ارومیه- ایرنا- مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت : برنامه ها و اقدامات انجام شده برای احیای دریاچه ارومیه می تواند الگویی برای تمام دنیا و سایر تالاب های ایران باتوجه به مشکلات آبی کشور باشد.

مسعود تجریشی روز پنج شنبه در نشست خبری با خبرنگاران در ارومیه افزود: احیای دریاچه ارومیه یک فرصت طلایی بود که نشان داد می توان مصرف آب کشاورزی را کم و در عین حال تولیدات را افزایش داد.

وی با بیان اینکه کف دریاچه ارومیه عمق گرفته است، گفت: این خبر خوب به این معنی است که آب جدید وارد دریاچه شده که بسیار امیدوار کننده‌ است و انتظار داریم با آب بیشتری که به سمت دریاچه ارومیه می آید، مردم بتوانند استفاده های تفرجگاهی نیز از این پهنه آبی داشته باشند.

معاون منابع انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در کتاب درسی دانش آموزان استرالیا به عنوان تجربه و مدیریت ناموفق از دریاچه ارومیه نامبرده شده بود، ولی ما در کوتاه ترین زمان با علم، توان و ابتکار داخلی توانستیم دریاچه را احیا کنیم که دستاورد بسیار بزرگی است.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط دریاچه در سال ۱۳۹۳ وضعیت خطرناکی بر این زیست بوم حاکم شده بود به طوری که شمال دریاچه وضعیت مطلوبی نداشت و بقیه نقاط آن نیز خشک شده بود.

تجریشی ادامه داد: اگر فعالیت ستاد احیا نبود و با توجه به روندی که طی ۲۰ سال قبل وجود داشت فارغ از میزان بارش ها می توانستیم انتظار داشته باشیم که دریاچه ارومیه خشک شود.

وی با اشاره به اینکه بارش باران تاثیراتی در آبگیری دریاچه ارومیه داشته است، تاکید کرد: براساس نمودارها و اطلاعات، میانگین بارش‌ها در سال‌های ۸۵ و ۸۶ نشان می‌دهد که با وجود میانگین بارش بالای ۴۰۰ میلیمتر ، تراز دریاچه ارومیه بسیار ‌پایین بود و افت تراز داشتیم .

تجریشی بیان کرد: اقدامات دستگاه‌های اجرایی از جمله رهاسازی‌ها، لایروبی‌ها از سر دهنه‌ها و بهره‌برداری از آب در زمانی‌که مورد نیاز بود باعث شد که طی سال‌های ۹۶ تا ۹۸ بارش‌ها کمک کند تا با افزایش تراز این دریاچه روبرو شویم بنابراین مجموعه‌ای از عوامل و تدابیر دستگاه‌های اجرایی کمک کرد تا بتوانیم آب را به دریاچه برسانیم.

وی با بیان اینکه سطح دریاچه ارومیه هم اکنون از ۲ هزار و ۱۶۲ کیلومتر در سال ۱۳۹۳ به سه هزار و  ۵۲۲ کیلومتر در سالجاری افزایش یافته است اضافه کرد: برنامه تثبیت باعث شد تا بتوانیم شاهد افزایش تراز آب دریاچه باشیم.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: توقف سدهای در دست اجرا در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، نظارت دقیق بر برنامه مصارف ۱۴ سد بزرگ حوضه آبریز دریاچه ارومیه، عدم تحویل آب مازاد ورودی به سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه به بخش کشاورزی، کنترل صدها نهر کشاورزی برروی رودخانه های حوضه آبریز در ممانعت از ورود آب به انهار در غیر از فصل زراعی و طرح اتصال رودخانه های زرینه و سیمینه رود به طول ۴۵ کیلومتر به انضمام لایروبی رودخانه های حوضه ابریز ردیاچه ارومیه به طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر از دیگر اقدامات انجام شده ستاد احیا در این زمینه بوده است.

وی اظهار کرد: در راستای احیای دریاچه اهدفی از جمله کاهش ۴۰ درصدی منابع آب‌های سطحی مدنظر بود که تاکنون به بیش از ۵۵۰ میلیون متر مکعب از آن دست ‌پیدا کرده‌ایم و طی پنج سال آینده سالانه نیز حدود ۸۰ میلیون متر مکعب دیگر از این آب ها باید از طریق برنامه و اقدامات لازم با هماهنگی جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه این موضوع محقق شود.

تجریشی با بیان اینکه در طرح ملی نجات دریاچه ارومیه سعی شد با دست یابی به هدف اصلی که احیای دریاچه بود به افق تعیین شده که کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب کشاورزی بود دست یافت افزود: قضاوت های کارشناسی حاکی از این بود که دسترسی به آبهای سطحی بسیار آسان بوده و ۷۰ میلیون متر مکعب آب در اثر تبخیر و انتقال به آبهای زیر زمینی در مسیر دریاچه از دست می رود.

وی اضافه کرد: مطالعات بیانگر این بود که ۴۵ تا ۴۸ درصد آب در حالی مصرف می شد که گیاه نیاز نداشته است و اقدامات ما در راستای توسعه کشاورزی با نهایت بهره وری از آب در دستور کار قرار گرفت.

تجریشی با اشاره به اجرای طرح "کوهورت" در شرق دریاچه بر روی ۱۵ هزار خانوار گفت: چهار سال نتایج این طرح بیانگر این است که بیماری آسم، فشار خون و بیماری های ریوی و بسیاری از بیماری ها که در زمان های طولانی اثرات خود را نشان می دهد براثر ریزگرد های نمکی بوجود می آید.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه بیان کرد: انتظار داریم تا سال ۱۴۰۶ با اقدامات نجات بخشی و آبگیری مناسب با رسیدن به احیای نهایی بتوان دریاچه‌ای با حجم حدود ۱۵ میلیارد مکعب با شوری مناسب داشت که گونه آرتمیا بدون هیچ تنشی بتواند در آنجا به حیات خود ادامه دهد.

به گزارش ایرنا، برخی پیش بینی ها حاکی از آن است خشک شدن دریاچه ارومیه موجب بروز و انواع بیماری ها در منطقه شود که بر این اساس طرحی با عنوان ' کوهورت ' با هدف انجام کار پژوهشی در این زمینه تعریف و در حال انجام است؛ استان ‌های آذربایجان غربی و شرقی که در ضلع شمال شرقی و غربی کشور قرار گرفته‌ اند مامن بزرگترین دریاچه آب شور دنیا هستند که به اعتقاد کارشناسان ساکنان آن در صورت خشک شدن این حوضه آبی در معرض انواع مشکلات محیط زیستی، بهداشتی و سلامتی قرار خواهند گرفت.

تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه ۱۲۷۴.۱ متر از سطح آبهای آزاد است، تراز آب دریاچه با اقدامات دولت تدبیر و امید از ۱۲۷۰.۶۴ متر از سطح آب های آزاد در سال ۱۳۹۳ به ۱۲۷۱.۳۲ متر افزایش یافته است.

هرچند تراز ۱۲۷۴ متر به عنوان ارتفاع اکولوژیک دریاچه ارومیه اعلام شده ولی این دریاچه در تراز ۱۲۷۲ متر هم شرایط مطلوب خواهد داشت و بیش از ۹۵ درصد کانون‌های ریزگرد آن رفع خواهد شد.

در حالت مطلوب دریاچه ارومیه باید ۱۵ میلیارد متر مکعب اب داشته باشد.