احمد حمزه زاده روز دوشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه علاوه بر خانه قدیمی فوق تعداد ۱۰ اثر تاریخی غیرمنقول دیگر آذربایجان شرقی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است، افزود: در راستای حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی و حفاظت از ابنیه و محوطههای تاریخی، پرونده های این آثار تاریخی غیر منقول استان پس از بررسی و تأیید کمیته ثبت آثار غیرمنقول کشور، در فهرست آثار ملی، قرار گرفتند.
به گزارش ایرنا، خانه تاریخی منتسب به باقرخان سالارملی به وسعت چهار هزار و ۶۰۰ مترمربع در کوچه «سالار دربندی» تبریز در محله تاریخی «خیاوان» واقع شده است.
هر چند گفته می شود این خانه تاریخی متعلق به حاج رضا طوبی از معتمدان و تجار بنام تبریز و از خویشان باقرخان سالار ملی است، اما پژوهشگران تاریخ معتقدند که این خانه اگر حتی متعلق به باقرخان نباشد، به دلیل اینکه مرکز فرماندهی جبهه «خیاوان» در جنگ های ۱۱ ماهه مشروطه تبریز بوده است، به عنوان یک «مکان- رویداد»، ارزش صیانت و مرمت و بازسازی دارد.
باقرخان ریاست مجاهدین محله "خیابان" (خیاوان) تبریز در دوره مشروطه را بر عهده داشت و همراه با ستارخان به جنگ مسلحانه با قشون دولتی که تبریز را در محاصره داشت، پرداخت و بعد ها در مجلس شورای ملی لقب سالار ملی را گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه از میان ۱۱ پرونده ثبتی استان، ۵ پرونده متعلق به شهرستان تبریز و ۶ پرونده به آثار تاریخی شهرستانهای استان تعلق دارد، افزود: در جلسه اخیر کمیته ثبت آثار غیرمنقول کشور خانه وراث طوبائیه (منتسب به باقرخان)، مدرسه سمیه (کنسولگری سابق آلمان)، خانه ارجمند، حمام نوبهار و خانه اصغر نژاد از تبریز در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
حمزه زاده اضافه کرد: طی تأیید کمیته ثبت آثار غیرمنقول کشور، ثبت ملی «خانه عامر» شهرستان اهر، «حمام شندآباد» شهرستان شبستر، «خانه خیابانی» شهرستان مراغه، «مجموعه ایلخانی اسفستان» و «مسجد محله پایین روستای قلعه جوق» شهرستان سراب و «مسجد قرمز» شهرستان بناب نهایی شد.
آذربایجان شرقی با داشتن افزون بر یکهزار و ۸۰۰ اثر تاریخی ملی و جهانی ثبت شده جزو ۵ استان اول ایران در حوزه میراث فرهنگی به شمار می رود.