تهران-ایرنا- دولت جاستین ترودو نخست وزیر کانادا در یک سال اخیر و همزمان با بحران کرونا به دلیل سیاست های به اصطلاح سخاوتمندانه اش در کمک به مردم و تاثیر منفی آن در افزایش بدهی ها در آینده ، ناکارامدی در برنامه واکسیناسیون و اختلافات با احزاب مخالف فناوری جی ۵  چین با انتقادهای فراوانی مواجه شد.

به گزارش ایرنا، دولت کانادا با سوالات متعددی مواجه است که آیا حمایتهای مالی را به سرعت کافی و به قدر کفایت ارائه داده است. اکنون ، برخی با صدای بلند می پرسند که آیا هزینه های دولت در این سال افراطی نبوده و کانادا را در آینده دچار مشکل بدهی نخواهد کرد؟

کریستیا فری لند وزیر دارایی کانادا در واکنش به انتقادها در این زمینه گفته است از این که برخی از کمک های دولت انتقاد می کنند متعجب شده است.

وی گفت: برخی به افزایش درآمد قابل تصرف خانوار  اشاره کرده اند و این نشان می دهد که دولت ما برای حمایت از کانادایی خیلی سریع و موثر عمل کرده است.

اما آمار کانادا نشان می دهد که خانوارهای این کشور به دلیل مبالغ بی سابقه ای که دولت فدرال از طریق برنامه های مختلف حمایتی به افراد منتقل کرده است ، سه ماهه سوم سال ۲۰۲۰ را با درآمد قابل تصرف بیشتری به پایان رسانده اند.

درامد قابل تصرف یا تصرف شدنی درآمدی است، که فرد می تواند، به مصرف و پس انداز، تخصیص دهد و مقدار آن، از طریق کسر نمودن درآمد شخصی، از مالیات بر درآمد، بدست می آید.

فری لند وزیر دارایی کانادا معتقد است افزایش درآمد قابل پس انداز و پس انداز می تواند به عنوان یک محرک رشد اقتصادی پس از بازگشایی اقتصاد کانادا عمل کند.

میکال اسکوترود ، استاد اقتصاد در دانشگاه واترلو در مقابل درباره نقش این محرک اقتصادی بر تورم تاکید کرده است. حزب محافظه کار از میزان کسری بودجه انتقاد کرده و ارین اتول رهبر محافظه کار خاطرنشان کرده است که دولت ترودو سرانه بیشتری را نسبت به کشورهای مشابه هزینه کرده است. محافظه کاران همچنین استدلال کرده اند که دولت برای ارائه یارانه دستمزد باید سریع تر عمل می کرد و این واقعیت را که برخی از شرکتهای بزرگ و سودآور قادر به دسترسی به یارانه دستمزد بوده اند را  مورد انتقاد قرار دادند.

۲۰۲۰؛بدترین سال از نظر اقتصادی در کانادا

آمار رسمی کانادا نشان داد که اقتصاد کانادا سال گذشته (۲۰۲۰) با کاهش ۵.۴ درصدی،کوچکتر شده است.

گزارش اداره آمار کانادا نشان می دهد: تولید ناخالص داخلی این کشور شامل ارزش همه کالاها و خدمات تولید شده در سه ماه نخست سال گذشته ۲.۳ درصد افزایش داشته اما این افزایش به هیچ وجه برای جبران کاهش بی سابقه در رشد اقتصادی در اواسط سال ۲۰۲۰ کافی نبوده است. 

کاهش رشد اقتصادی کانادا به دلیل تعطیلی بخش هایی از اقتصاد این کشور در ماه های بین مارس تا آوریل ۲۰۲۰ (اسفند ۹۸ تا فروردین ۹۹) همزمان با موج نخست کووید-۱۹ بوده است. اما از تابستان گذشته فعالیت اقتصادی در کانادا رشد یکنواخت و کُندی داشته است.

کانادا در ژانویه (۲۰۲۱) و همزمان با فشار محدودیت های کرونایی بر بازار کار ۲۱۳ هزار شغل را از دست داد.

آمار نشان می دهد اقتصاد کانادا در سه ماهه چهارم سال گذشته ۹.۶ درصد رشد داشته که نسبت به رشد اقتصادی ۴۰.۶ درصدی در سه ماهه سوم کاهش نشان می داد و درعین حال از آنچه که اقتصاد دانان انتظار داشتند همچنان بالاتر بوده است.شرکت داده های آماری ریفینیتو  ش گزارش داده که اقتصاد دانان انتظار داشتند که اقتصاد کانادا در سه ماهه چهارم سال ۷.۵ درصد رشد داشته باشد.

