به گزارش ایرنا به نقل از آریا نیوز،خلیل زاد قرار است با سفر به افغانستان ،پاکستان ،امارات متحده عربی و برخی از کشورهای منطقه، در زمانی که امیدها در خصوص به نتیجه رسیدن گفت وگوهای صلح هر روز کمرنگ و دامنه جنگ در افغانستان افزایش می یابد با کشورهای منطقه رایزنی کند.
پیش از این، وی برای نخستین بار پس از ابقا شدن در سمتش در دولت بایدن با رویا رحمانی سفیر افغانستان در واشنگتن دیدار کرد.
نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان در حالی سفر خود را به کشورهای منطقه آغاز می کند که برخی از منابع آمریکایی از احتمال لغو و یا تعدیل توافقنامه آمریکا و طالبان سخن گفته اند و از سوی دیگر نیز طالبان نسبت به نقض این توافقنامه هشدار داده است .
تعدادی از مقامات دولتی افغان ،توافقنامه صلح آمریکا با طالبان را به ضرر مردم افغانستان دانسته و تاکید کردند در یک سال گذشته نه تنها خشونت در کشور کاهش نیافته بلکه ترورهای هدفمند و تلفات غیر نظامیان نسبت به گذشته افزایش یافته است .
انس حقانی از رهبران ارشد شبکه حقانی که از زندان دولت افغانستان آزاد شده، گفته در صورتی که نظامیان آمریکایی براساس توافقنامه دوحه از افغانستان خارج نشوند، جنگ بی سابقه علیه آنان آغاز می شود.
برخی از سیاستمداران افغان می گویند در صورتی که آمریکایی ها و طالبان به تعهدات خود در توافقنامه دوحه عمل کنند، دستیابی به صلح دور از دسترس نیست .
«عبدالسلام ضعیف» سفیر سابق طالبان در اسلامآباد می گوید اگر روند صلح بر اساس توافقنامه دوحه پیش رود موضوع افغانستان از طریق سیاسی قابل حل است .
اما «محمدعارف اخلاصی» آگاه سیاسی و حقوقدان براین باور است که گروه طالبان می خواهد از توافقنامه دوحه برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و دستیابی به رویای حاکمیت کامل در این کشور استفاده کند.
وی با بیان اینکه امریکایی ها و طالبان هر دو به دنبال منافع شخصی هستند افزود:دولت افغانستان که شریک استراتژیک آمریکا و غرب در 20 سال گذشته بود در گفت وگوهای دوحه به حاشیه رانده شد.
«محمد عمر داوودزی» نماینده ویژه رئیسجمهوی افغانستان در امور پاکستان اظهار داشت ، توقع افغانها این بود که با امضای تواففنامه دوحه،افغان کشی پایان یابد، اما چنین نشد بلکه تعداد تلفات افزایش یافت.
در چنین شرایطی زلمی خلیلزاد سفر خود را برای صلح افغانستان در چارچوب دولت بایدن از سر گرفت و قرار است به کشورهای افغانستان، پاکستان، امارات متحده عربی و برخی کشورهای دیگر منطقه حضور یابد.
این سفر درحالی صورت می گیرد که در گفت وگوهای صلح دوحه دولت افغانستان بر انتقال قدرت از طریق برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه تاکید دارد و تشکیل دولت موقت را به عنوان فروپاشی نظام و آغاز جنگ داخلی می داند ولی برخی از مخالفان و طالبان بر تشکیل دولت موقت اصرار می کنند.
«عتیق الله امرخیل» آگاه مسائل سیاسی و نظامی افغانستان معتقد است سال 1400 برای افغانستان سال پایان جنگ و سرنوشت ساز خواهد بود.
وی می گوید در صورتی که گفت وگوهای صلح دوحه با شکست مواجه شود ،جنگ خونینی در افغانستان آغاز می شود.