لندن – ایرنا – سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در کنار مجموعه اختلاف نظرهایی که در خصوص راهبرد مشترک مقابله با کرونا با یکدیگر دارند، در چارچوب نشست شورای اروپا گردهم آمده تا پیرامون صدور گواهینامه برای افرادی که واکسن ضد کرونا دریافت کرده‌اند به توافق برسند.

به گزارش ایرنا، صدر اعظم آلمان روز جمعه در حاشیه برگزاری این نشست از توافق اصولی اعضا بر سر این طرح جنجالی خبر داد. آنگلا مرکل در گفت‌وگو با خبرنگاران عنوان کرد که قریب به اتفاق کشورهای عضو اتحادیه اروپا توافق کرده‌اند که «ما به یک گواهی دیجیتالی واکسیناسیون کرونا نیاز داریم».

وی توضیح داد؛ اجرای این طرح باعث می‌شود که تردد در داخل مرزهای شنگن امکان پذیر و به تدریج زمینه سفر از کشورهای ثالث نیز فراهم شود. صدر اعظم آلمان با این حال تصریح کرد که تدارکات فنی اجرای این طرح از سوی کمیسیون اروپا سه ماه طول می‌کشد.

گذرنامه های واکسن کرونا در واقع سندی خواهد بود که در بدو ورود شهروندان به رستورانها، جشنواره ها و هواپیماها کنترل شود. مخالفان این سیاست آن را تبعیض آمیز خوانده و مغایر حقوق بشر می‌دانند. یکی از مخالفان اصلی گذرنامه واکسن کووید-۱۹، «سازمان بهداشت جهانی» است. این سازمان می گوید هنوز «اطمینانی نیست که واکسن کووید بطور کامل با انتقال ویروس مقابله کند.»‌

با این حال حامیان چنین سیاستی معتقدند که برای کنترل و شکست کامل ویروس کرونا نیاز به آمارهای دقیق دارند و فهرست شهروندانی که واکسن دریافت کرده اند می تواند در این زمینه کمک کند.

آن‌ها می‌گویند که شاید این گذرنامه، مخالفان واکسیناسیون کرونا را به دریافت واکسن قانع کند. همچنین میلیون ها نفری که واکسن دریافت کرده اند قادر خواهند بود به صنایع مختلف از جمله گردشگری رونق بدهند.

آلمان و فرانسه به عنوان دو قدرت اصلی اتحادیه اروپا با طرح صدور گواهینامه واکسن کرونا مخالف بودند. مرکل بر لزوم تعیین حدود قانونی این طرح تاکید داشت و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نسبت به ایمن‌سازی و قطع زنجیره انتقال از طریق دریافت واکسن کرونا ابراز تردید کرده بود.

با این حال کشورهای جنوب اروپا موافق این طرح بودند تا از پرتو آن صنعت گردشگری که یکی از منابع مهم درآمدی آن‌ها بشمار می‌رود دوباره رونق پیدا کند. یونان قصد دارد تا ماه «می» آینده ورود افرادی را که دو واحد واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند آزاد کند. اسپانیا نیز پیشنهاد کرده دارندگان گواهینامه از انجام تست کرونا معاف خواهد بود.

دولت انگلیس نیز که به تازگی از اتحادیه اروپا خارج شده، با ارائه طرح خروج از محدودیت‌های کرونایی، نوید ازسرگیری سفرهای تابستانی را به مردم این کشور داده است. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس بر پایه این طرح امیدوار است تا ۲۱ ژوئن عمده محدودیت‌های کرونایی رفع شود.

عمده چالش اروپا برای اجرای این طرح تامین واکسن کروناست که در هفته‌های اخیر با مشکلات جدی مواجه شد. پس از رسوایی قرارداد با شرکت انگلیسی-سوئدی آسترازنیکا و تاخیر در تحول به موقع واکسن، اعتراض‌ها نسبت به عملکرد مدیران اتحادیه بالا گرفت.

«اورسولا فون درلاین»رئیس کمیسیون اروپا چندی پیش اذعان کرد که این اتحادیه به توانایی خود در نبرد علیه ویروس کرونا بیش از حد خوشبین بوده و به پیشرفت مورد نظر خود دست نیافته است. او با این حال دیروز وعده داد که هرگونه کمبود واکسن به زودی تامین خواهد شد. ادعایی که به گفته منابع خبری چنگ زیادی به دل رهبران اروپایی نزده است.