مشهد- ایرنا- مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان‌ رضوی گفت: پنج سرو کهنسال ایستاده در محدوده مزار امامزاده سیدقوام‌الدین شهرستان رشتخوار واقع در جنوب این استان با شماره ۷۴۱ در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شد.

ابوالفضل مکرمی‌فر فر روز سه‌شنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: این درختان واقع در "روستای نوق" شهرستان رشتخوار که کهنسال‌ترین آنها ۸۵۰ سال، دیگری ۵۵۰ سال و جوانترین آنها ۴۲۵ سال سن دارند تاکنون نیز در زمره جاذبه‌های طبیعی این شهرستان قرار داشته‌اند.

وی ادامه داد: "نوق" از روستاهای کهن و تاریخی، گردشگری واقع در بخش مرکزی شهرستان رشتخوار است که در مسیر تربت‌حیدریه و ۱٧ کیلومتری شمال غربی شهر رشتخوار و مدفن بزرگانی همچون سیدقوام‌الدین موسوی از نوادگان حضرت موسی بن جعفر (ع)، پیرغار و شیخ ابدال است که بر اساس سنگ نوشته‌های موجود در محل، قدمت آن به سال۸۷۰ هجری قمری می‌رسد.

مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان‌ رضوی گفت: درختان کهنسال سرسبز و تنومند سرو و چنار در اطراف قنات پاچنار روستای نوق نیز بیانگر قدمت این آبادی است. درختان سرو کهنسال در راستای یکدیگر در شمال روستا و در محوطه امامزاده سید قوام‌الدین واقع هستند. 

وی افزود: داخل محوطه امامزاده پنج درخت سرو در کنار هم خودنمایی می کنند. از بین این درختان سه درخت کهنسال می باشند. این درختان سرسبز با شکل ظاهر خاص خود جلوه زیبایی به فضای معنوی امامزاده داده اند. ارتفاع و طول و عرض سایه انداز درختان تقریبا مشابه است و قطر تنه آنها متفاوت است. درختان کهنسال از قسمت پایین تنه چندین پاجوش دارند که به طور همزمان رشد کرده و برگ و بار درختان را بیشتر کرده اند. 

مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی خراسان ‌رضوی نیز گفت: این درختان در بین اهالی روستا از ارزش و احترام بسیار برخوردارند و به گفته معتمدان و ریش سفیدان روستا، اهالی برای نذر و نیاز به شاخه های درخت نخ و پارچه آویزان می‌کرده و هیچ کس اجازه نداشت شاخه های درخت را آتش بزند.

محمود طغرایی افزود: از ورودی روستای نوق به سوی انتهای روستا در شمال، مزار امامزاده میرقوام الدین قرار دارد. در داخل محوطه این امامزاده پنج درخت سرو در کنار هم خودنمایی می کنند.

وی ادامه داد: کهنسال بودن درختان، نادر بودن گونه درختان در استان، همجواری با امامزاده سیدقوام الدین که ثبت ملی شده و جنبه اعتقادی و ارزش آن برای اهالی و زیبایی و همیشه سبز بودن درختان، از بهترین دلایل برای ثبت آنها در فهرست آثار ملی ایران می باشد. 

مرکز شهرستان ۶۱ هزار نفری رشتخوار در ۱۹۹ کیلومتری جنوب مشهد واقع است. رشتخوار مرکب از دو بخش "مرکزی و جنگل" ۶۹ روستا دارد. ۷۸ درصد جمعیت رشتخوار ساکن روستاهای این شهرستان هستند. 

هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی و معنوی خراسان رضوی تاکنون در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده‌اند.