تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۸

اراک - ایرنا - یک سال و اندی از ورود میهمان ناخوانده‌ای به نام کرونا گذشته و شهروندان استان مرکزی در ایام نوروز امسال نیز همچنان تلاش می‌کنند با رعایت پروتکل‌های بهداشتی از ابتلا به این بیماری هزار چهره جلوگیری کنند.

کرونا ویروسی طبیعی و جدید است که درباره منشا پیدایش آن آگاهی چندانی وجود ندارد اما زندگی بشر را در ابعاد وسیع تحت تاثیر قرار داده است و تاکنون که بیش از یک سال از عمر منحوس این ویروس گذشته میلون‌ها نفر را مبتلا کرده و موجب مرگ صدها هزار نفر شده و جریان عادی حیات روی زمین را برای همگان مختل کرده است.

کرونا جزو مصائبی است که همه بخش‌های زندگی بشری را متأثر کرده است و یکی از مهم‌ترین اقدامات جوامع به ‌ویژه دولت‌ها در رویارویی با این بیماری، توسل جستن به ایجاد محدودیت‌ها و اعمال کنترل‌های مختلف در زندگی اجتماعی بوده است مجموعه این تدابیر با عنوان قرنطینه و یا فاصله‌گذاری برای جلوگیری از شیوع و گسترش بیماری، ذیل منطق شرایط استثنایی و یا اضطراری توجیه شده و الزاماتی را بر زندگی همه افراد و گروه‌های اجتماعی تحمیل کرده است.

ویروس ناخوانده خطرناکی که تا واکسن آن در دسترس عموم قرار نگیرد بهترین راه برای مقابله با آن تمرکز بر پیشگیری است و در استان مرکزی ارزیابی اقدامات صورت گرفته در خصوص این بیماری نشان از سطح همدلی و درک بالای مردم و مسوولان دارد که باید تا مهار کامل بیماری با جدیت دنبال شود.

استان مرکزی با همجواری با قم نخستین مورد ابتلا به ویروس کرونا را با درگیر شدن پزشک اورژانس بیمارستان امیرالمومنین(ع) اراک تجربه کرد و خبر درگیر شدن این بیمار اول اسفندماه انتشار یافت که با گذراندن طول درمان نام این پزشک «عزت اله بهزادی نیا» در فهرست اولین بهبود یافته استان ثبت شد.

پس از ورود این ویروس به استان مجموعه مدیریت درمان و سایر بخش‌های استان برای مقابله و جلوگیری از انتشار بیماری همپای مدیریت ملی کرونا، ستاد مدیریت استانی تشکیل و وظایف بخش‌های مختلف در سطح استان را مشخص کرد و با تشکیل هر هفته و منظم ستاد مدیریت کرونا استان، مصوبات مدیریت شده و تاکید بر اجرای آن موج‌های اول تا سوم به خوبی مدیریت شد و با شیوع کووید انگلیسی استان مرکزی تدابیر سختگیرانه تری را اعمال کرد تا از فاجعه اپیدمی جلوگیری کند.

شیوع ویروس کرونا و اتخاذ تدابیر خاص برای مواجه با آن موجب شد تا برای تامین ماسک و مواد ضدعفونی کننده همه بخش‌های دولتی و خصوصی استان بسیج شوند و هر کارگاه و واحد تولیدی سهم خود را در مقابله با ویروس ادا کند.

تشکیل کمپین و پویش‌های مختلف در ایام نوروز از جمله سهم من از مبارزه با کرونا، زدن ماسک از خانه تا خانه، درخانه بمانیم، تولید گان و لباس حفاظتی کادر درمان، کمک خیران از خارج مرزها برای تهیه البسه و تجهیزات پزشکی در استان مرکزی، اهدای پلاسمای خون بهبود یافتگان، اجرای طرح شهید سلیمانی، ممنوعیت تردد، تعطیلی واحدهای صنفی غیر ضروری، همکاری آحاد مردم با نظام بهداشت و درمان استان، بسیج امکانات در کمک‌های مومنانه، رنگ بندی شهرها، مشارکت همگانی با شهرداری در ضدعفونی شهری همه و همه سدی شدند تا در مقابل ویروسی منحوس دیواری ایجاد کنند تا افراد کمتری مبتلا شوند و شمار تلفات کاهش یابد.

