تهران - ایرنا - کارشناسان سازمان جهانی بهداشت، ضمن هشدار در مورد شرایط وخیم شیوع کووید-۱۹ و گونه جهش یافته آن نه فقط در برزیل، بلکه در سایر کشورها تاکید کردند که چنانچه مقامات این کشور، مقرراتی برای جلوگیری از انتقال یا سرکوب ویروس اعمال نکنند، هیچ تغییری در روند حاضر، حاصل نخواهد شد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، تارنمای سازمان ملل متحد در گزارشی به وخامت شرایط شیوع بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ همزمان با گسترش سریع گونه جهش‌یافته P۱ با قدرت انتشار و سرایت پذیری بالاتر پرداخت و نوشت: افزایش موارد ابتلا در ایالت آمازوناس و به ویژه در منطقه مانائوس نشان می‌دهد که این امر می‌تواند ناشی از ابتلای مجدد باشد، به همین منظور آژانس بهداشتی سازمان ملل، همزمان با پیشرفت برنامه واکسیناسیون، اعمال تدابیر سختگیرانه بهداشت عمومی را ضروری می‌داند.

تدروس آدهانوم مدیر کل سازمان جهانی بهداشت دیروز جمعه اعلام کرد: می‌خواهم تاکید کنم که وضعیت برزیل بسیار جدی است و ما بسیار نگران هستیم. برزیل باید تدابیر تهاجمی در حوزه بهداشت عمومی اتخاذ کند.  

آدهانوم در نشستی مطبوعاتی، ضمن هشدار درباره شمار فزاینده موارد ابتلا و مرگ‌ومیر کرونا در برزیل خاطر نشان کرد، چنانچه مقامات این کشور، مقرراتی برای جلوگیری از انتقال یا سرکوب ویروس اعمال نکنند، هیچ تغییری در روند حاضر، حاصل نخواهد شد.  

وی همچنین افزود، شرایط برزیل همه کشورهای همسایه در آمریکای لاتین و فراتر از این منطقه را تحت تاثیر شدید قرار خواهد داد.

مایک رایان مدیر برنامه اقدامات اضطراری سازمان جهانی بهداشت نیز گفت، افزایش شمار مبتلایان در مانائوس و آمازوناس که اخیرا شاهد شیوع شدید بیماری بوده اند بیانگر این است که ویروس P۱، گونه ای با جهش‌های ویژه بسیار است که علاوه بر سهولت بیشتر در فرآیند انتقال و سرایت، از مقاومت بالاتری برخوردار است.

وی تاکید کرد: با در نظر گرفتن نسبت موارد ابتلای فعلی، می‌توان گفت که این ابتلای مجدد ناشی از کاهش ایمنی بدن و یا عدم پاسخ این ویروس به ایمنی طبیعی بدن است؛ در نتیجه می‌بایست این مدل جهش را به منزله هشدار تلقی کرده و در تولید واکسن‌ها به آن توجه کنیم.  

مدیر برنامه اضطراری سازمان جهانی بهداشت، مطالعه توالی ژنومی را بهترین راه رمزگشایی از گونه جهش یافته برزیلی دانست.

بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، تا کنون بیش از ۱۰ میلیون و ۸۷۱ هزار نفر در برزیل به ویروس کرونا مبتلا شده و بیش از ۲۶۲ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.

در منطقه مانائوس و آمازوناس ۸۰ درصد بخش مراقبت‌های ویژه پر شده و ۶۰ درصد تخت‌های بیمارستان‌ها نیز به بیماران کرونایی اختصاص یافته است.

شمار موارد ابتلا در ایالت آمازوناس هر چند نزولی شده اما شیوع بیماری در مناطق شمال شرقی و جنوبی برزیل در حال تشدید است.

کارشناسان سازمان جهانی بهداشت با تاکید بر اینکه واکسیناسیون نباید موجب افزایش بی احتیاطی مردم شود، رعایت اصول فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، شستن دست‌ها و ردیابی بیماران را تنها راهکار جلوگیری از گسترش زنجیره انتقال ویروس دانستند.

رایان گفت: اگر بدانیم که تا چند هفته آینده واکسن دریافت خواهیم کرد شاید کمتر مراقبت کنیم. اگر بسیاری از افراد اینگونه فکر کنند، ویروس فرصتی برای انتشار خواهد یافت؛ چنان که نمونه آن را در روزهای پایان سال در اروپا دیدیم.

