معنای رضایت مندی، یکی از اصول شکل‌گیری نظام و هم یکی از اصول بقای نظام است. به میزانی که مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود، کاهش پیدا می‌کند نظام با مشکلات جدی مواجه می‌شود.مشکلات امنیتی و مشکلات در حوزه سیاست خارجی تنها بخشی از این مشکلات است. پس حضور مردم نقش کلیدی در قدرت نظام جمهوری اسلامی داردو هر جریان و فردی تلاش کند مشارکت مردم در انتخابات را کاهش دهد در واقع در تلاش برای آسیب جدی زدن به نظام است.


براندازان و جریانات کج اندیش مخالف مشارکت مردم هستند

معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات گفت:متاسفانه برخی جریانات کج اندیش که ممکن است دلسوز هم باشند در درون کشور در کنار براندازان قرار گرفته‌اند و به دنبال کاهش مشارکت مردم در انتخابات هستند. گروه‌های کج اندیش با برخی سیاست‌های نابخردانه و برخی نگاه‌های انحرافی تصورشان این است که با حضور حداقلی مردم هم می‌شود کشور را مدیریت کرد. این نگاه بسیار خطرناک است. نگاه رهبری اینگونه نیست. رهبری از دیرباز همواره بر مشارکت حداکثری مردم تاکید کردند.

وی با بیان اینکه مشارکت حداکثری مردم نیازمند الزاماتی است، ادامه داد: این الزامات در هر دوره متفاوت است و در اولویت بندی مردم تغییر پیدا می‌کند. هر چند کلیت خواسته‌های مردم یکسان است اما در هر دوره‌ای یک خواسته درصدر خواسته‌های مردم قرار می‌گیرد. در سال۷۶ نوعی احساس انسداد و مهندسی شدن انتخابات در جامعه وجود داشت که موجب شد مردم به صحنه بیایند و آن تصور مهندسی انتخابات را با حضور خود بهم بریزند. یا در سال ۹۲ و ۹۶ و در دوگانه روحانی و رقبای او احساس اینکه  حضور حداکثری مردم منجر به جلوگیری از جنگ و نا امنی می‌شود باعث شد مردم حضور گسترده پیدا کنند.

سه گام برای رسیدن به مشارکت حداکثری

ظریفیان در مورد خواسته‌های مردم در شرایط فعلی کشور توضیح داد: امروز به نظر می‌رسد که یکی از اولویت‌های جدی مردم علاوه بر نیازهای عمومی مثل فضای باز سیاسی وحضور سلیقه‌های مختلف در انتخابات مساله مشکلات اقتصادی است. در حال حاضر به نظر می‌رسد که اولویت اول جامعه تنگناها و مشکلات معیشتی و  بیکاری است.  بخشی از این مشکلات به ساختارهای داخل کشور مرتبط است اما بخش عمده هم مرتبط به تحریم است.

وی افزود: همه مسوولان کشور هم به نقش تحریم در مشکلات اقتصادی اذعان کرده‌اند. بنابراین یکی از اقتضائات مشارکت حداکثری مردم در انتخابات سال آینده این است که بتوانیم دریچه‌ای باز کنیم و نشان دهیم که مشکلات اقتصادی در حال کمتر شدن است و تحریم‌ها کاهش پیدا می‌کند. طبیعتا حل مسایل اقتصادی یک شبه ممکن نیست اما همین که مردم احساس کنند روزنه‌ های جدی باز شده برای حل برخی مشکلات، قطعا در انتخابات مشارکت می‌کنند.

استاد دانشگاه تهران سپس به تشریح گام دوم برای تحقق مشارکت حداکثری پرداخت و گفت:جامعه در طول سال‌های اخیر با انبوه اطلاعاتی مواجه شده که در مورد رانت، فساد و امضاهای طلایی است. این امر باعث ریزش سرمایه اجتماعی شده است. بنابراین شفافیت در مبارزه با فساد و ارایه اطلاعات به جامعه می‌تواند سطح اعتماد مردم به نظام را افزایش دهد. این اعتماد منجر به افزایش  سرمایه اجتماعی و در نهایت افزایش مشارکت در انتخابات می‌شود.

ظریفیان پرهیز از نگاه‌های استصوابی را گام سوم تحقق مشارکت حداکثری دانست و تاکید کرد: گام سوم، ایجاد فضای مناسب برای گروه‌های مختلف است تا همه جریانات دلسوز نظام بتوانند در انتخابات مشارکت کنند. همه جریانات باید این فرصت برابر را داشته باشند که بتوانند کاندیداهای مورد نظر و توانمند خود را به مردم معرفی کنند و مردم هم بتوانند با هر سلیقه‌ای در انتخابات شرکت کنند. در واقع در انتخابات سال آینده باید نگاه غیر استصوابی حاکم باشد.