درحالی که امیدها با شنیدن واکسن کشف شده در دل مردم جوانه زد سروکله ویروس جهش یافته، مردم را نگران کرد و با انتشار سریع آن استان مرکزی نیز در اوایل اسفند شاهد تست مثبت اولیه کرونا انگلیسی بود و توصیه‌های بهداشتی برای جلوگیری از نوع جدید بیمار همچنان رعایت دستورالعمل های بهداشتی با جدیت بیشتر است.

تمام ماه‌ها و روزهای سال ۹۹ به این ختم شد که چه زمانی واکسن کشف، سهمیه بندی و توزیع می‌شود تا اینکه اقدامات و پیگیرهای نتیجه داد و دانشمندان با کشف واکسن و تولید واکسن امروز شاهد توزیع و تزریق در جامعه هدف مورد نظر وزارت بهداشت هستیم اما تا واکسیناسوین نهایی راه زیادی باقی مانده و باید تا انجام این مهم همچنان پروتکل‌های بهداشتی رعایت شود.

همراهی مردم و رعایت پروتکل‌های بهداشتی شاخصه مهم استان مرکزی در نتایج رضایت بخش در نظر مدیریت استان بوده است موضوع مهمی که استاندار مرکزی در ستاد مدیریت کرونا همواره بر آن تاکید دارد، هرچند وضعیت را شکننده قلمداد می‌کند.

شرایط استان مرکزی در کرونا شکننده است 

استاندار مرکزی گفت: بر اساس آمارها شرایط این استان در شیوع کرونا تثبیت شده است اما با کمترین غلفت وضعیت شکننده حاکم می‌شود.

سید«علی آقازاده» افزود: وضعیت کووید ۱۹در شهرستان‌های زرندیه، تفرش و آشتیان به رنگ آبی، خمین نارنجی و سایر شهرستان‌های استان در شرایط زرد هستند.

وی تاکید کرد: سفر به شهرهای قرمز و نارنجی براساس مصوبه ستاد ملی کرونا ممنوع است، بنابراین شهروندان در آستانه سال جدید باید پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند تا شرایط استان به وضعیت نارنجی و قرمز تبدیل نشود.
آقازاده ادامه داد: با توجه به شکنندگی استان در کرونا باید حلقه نظارتی گسترده‌تر شود و با خاطیان احتمالی نیز برخورد قاطع صورت گیرد.
وی اظهار داشت: باوجود انجام تست‌های سریع کرونا، شرایط استان به لحاظ میزان ابتلا، بستری و فوتی ناشی از کرونا در سه هفته اخیر با کاهش آمار مواجه شده که این مهم نشان از فرهنگ بالای مردم در راستای رعایت پروتکل‌های بهداشتی دارد.
استاندار مرکزی تصریح کرد: اگر رعایت پروتکل‌های بهداشتی از سوی شهروندان به همین منوال باشد محدودیت‌های جدید اعمال نمی‌شود و  بازارهای روز نیز می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند که این مهم باید با نظارت فرمانداران و شهرداری‌ها با جدیت پیگیری شود.
مقام ارشد استان با اشاره به ممنوعیت تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ بامداد بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا، گفت: انتظار می‌رود مردم‌، خریدهای خود را به ساعات پایانی شب موکول نکنند تا خودروهای آنان مشمول جریمه نشود.
آقازاده تاکید کرد: اجرای طرح شهید سلیمانی در تثبیت بیماری کرونا در استان بسیار تاثیرگذار بوده است و کاهش تدریجی شاخص‌های بیماری به واسطه تعامل و همکاری نیروهای سپاه، فعالان بسیجی در مساجد و کانون ها با مردم است.

