تهران - ایرنا - «جوبا» پایتخت سودان جنوبی امروز (شنبه) در حالی میزبان گفت و گوی سه جانبه به همراه رهبران اریتره و اتیوپی است که این دو کشور از دو دهه پیش با یکدیگر اختلاف‌های اساسی دارند.

«اسکای نیوز» عربی به نقل از یک منبع در سودان جنوبی گزارش کرد: نخست‌وزیر اتیوپی با همراهی رئیس جمهوری اریتره برای گفت و گوی سه جانبه میان رهبران سه‌ کشور وارد جوبا پایتخت سودان جنوبی شد.

به گزارش ایرنا، این گفت و گوها پس از آن صورت می‌گیرد که «مارک لوکوک» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی به شورای حقوق بشر تاکید کرد: نیروهای اریتره باید اتیوپی را ترک کنند، نباید به آنها اجازه داده شود که به تخریب ادامه دهند.

اختلاف‌های مرزی ارتیره و ایتوپی در سال ۱۹۹۸ باعث بروز جنگی خونین بین دو کشور شد که دو سال ادامه یافت و در جریان آن، ده‌ها هزار نفر کشته شدند.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، نیروهای اریتره در ایالت «تیگرای» در ایتوپی فعالیت دارند و اطلاعات مستند حاکی از اقدام‌های وحشتناک این نیروها است. 

پیش از بحران تیگرای، اتیوپی، سودان و مصر مذاکراتی را آغاز کردند که هدف از آن احیای گفت و گوهایی است که تقریبا از یک دهه پیش در مورد طرح احداث سد بزرگ «رنسانس» در اتپوپی به طور متناوب در جریان بود، اما عملا به بن بست رسیده است.

«جبهه آزادیبخش تیگرای» از  سال ۱۹۷۵ با دولت موقت نظامی مستقر در آدیس آبابا درگیر بود و طی سالیان متمادی با انجام عملیات نظامی سرانجام در اواخر دهه ۸۰ میلادی موجب سقوط دولت مرکزی اتیوپی شد. از آن زمان جبهه آزادیبخش تیگرای از جمله چهار جناح قومی تشکیل دهنده ائتلاف حاکم در اتیوپی بود که در سال ۲۰۱۸ به دستور «ابی احمد» نخست وزیر اتیوپی این ائتلاف ملغی شد.

ایالت تیگرای به عنوان یکی از مناطق نیمه خودمختار اتیوپی ۹ میلیون نفر جمعیت دارد و جبهه آزادیبخش تیگرای به مدت سه دهه در دولت ائتلافی این کشور صاحب نفوذ و قدرت بوده است.

ابی احمد نخست وزیر اتیوپی در صدر دولت ائتلافی این کشور ۱۴ آبان ۹۹ (۴ نوامبر ۲۰۲۰)  با صدور دستور حمله به شبه نظامیان جبهه آزادیبخش تیگرای مستقر در ایالت شمالی تیگرای عملا وارد جنگی شده که به گفته تحلیلگران ممکن است به تجزیه این کشور منجر شود.

سازمان ملل چندی پیش اعلام کرد که شمار آوارگان اتیوپیایی که در پی درگیری‌های اخیر این کشور به سودان گریخته‌اند به ۳۰ هزار تن می‌رسد. «اکسل ایشو» نماینده دائم سازمان ملل در امور پناهندگان در سودان پیشتر اعلام کرده بود که شمار آوارگانی که تاکنون از مناطق درگیری در اقلیم تیگرای در شمال اتیوپی به سودان گریخته‌اند، به ۳۰ هزار تن رسیده است.