به گزارش خبرنگار حوزه ایثار وشهادت ایرنا ؛ دفاع مقدس ۸ ساله ملت ایران در برابر جنگ تحمیلی بعثیون به نیابت از کشورهای مستکبر غربی و شرقی ، سبب بروز جلوه های ایثار و مقاومت ملت تازه رهیده از زیر نظام استبدادی وابسته گردیده و علیرغم تمام مصائبی که داشت شکوفایی وخلق حماسه های بی بدیل و ابداعات بی نظیر گشت و بدین جهت حقیقتا جنگ برای ما نعمت بود .
یکی از حوزه های این جنگ بخش مهندسی دفاع مقدس بود که در ابتدا با نفراتی محدود، ماشین آلات اندک و تجربه مختصر آغاز شد ولی به سرعت رشد کرده و سبب خلق ابتکارات عظیم و با شکوهی گردید که از نظر نوع ، اندازه وموقعیت اجرای آن در طول جنگهای دنیا بی نظیر بوده و برگهای زرینی از دفاع مقدس ۸ ساله بشمار می رود.
روز مهندس در ایران
خواجه نصیرالدین طوسی از دانشمندانی است که باید برای او از واژه ی علامه دهر استفاده نمود؛ زیرا این دانشمند در علومی همچون فلسفه و فقه و ستاره شناسی و ریاضی و پزشکی و معماری و نجوم به درجه ی دانشمندی رسیده بود. و در تخصص های خود خدمات زیادی به جهانیان ارائه کرده است به طوری که در قرن ۱۶ میلادی کتاب های مثلثات او در فرانسه ترجمه شد و یکی از گسترش دهندگان این علم بود.
یکی از مهمترین متون کلامی شیعه “تجرید الاعتقاد” اثری از خواجه نصیر است. ایشان کوشید تا با استفاده از آرای فلسفی ابن سینا کلام شیعه را بر برهان های عقلی مبتنی کرد. یک روز (پنجم اسفند) در تقویم ایرانی به یاد این داشنمند بزرگ به عنوان روز مهندسی نام گذاری گردید.
در ادامه یادی می گنیم از مهندسان شهیدی که از خود جاودانگی را به یادگار گذاشته و الگویی برای نسل جوان و انقلابی ایران شدند.
مهندس شهید سردار حاج مهدی باکری فرمانده لشگر عاشورا و شهردار ارومیه
مهدی باکری از جمله فرماندهان ارشد سپاه پاسداران به شمار میآید که در بیش از ۱۰ عملیات مهم حضور موثر داشت.
وی در عملیاتهای فتحالمبین، بیتالمقدس، رمضان، مسلم بن عقیل، والفجر مقدماتی، والفجر ۱، ۲، ۳، ۴ و همچنین عملیات خیبر حاضر بود و در خلال انجام عملیات بدر بر اثر اصابت گلوله مستقیم نیروهای عراقی به مقام والای شهادت نایل شد.
مهدی باکری در ۱۳۳۳ خورشیدی در میاندوآب در یک خانواده مذهبی متولد شد. مهدی پس از اخذ دیپلم با وجود آنکه از شهادت علی باکری برادرش به دست ساواک بسیار متاثر و متالم بود به دانشگاه راه یافت و در رشته مهندسی مکانیک مشغول تحصیل شد. از ابتدای ورود به دانشگاه تبریز یکی از افراد مبارز این دانشگاه بود.
خدمت مهدی باکری شهردار ارومیه به جای همکار نظافتچی
خاطرهی یکی از همرزمان شهید حاج مهدی باکری فرمانده لشگر عاشورا ، گفتم آقا مهدی، شما اینجا چی کار می کنی؟. شما شهردار شهر هستید. اینجا چی کار می کنی؟ رفتگر همیشگی چرا نیست؟ شما رو چه به این کارها؟ جارو رو بدین به من، شما آخه چرا؟ خیلی تلاش کردم تا بالاخره زیر زبون آقا مهدی رو کشیدم... گفت: زن رفتگر محله، مریض شده بود؛ بهش مرخصی نمی دادن می گفتن اگه شما بری، نفر جایگزین نداریم؛ رفته بود پیش شهردار، آقا مهدی بهش مرخصی داده بود و خودش اومده بود جاش...اشک تو چشمام حلقه زد. هر چی اصرار کردم، آقا مهدی جارو رو بهم نداد؛ ازم خواهش کرد که هرچه سریعتر برم تا دیگران متوجه نشن، رفتگر آن روز محله ما ,شهردار اورمیه، مهدی باکری" بود.