آقازاده خاطرنشان نشان کرد: شواهدی از افزایش شمار کرونا به‌ویژه نوع انگلیسی آن در روزهای اخیر مشاهده می‌شود که با توجه به نوروز و  افزایش ترددها و دید و بازدیدها، نیاز است محدودیت‌های هوشمندانه برای ممانعت از حضور مردم در آرامستان‌ها اعمال شود تا بتوان از شیوع بالای بیماری پیشگیری کرد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز در آخرین گزارش از وضعیت ویروس در استان مرکزی گفت: میزان مبتلایان کرونا در هفته دوم اسفندماه نسبت به مدت مشابه قبل آن (هفته نخست اسفند) ۱۵درصد و میزان فوتی ها ۱۱درصد کاهش یافته و شرایط بستری نیز ثابت بوده است.
دکتر «علی علی‌محمدی» افزود: تاکنون ۵۰ مورد کرونای جهش یافته در استان به غیر از شهرستان‌های زرندیه و آشتیان گزارش شده و بیشترین میزان ابتلا در شهرستان اراک است.

وی ادامه داد: دامنه ویروس کرونا از نوع انگلیسی در استان‌های کشور رو به گسترش دارد و با توجه به اینکه این گونه مهاجم‌تر و شدیدتر است می‌طلبد مردم با رعایت موازین بهداشتی از فراگیری آن پیشگیری کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک قدرت سرایت‌پذیری بالا را از جمله خصوصیات ویروس کرونای انگلیسی دانست و گفت: در صورت بی‌توجهی به پروتکل‌های بهداشتی به ویژه در ایام نوروز؛ ویروس جهش یافته می‌توانند تمام استان را درگیر کنند.

فرماندار شهرستان اراک نیز گفت: در وسایل حمل و نقل شهری و معابر و خیابان‌ها رعایت پروتکل‌های بهداشتی از سوی مردم بالای ۸۵ درصد است که جای تقدیر دارد و این مهم تاحدودی نگرانی‌ها را کاهش می‌دهد.
«حسین بختیاری» افزود: سازمان‌های مردم نهاد همگام با بازرسان اصناف و سازمان صمت بر فعالیت واحدهای صنفی نظارت دارند و بساط دست فروشان کنار معابر نیز تا حد زیادی کنترل شده است.

فرماندار اراک گفت: شیوع سریع ویروس کرونا در کشور هشداری در زمینه لزوم پیش‌آمادگی برای هر عامل تهدید سلامت است و با وجود اینکه بروز این معضل بهداشتی سابقه در کشور و استان نداشت اما، با اقدامات هدفمند و موثر در استان مرکزی سطح قابل قبولی از کاهش سرعت انتقال ویروس محقق شده و نیاز است این اقدامات با حساسیت و جدیت و مسئولیت‌پذیری بالا دنبال شود.

بختیاری افزود: سطح بالای همدلی در کارگروه پدافند غیرعامل زیستی استان موجب شده که مجموعه تصمیم‌ها با همراهی مردم نتیجه بخش باشد که یکی از این تصمیمات کاهش ساعات کار ادارات و موافقت با دورکاری کارمندان و گندزدایی روزانه محیط‌های کاری اجرایی و خدمات رسان اراک است که بهترین شکل انجام می‌شود.

وی توضیح داد: دستگاه‌های اجرایی این شهرستان برای مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا مکلف به گندزدایی و ضدعفونی روزانه در یک تا ۲ نوبت هستند و  شهرداری اراک  نیز در نوبت‌های مکرر وسایل نقلیه ناوگان عمومی شهری، سرویس‌های بهداشتی عمومی را ضدعفونی کرده هرآنچه که به خدمات عمومی شهری بازمی‌گردد از دایره نظارت و گندزدایی به دور نمانده است.

فرماندار اراک بیان کرد: همراهی شهروندان اراکی در خارج نشدن از منزل قابل تقدیر است ضمن آنکه کسبه خیابان‌ها و بازار سرپوش اراک به صورت خودجوش به ضدعفونی اماکن کسب پرداخته‌اند و این همدلی سرمایه بزرگی است که باید روز به روز و در تمامی لایه‌های جمعیتی با احساس مسئولیت اجتماعی بالا افزایش یابد.

