به گزارش روز یکشنبه مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، جلسه شانزدهم کمیسیون تدوین سند ملی دانشبنیان کشاورزی و غذا به ریاست محمدرضا مخبر دزفولی رییس این کمیسیون و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
دستور این جلسه بررسی گزارشی در مورد چارچوب سند ملی امنیت غذایی بود که اسکندر زند دبیر کمیسیون تدوین ملی سند دانشبنیان کشاورزی و غذا این گزارش را ارایه کرد.
مخبر دزفولی درباره این سند اظهار داشت: یکی از اصلیترین اهداف سند ملی امنیت غذایی باید این باشد که کشاورزی در یک دوره زمانی قابل قبول مثلاً ۲ یا ۳ برنامه به کشاورزی دانشبنیان تبدیل و حداقل پلکان دانشبنیانی آن چیده شود.
رییس کمیسیون دانشبنیان کشاورزی و غذا تأکید کرد: به دلیل وسعت و اهمیتی که این موضوع دارد، ممکن است یک رویکرد ابتکاری و انحصاری پیدا کند و باید این موضوع بررسی و آسیبشناسی شود.
مخبر دزفولی ادامه داد: اگر قرار باشد در کشاورزی و غذای کشور انقلابی رخ دهد، کلید آن دانشبنیان شدن کشاورزی است.
چندوجهی بودن امنیت پایدار غذایی
در ادامه جلسه دبیر کمیسیون تدوین ملی سند دانشبنیان کشاورزی و غذا گفت: امنیت پایدار غذایی که زیرساخت امنیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است در چهار سطح بینالمللی، ملی، خانواده و فرد مطرح می شود. مهمترین چالش پایداری غذایی در سطح بینالمللی، بهخصوص پس از پایان کرونا، آسیب بر حاکمیت غذایی کشورهاست.
زند ادامه داد: در حال حاضر به دلیل چند وجهی بودن امنیت پایدار غذایی و نداشتن حاکمیت واحد، امنیت پایدار غذایی کشور در معرض آسیب قرار گرفته و موضوع حکمرانی واحد، تبیین جایگاه امنیت پایدار غذایی در امنیت ملی و تدوین راهبرد ملی برای امنیت پایدار غذایی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی تصریح کرد: مهمترین چالش پایداری غذایی در سطح خانواده، درآمد خانوار و سهمی از درآمد است که صرف غذا میشود و این مؤلفه مهم نیز در امنیت پایدار غذایی، بهخصوص در سالهای اخیر با افزایش تورم، اهمیت بالایی یافته و باید برای منطقی کردن سهم غذا از درآمد خانوار فکری اساسی شود.
وی با بیان این که میتوان «سواد، فرهنگ تغذیهای و سلامت غذا» را به عنوان مهمترین چالشهای امنیت پایدار غذایی فرد دانست، اظهار داشت: شواهد و قرائن موجود بیانگر آن است که در بهترین شرایط فراهمی و دسترسی به غذا، پایین بودن سواد و بهداشت غذا، نقص بزرگی برای امنیت غذایی است.
دبیر کمیسیون دانشبنیان کشاورزی و غذا افزود: ایجاد تفاهم مدیریت جامع، یکپارچه، کارآمد و پاسخگو در رابطه با حکمرانی امنیت غذایی از راهبردهای پایدار اساسی و الزامی و مشارکت فعالانه همه دستگاههای مؤثر و مرتبط با امنیت غذایی، تولیدکنندگان، صاحبان صنایع و خدمات وابسته در اجرای برنامههای امنیت پایدار غذایی از الزامات اساسی و سرنوشتساز است.
زند خاطرنشان کرد: حفاظت از منابع پایه، طبیعی و بهرهبرداری از آنها متناسب با توان اکولوژیکی، برخورداری از توان اقتصادی متناسب خانوادهها برای تأمین سبد مطلوب غذایی و دسترسی فیزیکی و آنلاین همه مردم به سبد غذایی سالم و کافی و اصلاح الگوی تغذیه متناسب با اصول علمی تغذیه و فرهنگ و جوامع متناسب با امکان دانشی و فرهنگ و سواد تغذیهای از اهداف تهیه سند ملی امنیت غذایی است.