تهران - ایرنا - مخالفان رژیم آل سعود که در خارج از عربستان زندگی می‌کنند، می‌گویند پس از آنکه «جو بایدن»، «محمد بن سلمان» را از دست داشتن در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد این کشور که در سال ۲۰۱۸ در استانبول توسط ماموران عربستان کشته شد، تبرئه کرد، نگرانی آنها افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا، پایگاه اطلاع رسانی «جنبش آزادی و تغییر» وابسته به مخالفان نظام آل سعود روز شنبه نوشت: مخالفان نظام شاهی عربستان که در خارج از این کشور و در غرب زندگی می‌کنند، در گفت وگو با روزنامه «گاردین» انگلیس اظهار داشتند که اجتناب دولت بایدن از مجازات بن سلمان ولیعهد سعودی بخاطر دست داشتن در قتل   خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود که در سال ۲۰۱۸ توسط ماموران بن سلمان در کنسولگری کشورش در استانبول انجام شد، وحشت دارند، زیرا این اقدام دولت بایدن ولیعهد سعودی را برای ادامه اقامات تلافی جویانه و بی‌پروا تشویق می‌کند.  

«خالد الجابری» فرزند «سعد الجابری» یکی از مسئولان سابق وزارت اطلاعات عربستان به گاردین گفت: عدم پاسخگویی مستقیم محمد بن سلمان برای انجام این قتل و تبرئه شدن او توسط دولت بایدن، به او برای ادامه جنایات خود مصونیت دائمی خواهد داد که این امر بسیار خطرناک است.  

الجابری که با پدرش در کانادا زندگی می‌کند، افزود: ممکن است بن سلمان فکر کند تا زمانی که در انجام این جنایات هیچ اثری از خود برجای نگذارد، می‌تواند در آینده به ترور مخالفان سعودی ادامه دهد. 

«عمر عبدالعزیز» یکی از شخصیت‌های برجسته مخالف نظام شاهی در عربستان که از نزدیکان خاشقچی است نیز گفت: با این اقدام بایدن روشن است که بن سلمان می‌تواند هر کاری را که می‌خواهد، انجام دهد.  

وی که بر اساس هشدار سال گذشته مقامات کانادا یکی از هدف‌های بالقوه پادشاهی عربستان برای ترور است، افزود: با اقدامی که دولت بایدن انجام داد، به این ترتیب بن سلمان توسط کسی مجازات و متوقف نخواهد شد.  

عبدالعزیز با بیان اینکه در بیانیه دولت بایدن در خصوص ترور خاشقچی عدالت محقق نشد، به نگرانی اخیرش از پرونده «احمد الحربی»  فعال مقیم مونترال که از کانادا درخواست پناهندگی کرده است،  اشاره کرد و گفت: اما وی پس از مراجعه به سفارت عربستان در شرایط مرموزی به ریاض بازگردانده شد.  

همچنین «عبدالله العوده» فعال دانشجویی عربستانی مقیم خارج از این کشور درباره عواقب مصونیت بن سلمان از پاسخگویی به جنایات مرتکب شده، هشدار داد. 

وی افزود: سیاست‌های جدید آمریکا که در قانون «هشدار خاشقچی» ارائه شده به رغم اهمیت آن، نشان دهنده پاسخگویی محمد بن سلمان برای انجام این جنایت و زندانی شدن ده‌ها مبلغ و فعال سیاسی و حقوقی از جمله پدرم «سلمان العوده» توسط نظام شاهی سعودی نیست.  

روزنامه «نیویورک تایمز» هفته گذشته به نقل از مقامات ارشد دولت آمریکا گزارش داد که بایدن رئیس جمهوری این کشور از ترس اینکه تحریم محمد بن سلمان ولیعهد عربستان بر روابط دو کشور تأثیر بگذارد، از در نظر گرفتن تحریم و مجازات برای وی در پرونده قتل خاشقچی توسط ماموران آل سعود خودداری کرد. 

بر اساس این گزارش، اما قانونگذاران آمریکایی در تلاش هستند تا لایحه‌ای را در کنگره به تصویب برسانند که بر اساس آن خواستار تحریم بن سلمان به دلیل قتل خاشقچی شوند. 

دولت بایدن هفته گذشته پس از انتقادات گسترده به دلیل خودداری دولت آمریکا از مقصر دانستن بن سلمان در ترور خاشقچی، برنامه‌ای را با عنوان هشدار خاشقچی به منظور عدم تکرار چنین جنایتی اعلام کرد که بر اساس آن محدودیت‌هایی برای ۷۶ مقام امنیتی و سیاسی عربستان اعمال می‌شود.  

این اقدام بایدن اعتراض و خشم فعالان حقوق بشری و مخالفان نظام شاهی عربستان سعودی را در پی داشت.  

خاشقچی روزنامه نگار مخالف ولیعهد سعودی مهر ماه سال ۹۷ زمانی که برای انجام یک کار اداری به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه مراجعه کرد، به قتل رسید اما جسد او هیچ گاه پیدا نشد. 

سازمان سیا پس از قتل خاشقچی در کنسولگری عربستان در ترکیه با قطعیت بالایی گزارش داد که بن سلمان شخصا دستور این قتل را صادر کرده است، اما مقام‌های اطلاعاتی به طور علنی در این باره صحبت نکرده و شواهدی ارائه نکردند. 

 «کالا مارد» کارشناس ویژه سازمان ملل متحد درباره اعدام‌های فراقانونی، سریع یا خودسرانه در ژوئن ۲۰۱۹ نیز اعلام کرد که «غیرممکن است» که بن سلمان از این اقدام بدون اطلاع بوده باشد.