آمار نشان می دهد که تولید اقتصادی کانادا در ماه دسامبر (آذر-دی ۹۹) سه درصد پایین تر از فوریه (بهمن ۹۸( (قبل از شروع کرونا)  بوده است.

اداره آمار کانادا پیش بینی کرده که رشد اقتصادی کانادا ژانویه امسال افزایشی ۰.۵ درصدی داشته باشد.

اقتصاددان تی دی بانک کانادا پیش بینی کرده که با کاهش تدریجی محدودیت ها و تسریع در برنامه واکسیناسیون رشد اقتصادی این کشور در ماه های فوریه و مارس افزایش یابد.

بر اساس نظرسنجی جدید وزارت کار کانادا محدودیت های کرونایی در کانادا نرخ اشتغال دراین کشور را در ژانویه ۲۰۲۱ به کمترین نرخ رساند.

کاهش اشتغال در مشاغل نیمه وقت و در بخش های تجاری خرده فروشی در کبک و اونتاریو متمرکز بوده است. بیکاری در ژانویه ۲۰۲۱ به ۲۱۳ هزار نفر رسید. بیکاری در این کشور در ماه دسامبر کاهشی ۵۳ هزار نفری داشت.

نرخ بیکاری در بین مهاجران در کانادا روندی یکنواخت داشته است زیرا تعداد مهاجرانی که وارد کانادا شده اند در دوران همه گیری کاهش یافته است. بیکاری در بین مهاجرانی که بیش از ۵ سال از اقامت شان در کانادا می گذرد کاهش داشته و به ۵۷.۷ درصد رسیده است. افراد متولد در کاناد این کاهش با شیب بیشتری بوده و بالای ۵۸.۷ درصد بوده است.

برنامه واکسیناسیون در کانادا

واکسیناسیون کرونا در کانادا از ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) آغاز شده است.

اما ناکارامدی دولت ترودو در اجرای به موقع این برنامه انتقاد مخالفانش را برانگیخت.

شبکه خبری بی بی سی پیشتر گزارش داد:  وابستگی کانادا به اروپا و ناتوانی در تولید داخلی واکسن کرونا موجب شده تا این کشور با وجود پیش‌خرید صدها میلیون دوز، از برنامه واکسیناسیون در جهان عقب بماند کانادا که به نسبت جمعیتش بیشترین پیش‌خرید واکسن کرونا را در میان دیگر کشورها انجام داده بود، اما در پروسه  واکسیناسیون مردم خود دچار مشکل شد.

نخست وزیر کانادا (۲۴ بهمن) وعده داد که در روزهای آینده توزیع واکسن‌های تائید شده فایزر و مدرنا افزایش چشمگیری یابد. وی قول داده بود تا پایان سپتامبر (اوایل پائیز ۱۴۰۰) هر متقاضی کانادایی بتواند واکسن کرونا را دریافت کند. منتقدین ترودو معتقدند که وی در توزیع واکسن به اندازه کافی سریع نبوده است.

منبع تامین واکسن در کانادا همچنین واکنش شدید دو گروه مبارزه با فقر در این کشور را برانگیخت.

 گروه مبارزه با فقر در کانادا موسوم به «اکسفام کانادا» و «کمپین وان» از تصمیم دولت اوتاوا برای خرید واکسن از صندوق کوواکس انتقاد کردند، این درحالی است که سازمان بهداشت جهانی از این صندوق برای تامین واکسن کشورهای فقیر استفاده می کند.

کوواکس، نهاد هماهنگ کننده تهیه واکسن زیر نظر سازمان بهداشت جهانی است.  

کشورهای کمک کننده به این صندوق در مقابل می توانند درصد کمی از واکسن را برای استفاده خود دریافت کنند اما لیبرال های دولت جاستین ترودو نخست وزیر کانادا از سوی مخالفان سیاسی خود به دلیل خرید واکسن از این صندوق مورد انتقاد قرارگرفته است. کانادا به دلیل کمبود دوزهای واکسن خریداری شده این کشور از دو شرکت بین المللی بیوتک اقدام به تهیه واکسن از کوواکس کرده است.

ترودو تحت فشار احزاب مخالف برای منع استفاده از فناوری فایو جی

احزاب مخالف از دولت لیبرال ترودو گفته اند که دولت کانادا باید موضع سختگیرانه تری را در قبال چین اتخاذ کند ازجمله استفاده از فناوری جی فایو شرکت هواوی را منع کند.

