به گزارش ایرنا، محسن رضایی روز دوشنبه در همایش بین المللی «قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» در سالن امین مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور گفت: یکی از اشتباهات بزرگ این است که جمهوری آذربایجان را تنها یک کشور همسایه بدانیم.
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان تنها همسایه ایران نیست، اظهار داشت: ما یک ملت با یک فرهنگ و یک مذهب و یک سابقه تاریخی در دو کشور هستیم.
رضایی با بیان اینکه ملت ایران برای آزادسازی آذربایجان از دست تزارها، هزاران شهید داده است، گفت: ایران برای آزادسازی آذربایجان از دست روس ها چندین بار جنگیده است و شهدای بسیاری تقدیم کرده است.
وی با بیان اینکه اولین چیزی که در سیاست خارجی ما باید تمام شود این است که نگاه به جمهوری آذربایجان باید تغییر کند، افزود: در ۲۰۰ سال اخیر مردم ایران همیشه با یک حسرت به بالای ارس نگاه می کردند که چگونه و چه زمانی مردم آن منطقه عزت خود را به دست آورده و طعم آزادی را می چشند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: پس از فروپاشی شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان، ما در ایران جشن گرفتیم و این استقلال را نعمتی الهی می دانستیم و با تمام توان برای بازسازی و احیای این کشور به کمک آنها آمدیم.
وی گفت: متاسفانه دولت ارمنستان به بهانه دفاع از ارامنه از مرزهای بین المللی گذشت و وارد منطقه قره باغ شد و جای تعجب دارد که همان کسانی که آن زمان ارمنستان را تحریک به اشغال قره باغ کردند، امروز حامی جمهوری آذربایجان شده اند.
رضایی ادامه داد: در ظاهر چند شهر از جمهوری آذربایجان آزاد شد ولی چند لشکر از چند کشور دیگر در این منطقه نیرو پیاده کردهاند، این چه نوع آزادسازی است؟
وی با تاکید بر اینکه کل منطقه باید آزاد شود و هیچ کشور خارجی نباید در منطقه باشد اظهار داشت: ایران از ابتدای جنگ ناجوانمردانه، با تمام توان از مردم جمهوری آذربایجان حمایت کرد و در این راه از هفت قطعنامه صادره در دفاع از این کشور نیز دفاع کرد.
رضایی گفت: فقط در جنگ ۱۹۹۰، جمهوری اسلامی ایران ۴۳ میلیون دلار خرج مهاجران قره باغ و برادران آذری خود کرد و کارهای بزرگی در آن منطقه انجام شد ولی بعدها دست های پنهانی رابطه برادری ما را مقداری خدشه دار کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: ایران از هر آنچه که داشته برای کمک به جمهوری آذربایجان کوتاه نیامده است ولی چه شد که میان برادری ما فاصله انداختند؟
وی گفت: کشورهایی وارد قره باغ شدند که تمام دعواهای خود را به آن منطقه آوردند و به دنبال تقسیم ارث و میراث خود برآمدند.
ایران و جمهوری آذربایجان یک روح در دو پیکر هستند
نائب رئیس مجلس و رئیس گروه پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان نیز در این همایش با تاکید بر اینکه مردم دو کشور یک روح در دو پیکر هستند، افزود: جمهوری اسلامی ایران می تواند نقش مهم و موثری در عمران جمهوری آذربایجان داشته باشد که باید این موضوع در دستور کار قرار گیرد.
علی نیکزاد تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به دلیل برخورداری از اصول ثابت مبتی بر اصول اسلامی، در موضع گیری خود هیچ لکنتی ندارد و به طور شفاف و انقلابی همواره در موضوع های مختلف اعلام موضع کرده است.
رئیس گروه پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه قول و عمل ایران در موضع قره باغ همواره مشخص بوده است گفت: جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مستضعفان عالم پیشگام بوده و ایران در 42 سال گذشته بزرگترین پناهگاه امن برای برادران و خواهران مسلمان بوده است.
رئیس گروه پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان تاکید کرد: حضور تروریست ها در منطقه سبب خسارت به کشوری خواهد بود که زمینه حضور آنها در منطقه را فراهم کرده است و حضور این تروریست ها در مطنقه مورد قبول ایران نیست.
وی با تاکید بر اینکه قره باغ متعلق به مسلمانان است، گقت: سیاست جمهوری اسلامی، سیاستی مبنتی بر احترام متقابل، بدون دخالت در امور داخلی آنها و بر اساس حسن همجواری است.
نیکزاد، با بیان اینکه جمهوری آذربایجان در نزد جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه ای دارد گفت: آزادی کامل منطقه قره باغ اعتقاد راسخ جمهوری اسلامی است ولی بسترسازی برای ورود کشورهای دیگر در منطقه موجب خسارت کل منطقه خواهد شد.درگیریهای نظامی نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ و مناطق اشغالی اطراف آن، از ششم مهر ماه سال جاری(۲۷ سپتامبر) آغاز شد و در نهایت این درگیری با وساطت روسیه و امضای توافق نامه سه جانبه میان جمهوری آذربایجان، ارمنستان و روسیه به پایان رسید که نتیجه آن آزادسازی منطقه قره باغ و مناطق اشغالی اطرف آن از ارمنستان بود.
رهبر معظم انقلاب در طول جنگ رهنمودهایی برای پایان این جنگ در ۱۷ ربیعالاول سالروز ولادت باسعادت پیامبر مکرم اسلام(ص) طی سخنرانی ارائه دادند که این همایش برای تبیین این رهنمودها برگزار شده است.
در این همایش رهنمودهای ایشان مبنی بر اینکه "سرزمینهای آذربایجان باید آزاد شود"، "امنیت ارامنه آن سرزمین باید محفوظ بماند"، "دو طرف به مرزهای بینالمللی کشورها تجاوز نکنند" و "اگر تروریستها نزدیک مرز ایران بیایند، برخورد قاطع میکنیم"، بررسی و تبیین می شود.
در این همایش شخصیتهای برجسته علمی و دینی ایران، جمهوری آذربایجان و منطقه قفقاز، ترکیه، اوکراین، روسیه و بلاروس حضور دارند.