مهندس شهید سید محسن صفوی
برشی از زندگی فرمانده مهندسی صراط المستقیم, شهید سید محسن صفوی،
🌹همه نگران بودند. پل شهید سلیمی باید تا صبح روز بعد بر روی رودخانه بهمنشیر نصب میشد. سید با دفتر امام (ره) تماس گرفت، حاج احمدآقا گوشی را برداشت، سردار پس از سلام گفت:«من یک بسیجی به نام صفوی هستم، سلام مرا به آقا برسانید، و بگوئید مشغول احداث پلی بر روی رودخانه بهمن شیر هستیم، تا رزمندگان اسلام بتوانند راحتتر تردد نمایند، و مجروحین منطقه عملیاتی والفجر۸ را به بیمارستان علیبنابیطالب(ع) برسانند اما تاکنون دو مرتبه شکست خوردهایم. از حضرت امام (ره) بخواهید برایمان دعا کنند، که امشب موفق شویم. حاج احمد آقا همان لحظه مسئله را به اطلاع امام (ره) رساندند، امام (ره) در پاسخ او فرموده بودند: «امشب موفق میشوید من هم برای شما دعا میکنم تلاش تان را مضاعف کنید.» با شنیدن این خبر شور و شعف خاصی در بین بچهها ایجاد شد؛ صبح زود اولین آمبولانس از روی پل عبور کرد و بچهها به شکر این امداد الهی سر بر سجدهگاه نهادند.
مهندس شهید مهندس علی انصاری استاندار گیلان
خاطره ای از استاندار انقلابی گیلان که به دست منافقین به شهادت رسید.
🌹یک روز وقت نماز مغرب وعشا بود که صدای زنگ تلفن آمد. تلوزیون روشن بود و صدای اذان می آمد. انصاری وضو گرفته و روی سجاده اش نشسته بود تا نماز بخواند. گوشی را برداشتم. آقایی مودبانه گفت: آقای استاندار تشریف دارند؟... من که انصاری را می دیدم، گفتم: بله اینجا هستند. در همان حال آن آقا گفتند: آقای رئیسجمهور با ایشان کار دارند و من هم فورا گفتم: علی گوشی را بگیر، آقای بنی صدر با شما کار دارند. آن طرف صدای آقای بنی صدر را شنیدم، فورا گفتم: علی آقای رئیس جمهور پشت خط هستند. این را بنی صدر هم شنید؛ اما علی حاضر به آمدن پای گوشی تلفن نبود و باصدای بلند گفت: به آقای رئیسجمهور بفرمایید وقت نماز است. بعد از نمازخودم با ایشان تماس خواهم گرفت. او بلافاصله قامت بست و نمازش را شروع کرد. بنی صدر که صدای انصاری را شنیده بود با حالت عصبانی گفت: بگوئید متشکرم و محکم گوشی را به سرجایش کوبید.
برشی از زندگی مهندس شهید مصطفی احمدی روشن شهید هسته ای
🌹مقام معظم رهبری در همه کارها برای ما یک شاخصه است، مصطفی تا زمانی که در بین ما بود حضرت آقا را برای خودش یک خط قرمز میدانست. مصطفی در مورد برخوردهایی که برخی نسبت به حضرت آقا داشتند، کنار نمیآمد. روزی در خدمت حضرت آقا بودم که ایشان فرمودند: من در عجبم که هر جا صحبتی از مصطفی میشود، هرکس خاطره و نظر خوبی نسبت به شهید شما دارد و آن هم دلیلش رابطه بالای ایمانی او با خداوند تبارک و تعالی است.