دکتر بختیاری بیان کرد: مبنای ضدعفونی دستگاه‌های اجرایی بیشتر کلر است تا الکل و آموزش‌های لازم در خصوص موارد ضدعفونی و بهداشت فردی به ادارات از سوی مرکز بهداشت ارایه شده است و علاوه بر آن آموزش، اقدامات پیشگیرانه و افزایش آگاهی جامعه نسبت به این ویروس با همکاری سمن‌ها و استفاده حداکثری از فضای مجازی در اراک دنبال می‌شود که در ارزیابی‌های اولیه بازخورد مطلوبی داشته و همراهی مردم در خلوت شدن خیابات‌ها و رعایت مسایل بهداشتی را سبب شده است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: هر شهروند در قبال کرونا باید حساسیت بالا داشته باشد و تنها یک اشتباه و بی‌مسئولیتی شمار زیادی از افراد را آلوده می‌کندو توصیه جدی این است که مردم از خانه خارج نشوند.

دکترسید «محمد جمالیان» افزود: استان مرکزی در زمره نخستین مناطق کشور بود که اقدامات پیشگیرانه کرونا را در تعطیلی مدارس، باشگاه‌های ورزشی، دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های علمی و هنری و فنی و حرفه‌ای دنبال و اماکن عمومی را گندزدایی کرد و با هشدارها و سرعت عمل بالا توانسته کنترل نسبی روی شیوع سریع بیماری ایجاد کند اما، این موضوع ممکن است موقتی باشد و نیاز است مردم موضوع ماندن در منزل و توصیه‌های بهداشت فردی را جدی بگیرند تا موج بیماری در استان رخ ندهد.

وی اظهار داشت: برگزاری مجالس عروسی و عزا و محیط‌هایی به تجمع گروهی از افراد می‌انجامد برابر مصوبه کارگروه پدافند غیرعامل زیستی استان ممنوع است و متاسفانه مواردی گزارش شده که شماری از شهروندان به این مسئله بی‌تفاوت بوده‌اند و با وجود اینکه در سطح تصمیمات کلان سرعت عمل برای کاهش ارتباطات و کنترل وسروس اعمال شده هنوز جمعی از شهروندان به این مسئله کم توجه هستند و با رفتارهای پرخطر خود به بیماری دامن می‌زنند.

وی با تشکر از کادر درمانی بیمارستاهای استان مرکزی، پرسنل داروخانه‌ها و سایر بخش‌های مرتبط با درمان گفت: این افراد با وجود واگیری ویروس با روحیه بالا و احساس مسئولیت در وظایف محوله می‌کوشند که با عملکرد مطلوب خوب ثابت کردند تعهد کاری بالا و اخلاق حرفه‌ای آنان مثال زدنی است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: این ویروس همه گروه‌ها و طیف‌های جمعیتی را در هر مکان و زمانی تهدید می‌کند بنابراین هر غفلت در قبال آن غیرقابل جبران است و همه باید در مقابله با شیوع آن سهیم باشند و مسایل بهداشت فردی را جدی بگیرند.

وی عنوان کرد: ۱۰۱ دوز واکسن کرونا در مرحله نخست و ۸۹۰ دوز در مرحله دوم به این شهرستان وارد شد که در گام اول برخی کادر ویژه درمان بیماری کرونا این شهرستان و در مرحله دوم کادر درمان سایر شهرستان‌ها واکسینه شدند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک ادامه داد: تاکنون واکسن برای واکسیناسیون سالمندان به دانشگاه علوم پزشکی شهرستان اراک تحویل نشده‌است.

به گفته جمالیان، واکسیناسیون علیه بیماری کرونا ۲۱ اسفندماه همزمان با سراسر کشور در استان مرکزی آغاز شد که در گام نخست کادر درمان بیمارستان امیرالمومنین(ع) اراک، واکسن اسپوتنیک را دریافت کردند.

معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: تزریق مرحله نخست واکسن روسی کرونا در گام اول برای پزشکان، متخصصین بیهوشی و کادر مراقبت‌های ویژه، و پرسنل بخش‌های مراقبت ویژه تزریق شد.

