به گزارش روز شنبه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، محمدجواد دهقانی سرپرست ISC اظهار داشت: پایگاه رتبه بندی کیو اس یازدهمین دوره رتبه بندی موضوعی دانشگاه های جهان را منتشر کرد. در این رتبه بندی موضوعی، پنج حوزه کلی و ۵۱ موضوع خاص ارزیابی شده اند و از کشور ایران ۱۵ دانشگاه در ۱۷ حوزه موضوعی حضور دارند.
وی افزود: رتبه بندی کیو.اس یکی از معتبرترین نظام های رتبه بندی بین المللی است که توسط موسسه کاکارلی سیموندز انگلیس صورت می گیرد.
به گفته سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، یکی از رتبه بندی های مهمی که این پایگاه به صورت سالانه انجام می دهد، ارزیابی و سنجش دانشگاه ها در حوزه های موضوعی مختلف است.
دهقانی اظهار داشت: رتبه بندی موضوعی کیو.اس بر اساس چهار شاخص بررسی شهرت دانشگاه، ارزیابی کارفرمایان، تعداد استنادها به ازای هر مقاله و h-index صورت می پذیرد و این شاخص ها هر کدام با وزنی متناسب با هر حوزه موضوعی، جهت معرفی بهترین دانشگاه ها مشخص می شوند.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، خاطرنشان کرد: بخشی از اطلاعات مورد نیاز رتبه بندی موضوعی کیو.اس از طریق پایگاه استنادی اسکوپوس و بخش دیگر نیز از اطلاعات حاصل از نظرسنجی ها به دست می آید.
دهقانی اظهار داشت: رتبه بندی کیو.اس در سال ۲۰۲۱ میلادی دانشگاه های برتر دنیا را در ۵۱ حوزه موضوعی در قالب پنج حیطه کلی علوم طبیعی، مهندسی و فناوری، علوم زیستی و پزشکی، علوم اجتماعی و هنر و علوم انسانی مورد رتبه بندی قرار داده است.
رتبه بندی در ۵ حیطه کلی کیو.اس سال ۲۰۲۱
سرپرست ISC در ادامه گفت: در رتبه بندی که در پنج حیطه کلی علوم طبیعی، مهندسی و فناوری؛ علوم زیستی و پزشکی، علوم اجتماعی و هنر و علوم انسانی صورت پذیرفته است، دانشگاه های ایران همانند سال ۲۰۲۰ در سه حیطه مهندسی- فناوری، علوم زیستی-پزشکی و علوم طبیعی دارای رتبه در بین دانشگاه های برتر دنیا شده اند.
دهقانی گفت: در حوزه کلی مهندسی و فناوری مانند رتبه بندی سال ۲۰۲۰ سه دانشگاه صنعتی شریف، تهران و صنعتی امیرکبیر حضور دارند که ۲ دانشگاه نسبت به سال پیش ارتقای رتبه بسیار خوبی داشته اند. دانشگاه صنعتی شریف توانست از رتبه ۲۲۱ به ۱۷۸ و دانشگاه صنعتی امیرکبیر از رتبه ۳۶۱ به ۳۴۵ ارتقا پیدا کند، همچنین در این رتبه بندی دانشگاه علم و صنعت توانست در بازه رتبه ای ۵۰۰- ۴۵۱ قرار بگیرد.
وی افزود: در حوزه کلی پزشکی و علوم زیستی مانند سال گذشته تنها دانشگاه علوم پزشکی تهران حضور دارد و در حوزه کلی علوم طبیعی مانند سال گذشته شاهد حضور ۲ دانشگاه هستیم. دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف توانستند در این رتبه بندی حضور داشته باشند که دانشگاه تهران از بازه رتبه ای ۵۰۰-۴۵۱ به بازه رتبه ای ۴۰۱-۴۵۰ ارتقا یافته است.
رتبه بندی در ۵۱ حوزه موضوعی کیو.اس سال ۲۰۲۱
دهقانی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۲۱ ایران در ۱۷ حوزه موضوعی حضور دارد. این در حالی است که در سال ۲۰۱۶، دانشگاه علوم پزشکی تهران تنها دانشگاه از ایران بود که در حوزه موضوعی پزشکی با رتبه ۳۰۰-۲۵۱ قرار گرفت. حضور دانشگاه های ایران در سال ۲۰۱۷ از یک حوزه به هشت حوزه، در سال ۲۰۱۸ به ۹ حوزه موضوعی، در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به ۱۳ حوزه موضوعی و در سال ۲۰۲۱ به ۱۷ حوزه موضوعی ارتقا یافت.