ساری - ایرنا - معاون سلامت و تربیت بدنی آموزش و پرورش مازندران اعلام کرد: مرحله دوم طرح غربالگری قد و وزن موسوم به طرح کوچ" از امروز سه‌شنبه در سراسر مدارس استان مازندران آغاز شد.

سیدعلی ساداتی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: طرح غربالگری جدید موسوم به کوچ به منظور سنجش قد و وزن و چاقی دانش‌آموزان از شهریور ماه امسال آغاز شد تا دانش‌آموزان مبتلا به چاقی شناسایی و برای آنان برنامه‌ریزی شود.

وی با اشاره به اینکه مرحله نخست این طرح که تا پایان آبان ماه ادامه داشت، گفت: در مرحله نخست که بیش از ۹۰ درصد دانش‌آموزان مورد سنجش قرار گرفتند، شاهد رشد ۱۰ درصدی چاقی در میان دانش آموزان مازندرانی بودیم.

معاون سلامت آموزش و پرورش مازندران ادامه داد: در پایش جدید که از حدود ۹۱ درصد دانش‌آموزان استان جمع‌آوری شد تنها ۲/۷ درصد از دانش آموزان لاغر و ۱/۲ درصد نیز خیلی لاغر بودند در حالی که از نظری چاقی و اضافه وزن دانش آموزان استان رتبه دوم کشور را کسب کرد.

به گفته ساداتی در مرحله نخست دانش‌آموزان چاق و دارای اضافه وزن جدا شده و برای آنان برنامه های مدیریت وزن شامل رژیم غذایی ، ورزش ، تحرک و همچنین مراقبت معاونین بهداشت مدارس ارائه شد و در مرحله دوم طرح کوچ نیز به دنبال نتایج و اثرگذاری برنامه‌های ارائه شده هستیم.

وی گفت: نتایج پایش طرح کوچ تنها معیار برنامه ریزی سلامت برای دانش‌آموزان خواهد بود که از طریق مدارس و با همکاری والدین اجرایی می شود.

معاون سلامت آموزش و پرورش با اشاره به غیرحضوری بودن مدارس، نقش والدین را در به ثمر نشستن برنامه های مدیریت وزن دانش‌آموزان بسیار موثر دانست و افزود: در مرحله دوم طرح کوچ نیز لازم است والدین با مدارس برای ارائه اطلاعات درست و به موقع همکاری کنند.

ساداتی همچنین گفت: والدین و مدارس تا ۲۰ اسفند فرصت دارند اطلاعات جدید قد و وزن آن دسته از دانش آموزانی که در مرحله نخست به عنوان چاق و دارای اضافه وزن شناسایی شدند را به آموزش و پرورش تحویل دهند.

چاقی دانش‌آموزان مازندرانی که از یک دهه قبل آغاز شد در حالی سال های اخیر روند افزایشی پرشتاب را طی می کند که همواره عوامل متعددی از سوی مسئولان آموزشی و خاواده ها برای آن ذکر می شود. اغلب خانواده ها آموزش و پرورش را علت چاقی فرزندان خود دانسته و از طرف دیگر مسئولان آموزشی خانواده و والدین را متهم اصلی در برنامه ریزی تغذیه و سد راه مدیریت چاقی دانش آموزان می دانند. 

اخیراً نیز در پی اعلام آمار جدید چاقی دانش آموزان مازندرانی ، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش مازندران بیشترین رشد وزنی دانش‌آموزان را مربوط به یک سال اخیر دانست و گفت که طبق پایش های دست و پا شکسته و مقطعی که در سال های ۹۷ و ۹۸ صورت گرفته بود ، تغییرات آنقدر محسوس نبود اما یک سال اخیر افزایش چاقی در دانش‌آموزان مازندران چشمگیری بوده است.

بر اساس پایشی که بتازگی در غربالگری چاقی با عنوان طرح "کوچ" در سطح کشور و مازندران انجام شد، دانش آموزان مازندرانی از نظر وزن طبیعی رتبه آخر و از نظرچاقی و اضافه وزن رتبه دوم کشور را دارند. 

طبق این پایش میانگین چاقی و اضافه وزن در میان دانش آموزان کشور ۳۰/۱درصد بود که این رقم در مازندران به ۳۹/۲ درصد می‌رسد. این در حالی است که میانگین اضافه وزن در دانش آموزان مازندرانی در سال ۹۵ که آخرین غربالگری انجام شد، حدود ۲۹ درصد اعلام شده بود.

مازندران دارای ۵۰۸ هزار دانش آموز پایه ابتدایی تا متوسطه دوم و همچنین ۲۵ هزار پیش دبستانی دارد که در چهار هزار و ۶۰۰ مدرسه تحصیل می کنند.