وی افزود: ما باید این را فهمیده باشیم که وقتی رفتار خود را تغییر می‌دهیم، ویروس نیز از نظر ظرفیت انتقال خود را تغییر می‌دهد. تغییرات جزئی در رفتار شمار زیادی از افراد می‌تواند به تغییرات مهمی در اپیدمیولوژی این ویروس تبدیل شود. بنابراین باید هر چقدر هم دشوار باشد، بسیار محتاط باشیم.

کارشناسان سازمان جهانی بهداشت از کشورهایی که به دلیل افزایش شدید شمار مبتلایان، انجام آزمایش و ردیابی بیماران را متوقف کرده اند خواست تا صرف نظر از رسیدن واکسن و افزایش فشارها برای بازگشایی کامل فعالیت‌ها د دوره روند نزولی بیماری، این استراتژی را از سربگیرند.

مایک رایان گفت: با ورود واکسن، از نظر روانشناسی مردم و دولت‌ها فکر می‌کنند که شرایط اضطراری را پشت سر گذاشته اند؛ اما این صحت نداشته و بازگشت شرایط در هر منطقه ای کاملا محتمل است.

این کارشناس سازمان جهانی بهداشت، کنترل کامل رفتار افراد، نظارت بر موارد ابتلا و واکسیناسیون را سه عنصر لازم برای خروج از این بحران دانست.

نخستین بررسی‌ها از گونه جهش‌یافته P۱ که شباهت های زیادی از نظر لحاظ ساختار ژنتیکی به کرونای انگلیسی دارد،  نشان می‌دهد که گونه برزیلی ویروس کرونا مسری تر است و می تواند افرادی را که قبلا به کووید-۱۹ مبتلا شده اند، دوباره آلوده کند.

اوایل ژانویه (دی ماه) مدتی پس از شناسایی دو گونه جهش یافته انگلیسی و آفریقایی خبر کشف نمونه تازه‌ای از ویروس کرونا در چهار فرد مبتلای برزیلی در فرودگاه توکیو ژاپن منتشر شد.

این گونه از ویروس کرونا، ۱۲ جهش در پروتئین اسپایک خود دارد. ویروس از پروتئین اسپایک برای راه یافتن به داخل سلول‌های بدن استفاده می‌کند.

«لوئیس اِنریکه ماندِتا» وزیر بهداشت پیشین برزیل در مصاحبه ای تلویزیونی هشدار داد، در صورت عدم اعمال تدابیر مقتضی، این گونه جدید ویروس کرونا در طول ۶۰ روز به یک «ابَرهمه‌گیری» در این کشور تبدیل خواهد شد.

با توجه به شناسایی گونه برزیلی کرونا و درک این مسئله که ویروس آزادانه در حال چرخش است، مقایسه آمارهای ابتلا به کرونا و مرگ و میر در این کشور پهناور آمریکای جنوبی، زنگ خطر جهش ویروسی خارج از کنترل را به صدا درآورده است.

به گزارش نشریه پوبلیکو، بر اساس اعلام دولت برزیل در هر ۵۰ ثانیه یک نفر در این کشور آسیب دیده آمریکای لاتین، جان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست می‌دهد.  بر اساس آمار تارنمای وردو میترزر، شمار جانباختگان روزانه کرونا (پنج شنبه تا جمعه) به یکهزار و ۷۶۰ نفر رسید.

به رغم وخامت شرایط شیوع افسار گسیخته کرونا در برزیل، «ژائیر بولسونارو» رئیس‌جمهوری این کشور به دنبال انتقادهای تکراری از محدویت‌های کرونایی از شهروندان خواست تا از غر زدن و شکایت کردن از کرونا خودداری کرده و فعالیت‌ها را از سر بگیرند. وی گفت: تا کی می‌خواهیم گریه و زاری کنیم؟ من از مقام‌های ایالتی و شهرداران می‌خواهم که سیاست‌های تعطیلی سراسری را بازبینی کنند.

میگِل نیکولِلیس، استاد دانشگاه «دوک» آمریکا دیروز جمعه هشدار داد: برزیل در حال تبدیل شدن به بزرگترین آزمایشگاه فضای باز برای ویروس کرونا است که زمینه برای ایجاد تعداد زیادی جهش را فراهم کرده و به دنبال آن گونه‌های مسری‌تر و کشنده تر ظهور خواهند کرد.