دکتر «علیرضا کمالی» افزود: این واکسن با توجه به مطالعات اخیر و نتایجی که در مجلات معتبر دنیا از جمله لنست به چاپ رسیده نتایج قابل دفاعی داشته و امید است به زودی برای همه مردم ایران اسلامی و استان مرکزی تزریق شود.

وی بیان کرد: نخستین کسانی که در برخورد بیشتر با این بیماری هستند در اولویت تزریق قرار دارند که شامل پزشکان و کادر درمان هستند و پس از آن سایر افراد نیز می توانند تزریق کنند.

متخصص بیهوشی و مراقبت‌های ویژه بیمارستان امیرالمومنین (ع) اراک ادامه داد: این واکسن ۲ مرحله ای است و مرحله دوم آن ۲۱ روز بعد تزریق می‌شود.

دکتر کمالی اظهار داشت: در برنامه زمان بندی مشخص به ترتیب همه پزشکان، کادر درمان و افراد پرخطر این واکسن را دریافت می‌کنند و سپس به سایر افراد جامعه تزریق می‌شود تا سطح ایمنی خوبی در جامعه ایجاد شود.

وی تاکید کرد: تزریق این واکسن به طور قطع به نفع جامعه و مردم است و برای قطع زنجیره و رهایی از این بیماری باید واکسیانسیون انجام شود.

مدیرگروه شبکه ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: ۶۱ هزار و ۵۱۳ خانوار آسیب پذیر در اجرای طرح شهید سلیمانی در اتسان مرکزی کمک‌های حمایتی دریافت کردند.

سید«شهریار حسینی» افزود: ۴۰۶ تیم حمایتی با یک هزار و ۵۰۵ عضو شامل بسیجیان، هلال احمر، سفیر سلامت و داوطلب سلامت مشارکت دارند.

وی اظهار داشت: ۴۰۰ تیم رهگیری با یک هزار و ۳۲۶ نفر عضو شامل ۳۴۸ نفر بسیجی،۲۰ نفر هلال احمر، ۵۳۶ نفر همکاران حوزه بهداشت، ۲۸۲ نفر سفیر سلامت ،۱۸۸ نفر داوطلب سلامت انجام شده است.

 مدیرگروه شبکه ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر تاکنون از افراد در تماس نزدیک با موارد مثبت در استان رهگیری شده‌اند.
حسینی افزود: ۱۰۰ تیم‌ مراقبتی در اجرای طرح شهید سلیمانی با ۲۵۵ نفر عضو از ۲ هزار و ۶۹۷ نفر در منزل مراقبت کرده‌اند.

وی اظهار داشت: ۱۹۲ تیم‌ نظارت نیز تاکنون۶ هزار و ۸۳۴ بازدید مشترک،۵۰ هزار و ۴۷۷بازرسی بخش بهداشت، ۱۱ هزار و  ۶۲بازدید نیروهای بسیجی،هفت هزار و ۱۲۸بازدید هلال احمر، یک هزار و ۲۸۹بازدید توسط خانه کارگر انجام داده‌اند.

 مدیرگروه شبکه ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: یک هزار و ۵۰۲ اخطار و ۲۴۲ واحد صنفی مهر و موم و  سه هزار و ۵۴۸ واحد مسکونی در اجرای طرح شهید سلیمانی در استان مرکزی ضدعفونی شده است.

کرونا، ویروس شایعی است که هرسال زمستان با علایم سرماخوردگی مشاهده می‌شد، اما از سال ۲۰۰۲ این ویروس جهش ژنتیکی داشته و ابتدا خود را با بیماری سارس، پس از آن مرس و در حال حاضر به شکل کووید ۱۹ نشان داده  که با دوره نهفتگی ۲ تا ۱۴ روز و با تظاهراتی نظیر تب بالا، سرفه،تنگی نفس، سردرد و گاهی با  اسهال و استفراغ همراه است.

ویروس کرونا از بهمن ماه سال ۹۸ در ایران شیوع یافت که استان مرکزی پس از قم اولین موارد مثبت بالیننی کووید ۱۹ را شاهد بود.