تهران - ایرنا - رییس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از تکمیل و به روز رسانی اطلاعات بیماری زمینه‌ای سالمندان در سامانه‌های بهداشت در هفته‌های جاری خبر داد.

محسن شتی روز شنبه در گفت‌ وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره پیگیری وضعیت سلامت سالمندان در دوران شیوع ویروس کرونا بیان کرد: شیوع ویروس کرونا با وجود آسیب‌های فراوانی که وارد کرد، تغییرات عمده‌ای نیز در رویکرد بشر در حوزه‌های متفاوت از جمله استفاده بیشتری از فضاها و امکانات الکترونیک و مجازی ایجاد کرد. بسیاری از سالمندان به دلیل شرایط خاص جسمی و ناتوانی‌ها نمی‌توانند برای دریافت خدمات سلامت مراجعه کنند. برنامه ریزی برای ارائه خدمات الکترونیک و مراقبت از راه دور می‌تواند باعث افزایش دسترسی و پوشش خدمات سلامتی به این گروه هدف پر اهمیت شود. با توجه به اینکه  بیش از ۹۹ درصد سالمندان کشور در کنار خانواده‌های خود زندگی می‌کنند، اعضای خانواده می‌توانند در دریافت خدمات و اطلاعات با استفاده از بسترهای الکترونیک و فضاهای مجازی به سالمندان کمک کنند.

وی افزود: به طور مثال استان گیلان که سالمندترین جمعیت را در کشور دارد از حدود هفت ماه پیش برنامه‌ای تحت عنوان مراقبت از راه دور سالمندان تنها زیست و پرخطر، مبتنی بر خانواده، جامعه و تکنولوژی دارد.

شتی ادامه داد: در این برنامه با مشارکت سایر سازمان‌های دولتی و غیر دولتی و با مشارکت خانواده‌ها و با استفاده از بستر و زیرساخت‌های الکترونیک و اپلیکیشن‌های موبایلی در پی برقراری ارتباط نزدیک‌تر بین سالمند و خانواده آنها از یک طرف و شبکه‌ای از سازمان‌ها و ارگان‌های ارائه دهنده خدمت به سالمندان هستیم. امیدواریم سایر استان‌ها نیز با استفاده از تجربه گیلان و با تجربه اقدام هماهنگ بین دستگاه‌های مختلف مسئول و سایر ارکان جامعه قدم‌های مثبتی در جهت ارتقای سلامت و رفاه سالمندان بردارند.

غربالگری تلفنی سالمندان برای کرونا

رییس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت اظهار کرد: اقدام دیگری که در سال ۱۳۹۹ توسط وزارت بهداشت انجام شد، اجرای سه مرحله غربالگری علائم کووید ۱۹ به صورت تلفنی در جمعیتی نزدیک به هفت میلیون نفر سالمند بود.

وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون سه بار با خانواده‌هایی که سالمند دارند و اطلاعات آنها در سامانه‌های الکترونیک وزارت بهداشت ثبت شده تماس تلفنی گرفته شد و در صورت مثبت بودن علائم مشکوک به کرونا از آنها برای بررسی بیشتر و انجام تست دعوت شده است.

شتی بیان کرد: در ادامه این اقدام ارزشمند، سامانه‌های الکترونیک سلامت کشور از جمله سیب و ناب و سینا و پارسا برای ثبت اطلاعات بیماری‌های زمینه‌ای مهم سالمندان آماده شده و در آینده نزدیک پرسشگری تلفنی سوابق بیماری‌های سالمندان توسط مراقبان سلامت در کل کشور آغاز خواهد شد و پس از ثبت در این سامانه‌ها سالمندان در گروه‌های مختلف میزان آسیب پذیری از نظر سلامت طبقه بندی می‌شوند. این طبقه بندی به مدیران دستگاه‌های دولتی و غیر دولتی مرتبط با حوزه سلامت و رفاه  سالمندی در استان‌ها و شهرستان‌ها کمک خواهد کرد تا با استفاده از اطلاعات موجود و امکانات و منابع در اختیار، برنامه ریزی هدفمندتر و موثرتری برای گروه‌های بیشتر در معرض خطر و بیشتر نیازمند به خدمت داشته باشند.

استفاده از طبقه بندی بیماری سالمندان برای واکسیناسیون کرونا

وی درباره امکان استفاده از طبقه بندی وضعیت آسیب پذیری سالمندان برای انجام واکسیناسیون کرونا اظهار کرد: با توجه به اینکه گروه‌های بسیار پرخطر و پرخطر در این طبقه بندی، منطبق با اولویت‌های اول واکسیناسیون در جمعیت عمومی هستند، می‌توان از این امکان به منظور شناسایی سالمندان پرخطر و دعوت از آنها برای انجام واکسیناسیون استفاده کرد. این امکان باعث اطمینان ما از پوشش مطلوب واکسیناسیون در گروه‌های پرخطر خواهد شد.

رییس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت گفت: بر این اساس، در صورت آغاز پرسشگری تلفنی و انجام طبقه بندی با استفاده از امکان ایجاد شده در سامانه‌های الکترونیک، سالمندی که دچار بیماری‌های صعب العلاج یا چند بیماری زمینه‌ای به طور همزمان است و در معرض خطر بالاتر ابتلا به کرونا و عوارض و عواقب وخیم آن  قرار دارد، می‌تواند در اولویت تزریق واکسن کرونا قرار ‌گیرد و پس از طبقه بندی توسط مراقبان سلامت برای انجام واکسیناسیون به مراکز مربوطه دعوت شود.