به گزارش ایرنا، در این نمایشگاه که به مدت پنج روز برگزار شد، یک هزار و ۱۱۲ شرکت از ۵۹ کشور جهان آخرین دستاوردها، تولیدات و تخصصهای مختلف نظامی خود در زمینه دفاع زمینی، دریایی و هوایی را در مساحت ۱۳۳ هزار متر مربع در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دادند.
مقدونیه شمالی، جمهوری آذربایجان، لوکزامبورگ و پرتغال از جمله کشورهایی بودند که برای اولین بار در این نمایشگاه شرکت کردند.
چین نیز که دومین کشور بزرگ صادرکننده تسلیحات جهان است، با ارائه یک نمونه واقعی از موشک بالستیک «فایر درگون» در نمایشگاه نظامی ابوظبی حضور یافت.
رژیم صهیونیستی که به تازگی اقدام به عادیسازی روابط با امارات کرده است قرار بود در این نمایشگاه حضور یابد اما چند روز قبل از برگزاری آن به دلیل آنچه بسته شدن فرودگاه «بن گوریون» اعلام شد، از شرکت در نمایشگاه ابوظبی انصراف داد.
به اعتقاد برخی از ناظران سیاسی، گرچه گفته شد که رژیم صهیونیستی به علت محدودیتهای کرونایی نتوانسته است در این نمایشگاه حضور یابد اما برخی از مسائل از جمله اعتراضهای گسترده در امارات و برخی کشورهای عربی موجب شد تا مقامات این رژیم به دلایل امنیتی از اولین حضور خود در این نمایشگاه در اولین سال برقراری روابط دیپلماتیک با امارات خودداری کنند.
نمایشگاه نظامی ابوظبی یکی از معدود نمایشگاههایی بود که به رغم شیوع بیماری کرونا به شکل حضوری برگزار شد و باتوجه به مشکلات اقتصادی به وجود آمده در بسیاری از نقاط جهان بر اثر شیوع بیماری کرونا تولید کنندگان جنگافزارهای مختلف جهان با این امید که از طریق برگزاری این نمایشگاه بتوانند بر میزان فروش تسلیحاتی خود در خاورمیانه بیافزایند، در آن شرکت کردند.
کاهش قیمت نفت و شیوع بیماری کرونا موجب شده تا بسیاری از کشورهای خاورمیانه به ویژه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با کاهش درآمدهای ارزی مواجه شوند اما با اینحال کمیته عالی برگزاری نمایشگاههای «آیدکس» و «ناودکس» ابوظبی میزان قراردادهای منعقد شده در جریان پانزدهمین دوره برگزاری این نمایشگاه را ۲۰ میلیارد و ۹۵۷ درهم معادل ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار اعلام کرد.
این کمیته در بیانیهای که روز پنجشنبه پس از پایان این نمایشگاه منتشر کرد، اعلام نمود که در طول ۵ روز برگزاری نمایشگاه بیش از ۶۲ هزار بازدید کننده از کشورهای مختلف از آخرین دستاوردهای نظامی شرکتهای حاضر در نمایشگاههای آیدکس و ناودکس ابوظبی که در ۹۰۰ غرفه برگزار شده است، دیدن کردند.
بر اساس این گزارش، نیروهای مسلح امارات نیز در پایان این نمایشگاه پنج قرارداد با شرکتهای بین المللی و ۱۵ معامله با شرکتهای داخلی به ارزش ۹۰۴ میلیون و ۲۶۵ درهم معادل ۲۴۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار آمریکا منعقد کرد.
پانزدهمین نمایشگاه صنایع نظامی بین المللی (آیدکس) و دفاع دریایی (ناودکس) ابوظبی در حالی برگزار شد که امارات به دلیل مشارکت در جنگ یمن و دخالت در لیبی با انتقادات زیادی مواجه است و به همین دلیل چند کشور، صادرات اسلحه به این کشور حاشیه خلیج فارس را به حالت تعلیق در آوردهاند.
نمایشگاه ابوظبی افزون بر اینکه فرصتی را برای فروش محصولات شرکتهای تولید کننده جنگافزار در خاورمیانه فراهم کرد، برای امارات نیز این زمینه را فراهم آورد که برای به دست آوردن جنگافزارهایی که پیش از این برخی کشورهای غربی از فروش آن به امارات به دلیل شرکت در جنگ یمن و لیبی سرباز زدهاند، با شرکتهای دیگر وارد مذاکره شود.
