تهران- ایرنا- برخی سیاستمداران در اکوادور، در میان التهاب انتخابات اخیر ریاست جمهوری که به دور دوم کشیده شده و در پی مداخله دادستانی کل در روند برگزاری انتخابات، از خطر احتمالی وقوع کودتا ابراز نگرانی کردند. 

به گزارش دوشنبه ایرنا از شبکه تله سور آمریکای لاتین، «رافائل کورّه آ» رئیس جمهوری سابق اکوادور و همچنین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، پس از اقدام دادستانی کل این کشور مبنی بر در اختیار گرفتن رایانه های شورای ملی انتخابات برای «تجزیه و تحلیل داده های الکترونیکی آن» درباره احتمال وقوع کودتا هشدار دادند.

رافائل کورّه آ در توئیتر خود ضمن هشدار درباره عواقب این اقدام نوشت: «آمریکای لاتین و جهانیان توجه کنید که اکوادور بار دیگر در معرض کودتا قرار گرفته است. دادستانی با برداشتن رایانه‌ها از شورای انتخابات، دستاویزی در دستان مخالفان قرار خواهد داد تا آنها با عدم پذیرش نتایج و راه‌اندازی اعتراضات شورشی، مانع برگزاری دور دوم انتخابات شوند.

در واقع، این اقدام دادستانی کل می‌تواند به عاملی برای مخالفت‌ها و شورش‌های متعاقب، با توجیه مداخله و احتمال تقلب در نتایج انتخابات تبدیل شود.

از سوی دیگر، پس از اعلام نتایج دور نخست انتخابات، به دلیل اختلاف بسیار اندک نسبت آراء میان دو کاندیدای بعدی «گیلرمو لاسو» و «یاکو پرز»، شورای انتخابات اقدام به بازشماری مجدد آرا کرد و به این ترتیب برخلاف اعلام قبلی نتایج این بار لاسو به عنوان برنده دوم دور نخست و رقیب آرائوز،  به دور دوم انتخابات راه یافت و همین موضوع جنجال بسیاری در کشور به راه انداخت. زیرا پرز و لاسو به پیشنهاد گروه اپوزیسیون، حاضر به ائتلاف نشده و به این ترتیب کشور را با خطر مخالفت‌های طرفداران دو نامزد با نتایج اعلام شده مواجه کردند.

«آندرس آرائوز» نامزد حزب چپ «اتحادیه امید» نیز که به عنوان پیشتاز دور اول انتخابات به مرحله دوم راه یافته، در یک گفت‌وگوی رسانه‌ای با اشاره به احتمال کودتا گفت: مداخله نهادهای رسمی در روند انتخابات پیش‌بینی‌شده برای ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین)، اجرای دور دوم انتخابات را با خطرات بسیاری روبرو خواهد کرد.

همچنین گیلرمو لاسو، به عنوان دیگر کاندیدای انتخابات راه یافته به دور دوم، اقدام این نهاد رسمی را به شدت مورد انتقاد قرار داد.

آمریکای لاتین متاثر از کودتاهای بسیار در پی انتخابات سال های گذشته، که اغلب با مداخلات برخی دولت های خارجی از جمله آمریکا روی داده است، به طور معمول در پی برگزاری انتخابات، در حالت هشدار از وقوع مجدد کودتا به سر می برد؛ چرا که طبق تجربه تاریخی، طرح کودتاها اغلب پس از برگزاری انتخابات و اعلام نتایج، با ادعای تقلب در انتخابات از سوی گروه مخالف و به تحریک بیگانگان در این کشورها اجرا شده است.

۱۳ میلیون شهروند اکوادور هفتم فوریه (۱۹ بهمن) برای انتخاب رئیس‌جمهوری، معاون ریاست جمهوری و ۱۳۷ عضو مجلس این کشور آمریکای لاتین برای یک دوره پنج ساله (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵) در شرایط شیوع ویروس کرونا در مراکز رای‌گیری حاضر شدند.

تقویم انتخاباتی آمریکای لاتین در سال ۲۰۲۱ در حالی با اکوادور آغاز شد که این کشور با مشکلات اقتصادی بی شمار، شیوع جدی بیماری همه‌گیر کرونا، نابرابری و فساد دست و پنجه نرم می‌کند. لغو یارانه‌های سوخت و گران شدن بهای بنزین و گازوئیل از جمله اقدامات لنین مورنو رئیس‌جمهوری اکوادور (۲۰۱۹) بود که موجب روشن شدن آتش اعتراض‌ها و به دنبال آن افزایش سطح نارضایتی‌ها و انتقادها از وی شد.

انتخابات ریاست جمهوری روز یکشنبه (۷ فوریه) در اکوادور شاهد دو حزب راست و چپ بود. از طرفی "آندرس آرائوز" نماینده چپگرا و وارث "رافائل کوره‌آ" رئیس‌جمهوری پیشین به دنبال باز پس‌گیری قدرت است و از سوی دیگر "گیلرمو لاسو" قرار دارد. بسیاری از رهبران پیشرو در آمریکای لاتین از جمله اوو مورالس امیدوارند با پیروزی این اقتصاددان جوان شاهد شاهکار انتخابات بولیوی با پیروزی لوئیس آرسه و احیای جنبش چپ در این کشور باشند.