دولت ترودو هر گونه تصمیمی را درباره مجوز استفاده از فناوری جی فایو متوقف کرده است هر چند که  متحدان اصلی اتاوا در گروه فایو ایز شامل ایالات متحده ، انگلستان ، استرالیا و نیوزیلند - همه اقداماتی را برای ممنوع کردن هواوی انجام داده اند.

روابط و مواضع خارجی کانادا

واکنش به حمله نتانیاهو به دادگاه کیفری بین المللی

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به رای دادگاه دادگاه کیفری بین المللی  برای رسیدگی قضایی به پرونده اراضی اشغالی فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷، گفت: دیوان کیفری بین‌المللی بار دیگر ثابت کرد که یک طرف سیاسی و نه یک نهاد قضایی است.

وی همچنین این اقدام را یهودستیزی محض خواند.

مارک گارنو وزیر خارجه کانادا در واکنش به حملات نتانیاهو دیوان کیفری بین المللی به علت رسیدگی این دادگاه به جنایت جنگی تل آویو، حمایت خود را از دادگاه لاهه اعلام کرد.

وزیر خارجه کانادا در این بیانیه آورده است که کانادا کاملا متعهد به راه حل دو دولتی برای فلسطینی ها و اسرائیلی ها است و تا زمان موفقیت چنین مذاکراتی موضع کانادا ثابت می ماند.

براساس رای دادگاه لاهه، اراضی اشغالی ۱۹۶۷ فلسطین شامل کرانه باختری از جمله قدس شرقی و همچنین نوار غزه می‌شود. این رأی بعد از آن صادر می‌شود که فلسطینیان بارها از جنایت صهیونیست‌ها شکایت کرده و خواستار رسیدگی به گزارش‌های ثبت شده و برقراری عدالت در پرونده قربانیان جرایم صهیونیست‌ها شده‌اند.

بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت، مرزهای ۱۹۶۷، به عنوان مرز فلسطین به شمار می‌رود و شهرک سازی یا فعالیت رژیم صهیونیستی در این زمین‌ها نامشروع و غیرقانونی است.

مبارزه با کرونا، تغییرات آب و هوایی و بازسازی اقتصاد سه محور مهم نشست ترودو-بایدن

ترودو و جوبایدن رئیس جمهوری آمریکا در اولین نشست دو جانبه مجازی حضوری خود توافق کردند که مبارزه با COVID-۱۹ ، بهبود اقتصادی پس از محدودیت های کرونایی و تهدید تغییرات آب و هوا را در اولویت قرار دهند.

ترودو در خصوص آنچه که  "نقشه راه برای همکاری مجدد ایالات متحده و کانادا" لقب گرفته است ، گفت که این اولویت ها بر اساس "ارزش های مشترک" دو کشور است و تلاش های سال های آینده را هدایت می کند.

بایدن همچنین متعهد شد که برای آزادی دو تبعه کانادایی ، مایکل اسپور و مایکل کوویگ ، از زندان چین کمک کند. پس از دستگیری مدیر هواوی منگ وانژو به درخواست ایالات متحده در ونکوور،  این دو نفر از ۱۰ دسامبر ۲۰۱۸ در چین بازداشت شده اند.

بایدن بر لزوم حمایت بیشتر از سازمان بهداشت جهانی برای جلوگیری از بیماری های همه گیر در آینده تاکید کرد که تغییری کامل در رویکرد دولت جدید آمریکا در مقایسه با دولت دونالد ترامپ بود که در زمان ریاست جمهوری اش ،  بودجه سازمان جهانی بهداشت را قطع کرد.

ترودو با تایید این دیدگاه بایدن بر لزوم حمایت از نهادهای بین المللی که وظیفه مبارزه با همه گیری را بر عهده دارند ، ابراز داشت.

دو طرف موافقت کردند که کمک های اقتصادی باید کسانی را که بیشترین آسیب را دیده است ، هدف قرار دهد.

روابط با ایران؛ادعای کانادا درباره سقوط هواپیمای اوکراینی

پیگیری حادثه سقوط یک فروند هواپیمای شرکت هواپیمایی بین المللی اوکراین  یکی از مسائل مهم در روابط تهران و اوتاوا در سال گذشته بوده است.

یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ متعلق به شرکت هواپیمایی بین‌المللی اوکراین با شماره پرواز ۷۵۲ با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پرواز، ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه صبح چهارشنبه ۱۸ دی‌ماه سال ۹۸ از فرودگاه امام (ره) به مقصد کی‌یف پرواز کرد که ۶ دقیقه بعد به دلیل شلیک غیرعمد پدافند هوایی سپاه، در حوالی صباشهر از توابع استان تهران سقوط کرده و همه سرنشیان آن جان باختند.

