معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در مراسم گشایش این نمایشگاه گفت:خلاقیت و نوآوری رمز ماندگاری هنرهای سنتی و صنایع دستی است.
محمد مطیع افزود: سهم خلاقیت و نوآوری در ماندگاری هنرهای سنتی و صنایع دستی ۸۰ درصد است بنابراین نبود خلاقیت به معنای تکرار است که ماندگاری هنر را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی ادامه داد: هنرِ تراش سنگ هرکاره یکی از هنرهای مخصوص و منحصر به فرد مشهد است و در این زمینه خلاقیت و نوآوری هنرمندان مشهدی موجب تولید هنری جدید شد که ترکیب چندین هنر با یکدیگر است.
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: رسالت ما در حوزه صنایع دستی، حفظ و احیای هنرهای سنتی و صنایع دستی است و هنرمندان پدیدآورنده دستسازههای هنری سنگ هرکاره در این مسیر قدم گذاشتند و تلاش آنان شایسته قدردانی است.
مطیع افزود: برندسازی ضرورت عرضه گسترده صنایع دستی است و تجاری سازی، بستهبندی و بازاریابی مهمترین نیازمندیها در موفقیت این بخش است.
یک هنرمند مبدع و ایدهپرداز سنگ مشبک هرکاره نیز در این مراسم گفت: این هنر از ترکیب چندین هنر از جمله خطاطی، تذهیب و نقاشی پدیده آمده است و میتواند به عنوان برند و سوغات اصلی صنایع دستی مشهد باشد.
حسن عطاریان با بیان این که سنک هرکاره سنگ نظرکرده امام رضا(ع) و دارای خواص فراوانی است و تنها کوه دارای این جنس سنگ در مشهد است افزود: با سرمایهگذاری بیش از ۳۰ میلیارد ریالی و ترکیب چندین هنر با یکدیگر برای بیش از ۴۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد شده است و با توجه به رسیدن این هنر به مرحله تولید انبوه بیشک با قوت وارد مرحله تجاریسازی این محصول و عرضه آن به سراسر کشور و حتی صادرات آن خواهیم شد.
وی ادامه داد: تا پیش از این تولید هر محصول سنگ هرکاره برای یک نفر ایجاد اشتغال میکرد اما در این هنر ترکیبی برای تولید هر محصول حداقل برای هشت نفر ایجاد اشتغال مستقیم خواهد شد و این هنر ترکیبی ارزش افزوده بیش از ۱۰ برابری برای محصولات نهایی را رقم زده است.
هنر سنگتراشی یا حجاری که جلوه شناخته شده و آشنای آن تولید "هرکاره" یا ظرفهایی از جنس سنگ است، یکی از هنرهای سنتی و صنایع دستی با قدمت تاریخی، هنری منحصر به فرد و یگانه در خراسان رضوی است.
از ویژگی های این ظروف سنگی که سنگ مورد استفاده در آن نوعی "سرپانتین" است نرم و مقاوم بودن آن در برابر آتش است که به دلیل طبخ ملایم، غذا را لذیذ می کند.
ساخت 'هرکاره' در مشهد رواج دارد و سنگ مصرفی آن از چند کوه معدود در این شهر تهیه و تامین می شود.
گفته می شود سنگ هرکاره منسوب به عنایت حضرت امام رضا (ع) است و شیخ صدوق در عیون اخبارالرضا از اباصلت هروی یار نزدیک حضرت امام رضا (ع) نقل کرده است که حضرت امام رضا (ع) چون به قریه سناباد رسید به کوهی که مردم از سنگ آن برای تهیه غذای خود دیگ ها میساختند تکیه داد و فرمود:پروردگارا این کوه را برای مردم نافع قرار بده و برکت را در آن و ظرفهایی که از آن تهیه میکنند زیاد فرما و سپس دستور داد تا از آن کوه ظرف هایی برای حضرت تهیه کردند سپس حضرت امام رضا (ع) دستور می دادند در همان ظرفهای سنگی برایشان غذا درست کنند و از آن پس مردم به تشویق آن حضرت از همان کوه، ظرفهایی تهیه کردند که برکت ویژهای نصیب آن شده بود.