مهندس شهید سید تقی رضوی
نمایی از زندگی مهندس شهید سید تقی رضوی، فرمانده مهندسی جنگ جهاد سازندگی،
🌹در حالی که هنوز ۲۰ روز از جنگ نگذشته بود، عازم جبهه ها شد. پس از چند ماه به مشهد بازگشت. در سال ۱۳۶۰ ازدواج کرد و تشکیل خانواده داد و به همراه همسرش به اهواز رفت و در ستاد کربلا مشغول خدمت به رزمندگان اسلام شد... وی پس از ماه ها خدمت در مسئولیت فرماندهی مهندسی جهاد سازندگی، به معاونت قرارگاه مهندسی, رزمی قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) منصوب شد و به هدایت مهندسی, رزمی جنگ پرداخت. عملکردش در امر مهندسی, رزمی بر این استوار بود که: هر قطره عرقی که قبل از عملیات در امر مهندسی, رزمی ریخته شود، در میدان جنگ، خون های کمتری بر زمین خواهد ریخت. او به هنگام شناسایی منطقه ی عملیاتی کربلای ۱۰ در ارتفاعات کوه های سردشت بر اثر انفجار گلوله ی توپی، در روز سوم خرداد ۱۳۶۶، یک پایش را از دست داد و سپس به شهادت رسید.
مهندس شهید مهدی عاصی تهرانی
روایتی از فرمانده مهندسی رزمی جهاد سازندگی تهران,
🌹برای خدمت به خلق خدا وبه دستور امام عزیز وارد جهاد شد. کار در جهاد سازندگی را عبادت می دانست نه شغل، لذا بدون هیچ گونه توقع و چشم داشتی با دل و جان کار می کرد. او دغدغه داشت. می گفت: باید کار کرد. حالا که میدان فراهم شده و خدا به ما توفیق خدمت داده باید از لحظه ها هم نگذشت. بارها شده بود که خودش مثل یک کارگر در عمران روستاها دامن همت را بالا می زد و پا به پای دیگران کار می کرد. در زمره مدیران بود. اما در کار، آن کسی که از همه سر و رویش خاکی تر بود و دست هایش از شدت بیل زدن تاول زده بود کسی نبود جز جهادگر شهید حاج مهدی عاصی تهرانی و این اخلاص و سخت کوشی موجبات عهده دار شدن کارهای بزرگ را فراهم می آورد. آرامش و وقار او در کارهای سخت مثال زدنی بود وقتی سختی کار به او رو می کرد وقتی همه از شدت خستگی توان از دست داده بودند تازه او موتورش به راه می افتاد با شوخی و مزاح با جمع، همه را سر کیف می آورد و به جمع طراوت خاصی می بخشید.
مهندس شهید حاج محمود شهبازی
گفتاری از شهید حاج محمود شهبازی قایم مقام لشگر محمد رسول الله (ص),
🌹 بارش بیامان خمپارهها تا نیمه شب ادامه داشت. ترکشهای سرخ خواب را از همه گرفته بود. زیر پل تعدادی از افراد نشسته بودند، «همدانی» از زیر پل بیرون آمد، مات و حیران به روی پل نگاه کرد. نزدیک دهنه پل و کنار تپه «مجاهد» در همان مکانی که خمپاره های صد و بیست مثل باران میباریدکسی به نماز ایستاده بود. صدای انفجار خمپارهها لحظه ای قطع نمیشد. طنین صدای «محمد بروجردی» در گوشش پیچید: «این امانت ماست ...دست شما...امانتدار خوبی باشید.» دوباره نگاه کرد شهبازی در وسط آتش دشمن مثل ابراهیم با آرامش به قنوت ایستاده بود. نمی دانست چه کار کند. جرات حضور در خلوت شهبازی را نداشت. طاقت نیاورد در حالیکه اشک پهنای صورتش را پوشانده بود، به زیر پل بازگشت. خلوص نماز شبهای شهبازی در میان اهل جبهه مشهور بود، و همدانی با تمام وجودش این خلوص را در ظلمات شب مشاهده کرده بود.
مهندس شهید حسن آقاسیزاده
🌹همسر شهید مهندس حسن آقاسیزاده میگوید: "به اصرار پدر و مادر سال ۵۶ عازم کانادا شد و در رشته راه و ساختمان مشغول تحصیل شد اما آنجا هم دست از فعالیت بر نداشت و شروع به جذب دانشجویان پیروی خط امام(ره) در تورنتو کرد."👈 شهیدی که با وجود امکانات و موقعیتهایی که در خارج از کشور برایش فراهم بود اما برای دفاع از خاک کشورش و ارزشهای دینش از همه آنها دست کشید و به کشور بازگشت و عازم جبهه شد و ۶ سال در عملیاتهای متعددی حضور داشت و اقدامات موثری را در جنگ تحمیلی انجام داد.
