بجنورد- ایرنا- مدیر درمان تامین اجتماعی خراسان شمالی گفت: ۴۰ تن از پزشکان متخصص و یا فوق تخصص دارای عنوان در این استان با هیچ سازمان بیمه‌گری قرارداد ندارند و بیماران را به صورت آزاد پذیرش می‌کنند.

دکتر جلال جهان نیا روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از مجموع پزشکانی که با سازمان های بیمه گر قرارداد ندارند ۳۰ نفر در بجنورد و ۱۰ نفر در دیگر شهرستان های استان مستقر هستند.

وی افزود: هم اینک ۴۲۰ پزشک با سازمان تامین اجتماعی استان قرارداد دارند که بیماران را با دفترچه بیمه پذیرش می کنند.

وی اظهار داشت: برخی از پزشکان قبل از اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی نیز با سازمان های بیمه گر قرارداد نداشتند و تعدادی نیز بعد از اجرایی شدن این طرح قرارداد خود را لغو کردند.

جهان نیا گفت: برخی از پزشکان که با این سازمان بیمه گر قرارداد ندارند افراد مسنی هستند که علاقه ای به کار بر بستر اینترنت و رایانه ندارند و بعضی نیز روزانه شمار زیادی بیمار را معاینه می کنند که گویا به دلیل نداشتن فرصتی برای ثبت الکترونیکی، از این طرح استقبال نمی کنند.

مدیر درمان تامین اجتماعی خراسان شمالی گفت: تامین اجتماعی به عنوان سازمانی بیمه گر نمی تواند پزشکان را مجبور و ملزم به قرارداد کند، به همین دلیل برخی از افراد جامعه پزشکی با این سازمان قرارداد نبسته و یا پس از مدتی قرارداد خود را لغو می کنند.

جهان نیا اظهار داشت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام پزشکی باید در زمان ارایه پروانه های پزشکی، پزشکان را ملزم به عقد قرارداد با سازمان های بیمه گر کند تا شهروندانی که سال ها حق بیمه خود را پرداخت کرده اند، در زمان نیاز و بیماری بتوانند از خدمات درمانی نیز بهره مند شوند و  بعضا مجبور به پرداخت هزینه های هنگفت نشوند.

۷۰ درصد پزشکان نسخه نویسی الکترونیکی دارند 

وی با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد پزشکان طرف قرارداد با این سازمان، هنوز به نسخه نویسی الکترونیکی تن نداده اند، از این قشر درخواست کرد که در اجرای این طرح جدیت داشته و آنرا عملی کنند.

جهان نیا افزود: به پزشکان مسن و آنانی که روزانه بیماران زیادی را معاینه می کنند نیز پیشنهاد می شود با بهره گیری از یک منشی مجرب، طرح نسخه نویسی الکترونیکی را عملی کرده و نسبت به ثبت اطلاعات بیماران در بستر اینترنت و نرم افزار اقدام کنند چرا که به مرور در سال های آینده تمامی خدمات در راستای دولت الکترونیکی در بستر مجازی انجام می شود.  

تولید دفترچه کاغذی حذف شد

مدیر درمان تامین اجتماعی خراسان شمالی با بیان اینکه تولید دفترچه کاغذی از اول اسفندماه امسال حذف شده است، گفت: دفترچه های بیمه ای که در اختیار بیمه شدگان است تا پایان برگه ها معتبر است و بیمه شدگان در خصوص حذف دفترچه کاغذی نگران نباشند چون تمامی خدمات همچون سال های گذشته به آنان ارایه خواهد شد.

جهان نیا افزود: اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی در حقیقت الزام قانونی به تشکیل پرونده الکترونیکی سلامت است که در برنامه پنجم و ششم توسعه بر آن تاکید شده و مجلس شورای اسلامی دولت را ملزم به تشکیل پرونده در راستای دولت اکترونیکی کرده است.

وی افزود: تولید نسخه الکترونیکی پیش نیاز اجرای طرح پرونده الکترونیکی است که مزایای بسیاری دارد.

وی اظهار داشت: امکان حذف اشتباه در نسخه الکترونیکی، صحت و دقت نسخه نویسی الکترونیکی، صرفه جویی در مصرف کاغذ، کاهش رفت و آمدها برای دریافت و تمدید دفترچه از جمله مزایای طرح نسخه نویسی الکترونیکی است.