به عنوان نمونه خبرگزاری آسوشیتدپرس از ناخشنودی دولت جدید آمریکا در ارتباط با فروش جنگندههای فوق پیشرفته اف-۳۵ به امارات که در زمان ترامپ قرارداد آن امضا شد خبر داده و افزوده است که دولت بایدن در حال بازبینی در قراردادهای تسلیحاتی دولت پیشین آمریکا با کشورهای مختلف از جمله امارات است.
امارات در آخرین روزهای کاری دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا توافقاتی برای خرید بیش از ۵۰ فروند جنگنده F-۳۵ و ۱۸ هواپیمای بدون سرنشین مسلح و سایر تجهیزات دفاعی قراردادی به ارزش ۲۳ میلیارد دلار (۱۸. ۹ میلیارد یورو) منعقد کرده بود اما دولت بایدن آنها را متوقف کرد.
امارات متحده عربی پس از ناکامی در خرید "اف ۳۵" آمریکایی، نگاه خود را به سمت خرید جنگندههای «سوخو-۳۵» روسی معطوف کرده و در رزوهای اخیر توافقنامهای را با مسکو در همین زمینه منعقد کرده است.
منابع خبری اماراتی همچنین شنبه گذشته اعلام کردند که ارتش این کشور به یک فروند دیگر از هواپیمای جاسوسی آواکس «گلوبال آی» مجهز شده است؛ این سومین هواپیمای تجسسی آواکس گلوبال آی میباشد که در اختیار امارات قرار گرفته است؛ شرکت سوئدی «ساب» سازنده این هواپیمای جاسوسی است.
امارات اخیرا پهپادهای «پردیتور» ساخت آمریکا به ارزش ۱۹۷ میلیون دلار را نیز تحویل گرفته است.
گروه نظامی و امنیتی «هالکون» از مجموعه شرکت های فناوری تسلیحاتی (اج- adge) متعلق به امارات نیز در جریان برگزاری این نمایشگاه ادعا کرد که سامانه دفاع موشکی «اسکای نایت» (SkyKnight) را برای ارسال سیگنال های هشدار سریع و تهدیدهای مقابله ای با هواپیماها، پهپادها و موشک ها طراحی کرده است.
بر پایه این گزارش ، تولید این سامانه در چارچوب سیاست امارات مبنی بر تولید و صادرات فناوری نظامی و صادرات تسلیحات به خارج انجام شده است.
سامانه دفاع موشکی متعلق به شرکت تسلیحاتی «Edge» امارات متحده عربی بخشی از سامانه دفاعی «Sky Nex» متعلق به شرکت آلمانی راین متال خواهد بود که مرکز آن در شهر دوسلدورف این کشور واقع است.
بلومبرگ گزارش داد که امارات متحده عربی در کوشش برای ایجاد تنوع در اقتصاد و کاهش وابستگی به شرکت های خارجی متعهد شده است صنایع نظامی و تسلیحاتی را برای صادرات این محصولات به خارج بومی سازی کند.
ابوظبی در رقابت با کشورهای عربی منطقه از جمله قطر و عربستان است و به همین دلیل قصد دارد با در اختیار داشتن تجهیزات نظامی پیشرفته با افزایش توان نظامی خود هژمونی منطقه خلیج فارس را تغییر دهد و به آرزوی خود جامعه عمل بپوشد.
در جریان برگزاری این نمایشگاه شرکت صنایع نظامی عربستان و شرکت آمریکایی «لاکهید مارتین» سازنده تجهیزات نظامی نیز توافقنامه راهبردی با هدف تقویت تواناییهای دفاعی عربستان امضا کرد.
در بیانیه مشترک که در وب سایت شرکت صنایع نظامی عربستان وابسته به صندوق سرمایهگذاری عمومی این کشور منتشر شده است، دو شرکت تایید کردند که یک توافقنامه استراتژیک برای ایجاد یک پروژه مشترک به منظور همکاری دوجانبه در زمینه تقویت دفاعی و امنیتی عربستان و پشتیبانی از قابلیتهای صنعتی آن برای دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی در چارچوب چشمانداز ۲۰۳۰ را امضا کردند.
این توافقنامه توسط «ولید ابو خالد» مدیر عامل شرکت صنایع نظامی عربستان و «تیموثی کاهیل» معاون بینالملل رئیس شرکت لاکهید مارتین آمریکا امضا شده است.
به موجب این قرارداد شرکت صنایع نظامی عربستان ۵۱ درصد سهام پروژه جدید و شرکت آمریکایی لاکهید مارتین ۴۹ درصد آن را به دست میآورد.
عربستان همچنین پیش نویس توافق نامه های همکاری نظامی جدید با شرکت های روسی شامل مقابله با تروریسم و دزدان دریایی و آموزش نظامی را امضا کردند.