سال ۶۰ با وجود اینکه دانشجوی عالی دانشگاه تورنتو با مدرک کارشناسیارشد رشته راه و ساختمان بود به کشور برگشت و وارد جهاد سازندگی و سپس به خدمت سپاه خاتمالانبیاء درآمد و سال ۶۱ عازم جبهه شد و در عملیاتهای رمضان، محرم، خیبر، بدر، والفجر ها، کربلا ها و نصر ها حضور فعالی داشت. بیش از ۲۴۰۰ پروژه مهندسی جنگ از جمله خاکریز، پل، جاده، سکوی پرتاب موشک با مدیریت او در جنگ تحمیلی انجام شد؛ وی سرانجام در ۲۸ مهرماه ۱۳۶۶ در سن ۲۸سالگی در عملیات کربلای ۱۰، در منطقة «ماووت» عراق به شهادت رسید. پیکر وی پس از تشییع در سه شهر ارومیه، تهران و همزمان با شهادت امام رضا(ع) در مشهد تدفین شد.
🌹 سردار شهید حسن شاطری
در طول حیات خود خدمات زیادی را به مردم ایران, لبنان و عراق و سوریه و افغانستان کرد... پس از ۸ سال دوری از دانشگاه بهواسطه جنگ تحمیلی عراق علیه ایران, برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه شد و در رشته مهندسی عمران فارغ التحصیل شد. سپس موفق به اخذ مدرک کارشناسیارشد شد و در همان زمان فرماندهی تیپ ۴۰ صاحب الزمان (عج) و تیپ ۵۳ ارومیه را به منظور اجرای پروژههای مهندسی و عمرانی داخل ایران را بهعهده داشت، از جمله این مسئولیتها مدیریت پروژه «سد سیرجان» در استان کرمان, پروژه اصلاح اراضی کشاورزی و زهکشی «دشت زنگنه» و پروژه هدایت آب از دشت اصفهان به یزد با فاصله حدود ۳۰۰ کیلومتر بود.
او در آخرین مسئولیت خود عهدهدار معاونت مهندسی نیروی قدس سپاه بود. پس از جنگ سی و سه روزه و آسیب به جنوب لبنان و مناطق شیعهنشین، وی رئیس ستاد بازسازی لبنان شد. او در این بازسازی نهتنها به بازسازی اماکن متعلق به شیعیان همت داشت بلکه ابتدا کلیساها و مساجد اهلسنت را بازسازی کرد. بازسازی و تعمیر پلها و جادههای آسیبدیده در جنگ و ساخت اماکن فرهنگی و مذهبی برای شیعیان و مردم لبنان از اقدامات بابرکت این شهید بزرگوار است. ساخت بوستانها برای کودکان جنگزده لبنان، بذر محبت انقلاب اسلامی در دل کسانی بود که باغبان آن شهید شاطری است. گفتنی است شهید شاطری قبل از لبنان نیز عهدهدار پروژههای عمرانی در افغانستان جنگزده بود. او همچنین مسئول ساخت مسیر بینالمللی میان ایران و افغانستان بهطول ۱۲۰ کیلومتر بود که از مهمترین خطوط تجاری و از شریانهای حیاتی حملونقل بهشمار میرود و دو کشور را به هم مرتبط میسازد. نظارت اجرایی پروژه در عراق و انجام چندین طرح اجرایی با همکاری مردم بهمنظور حمایت و تأمین رفاه مردم سوریه از دیگر کارهای شهید شاطری بود.
سرانجام این سردار رشید اسلام ۲۴ بهمن ماه ۱۳۹۱ و در مسیر دمشق به بیروت بهمنظور انجام کارهای ستاد بازسازی، بهدست حامیان و مزدوران رژیم صهیونیستی به شهادت رسید و مزد صرف عمر خود در عرصه جهاد را با نوشیدن شربت شهادت گرفت.
تجلیل از شهدای فنی و مهندسی جنگ
شهدای زیادی در راه فنی و مهندسی جنگ تحمیلی، دفاع مقدس ، دفاع از حرم اهل بیت و مدافعان امنیت و سلامت جان خود را برای اعتلای پرچم جمهوری اسلامی فدا کردند که جا دارد از این شهدای گرانقدر یاد و تجلیل شود.