دولت ترودو بعد از این حادثه ادعا کرد:‌ اطلاعات دریافتی ما از منابع متعدد و از کشورهای مختلف و سازمان اطلاعاتی کانادا نشان‌ می‌دهد هواپیمای یادشده در نتیجه شلیک یک فروند موشک زمین به هوای ایران سرنگون شده است.ادعای ترودو درحالی مطرح می‌شود که عابدزاده رییس سازمان هواپیمایی کشوری ایران گفته بود: هواپیما پس از برخورد به زمین آتش گرفته بود و قبل از سقوط همه شاهدان آتش را دیده‌اند و اگر اصابت موشک بود هواپیما منهدم می‌شد.

دولت جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا اعلام کرد که به تعهدات بین‌المللی خود و حقوق خانواده‌هایی که عزیزان خود را از دست داده‌اند و اکثریت بالایی از آنان هم شهروند ایرانی هستند، پایبند است و قدم به قدم در حال اجرای تعهدات بین‌المللی و الزامات قانونی خود طبق قوانین داخلی و بین‌المللی است.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در تودیتی درباره دیدارش با فرانسوا فیلیپ شامپانی همتای کانادایی خود درباره حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی تاکید کرد که این فاجعه نباید سیاسی‌سازی شود.ظریف نوشت:: در عمان با وزیر خارجه کانادا برای بحث پیرامون همکاری کنسولی، فنی و حقوقی میان کشورهای آسیب دیده از فاجعه پرواز پی‌اس۷۵۲ دیدار کردم. درباره تبادل مستمر میان کارشناسان مربوطه توافق کردیم. سیاسی‌سازی این فاجعه باید نفی شود و بر خانواده‌های قربانیان تمرکز گردد.

کانادا از سال ۲۰۱۲ فاقد حضور دیپلماتیک در ایران است. دولت فدرال به کانادایی‌هایی که به ایران سفر می‌کنند توصیه کرده به سفارت این کشور در آنکارا پایتخت ترکیه مراجعه کنند که مسئول ارائه کمک‌های کنسولی به آنها در ایران است.
سفارت ایتالیا در تهران نیز در هشت سال گذشته حافظ منافع کانادایی‌ها در ایران بوده و کمک‌های کنسولی را در صورت نیاز به اتباع آن کشور ارائه داده است.

حمایت محافظه کاران کانادا از فناوری جذب کربن برای مهار تغییرات آب و هوایی

جذب ، ذخیره و استفاده از کربن (CCUS) به عنوان یک راه حل امیدوار کننده برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در آینده نزدیک تلقی می شود و رهبران متوالی حزب محافظه کار در کانادا از آن حمایت کرده اند.

اتول رهبر حزب محافظه کار به تازگی با توجه به انتخابات پیش رو یک برنامه آب و هوایی قوی را برای تحقق اهداف آب و هوایی کانادا وعده داد که اگرچه شامل اعمال مالیات کربن نمی شود ، اما جذب کربن در آن برجسته است.

این حزب به تازگی از فری لند  وزیر دارایی خواست که اعتبار مالیاتی را به بودجه آینده فدرال اضافه کند که صنایع بیشتری را به تصویب CCUS ترغیب کند. جذب کربن شامل جمع آوری انتشار دی اکسیدکربن ، مانند دود آلوده کننده های سنگین  و ذخیره آن در اعماق زمین یا تبدیل آن به محصولی مانند فیبر کربن است.

کانادا به همراه آمریکا نسبت  به مبارزه با تغییرات آب و هوایی و محدود کردن اثرات زیست محیطی ناشی از حمل و نقل ابراز تعهد کرده اند.

 بخش حمل و نقل یکی از بزرگترین منابع انتشار گازهای گلخانه ای برای هر دو کشور است و با توجه به ماهیت یکپارچه بخش های حمل و نقل دو کشور ، وزیران حمل و نقل کانادا و آمریکا متعهد شده اند همکاری دو جانبه را برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی و محدود کردن تأثیرات زیست محیطی ناشی از شبکه های حمل و نقل از جمله حمله ونقل زمینی هوایی و دریایی  را تقویت کنند.

در بخش حمل و نقل جادیه ای دو کشور دستیابی به خودروهای بدون آلاینده و یا آلایندگی صفر را برای افزایش بهره وری سوخت و کاهش گازهای گلخانه ای هدف قرار می دهند.