وی به شیوع ویروس کرونا نیز اشاره کرد و افزود: گردش دفترچه از بیمار به منشی، پزشک، آزمایشگاه، داروخانه، بیمارستان و سایر مکان های دریافت خدمات، می تواند عامل انتقال ویروس و عفونت ها باشد که حذف دفترچه کاغذی مانع انتقال بیماری ها خواهد شد.

وی تشکیل پرونده الکترونیکی را نیز از جمله مزایای طرح دانست و گفت: با اجرای این طرح تمامی سوابق بیمار در پرونده وی ثبت خواهد شد که علاوه بر صرفه جویی در روند بهبود بیمار و تشخیص پزشک بسیار کمک رسان است.

وی جمع آوری اطلاعات و داده های دارویی و بیماری هر منطقه را از دیگر مزایای اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی و در نهایت پرونده الکترونیکی سلامت دانست و خاطرنشان کرد: در شرایط بحرانی و شیوع بیماری ها، داشتن اطلاعات و داده های دارویی و بیماری هر منطقه برای ارایه خدمات به مردم بسیار مفید است.

وی افزود: اگر میزان و نوع داروی مصرفی هر منطقه احصا شود برنامه های پیشگیرانه و مبارزه ای نیز از سوی سازمان های مربوطه انجام خواهد شد، با دریافت اطلاعات داروهای قندی متوجه این می شویم که باید خانواده ها را نسبت به این بیماری هشدار بدهیم و اطلاعات لازم پیشگیرانه را به جامعه ارایه کنیم.

مدیر درمان تامین اجتماعی خراسان شمالی گفت: از سال ۹۵ نسخه نویسی الکترونیکی در مراکز ملکی سازمان تامین اجتماعی اجرایی شد و از ۲ سال پیش نیز این طرح در مطب ها، داروخانه ها، آزمایشگاه ها اجرایی شده است که قبل از اجرا،  زیرساخت های لازم برای این امر فراهم شده بود.

جهان نیا افزود: نرم افزار اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی به صورت رایگان در اختیار پزشکان قرار گرفته است و آموزش های مورد نیاز برای استفاده از نرم افزار نیز به منشی ها و پزشکان و سایر گروه های پزشکی به صورت رایگان ارایه شده است.

وی گفت: هم اینک پزشکان علاوه بر نسخه نویسی الکترونیکی می توانند در دفترچه های بیمه  و همچنین سربرگ هایی که خود در اختیار دارند نیز نسخه بنویسند و تنها از کد ملی به عنوان اعتبارسنجی استفاده کنند اما به مرور نخسه نویسی کاغذی حذف خواهد شد.

وی اظهار داشت: به منظور تشویق پزشکان و سایر گروه های بهداشت و درمان ۸۰ درصد هزینه ها توسط بیمه در کمتر از یک شبانه روز به حساب آنان واریز می شود.

تعداد بیمه شدگان خراسان شمالی در سال جاری ۱۰۲ هزار و ۹۰۰ نفر است،  همچنین ۱۷ هزار و ۸۰ نفر از هم استانی ها بازنشسته و مستمری بگیر هستند و با احتساب افراد تحت تکفل به ۴۵ هزار نفر می رسند.

در مجموع ۳۰۶ هزار و ۳۷۸ نفر از جمعیت خراسان شمالی زیر پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند که در این شاخص از کشور عقب است.

۶۳۵ هزار نفر از شهروندان این استان نیز زیر پوشش بیمه سلامت هستند، از مجموع بیمه شدگان ۴۴۶ هزار نفر بیمه شده روستایی، ۵۷ هزار نفر صندوق کارکنان دولت، ۱۰۲ هزار نفر سلامت همگانی شهری، ۲۶ هزار نفر از بیمه شدگان نیز شامل مددجویان کمیته امداد، بهزیستی، طلاب، خانواده شاهد و ایثارگر و چهار هزار نفر بیمه خویش فرمای ایرانیان هستند.

استان خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که حدود ۴۴ درصد آنان در روستاها سکونت دارند.

خراسان شمالی جزو استان های با سطح درآمدی پایین است.