همزمن با پشت سرگذاشتن روزهای پایانی اسفند سال ۱۳۹۹ و گرم شدن تنور فعالیتهای تئاتری در آستان نخستین فصل داغ اجرای آثار نمایشی در آستانه نوروز باستانی ۱۴۰۰ خورشیدی بعد از یک سال همراهی با ویروس کرونا، حوزه هنرهای نمایشی کشور با رویدادهای مختلف و متعددی مواجه است که در نخستین روز هفته پیشرو (شنبه ۱۶ اسفند) به مرور مهمترین آنها میپردازیم.
نجات اربیل توسط سردار دلها
۵۰+یک عنوان نمایشنامهای است که به نویسندگی و کارگردانی مهتاب عسکری یکشنبه (۱۷ اسفند) ساعت ۱۸ در سالن ماه حوزه هنری اجراخوانی می شود. این اثر به رشادت های سردار آسمانی سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و ۵۰ نفر از هم رزمانش میپردازد.
کارگردان این اجراخوانی درباره این نمایش نوشته است: روزگاری نام مالک اشتر که به گوشم میرسید هیمنه و شکوه مردانگی اش سراسر وجودم را مشحون از غرور میکرد. و چه سرافرازانه به این شخصیت سترگ می بالیدم. آنقدر بزرگ و بی بدیل که در باورم نمیگنجید دیگری، آن هم از سرزمین خودم، در کنار خودم، با پنجاه یل بی ادعا از همین بچههای خاکی کوچه پس کوچههای خودمان به قلب سیاه دشمن بزند و بتاراند و فراری دهد و اشک شوق و امید را بر گونه های مردمان تحت ستم جاری نماید.
علیرضا حنیفی، رضا حماطی، سامان قلیچ خانی، مهدی پیرزمان، حمیده دهقان نیری، میلاد باختری، فاطمه رحمان دخت، نیلوفر شاه محمدی، وحید فیروزی نژاد، روزبه جهانی، محمدحسین میرسلطانی، معصومه کبیری ارانی، ماهک خدادادی، سعید عباسی، جلال حسنی، بهنام اشرفی کیا، با حضور افتخاری سیروس کهوری نژاد بازیگران این اجرا و نرگس اله وکیلی، فرشته بداغ آبادی، علی آذری و فاطمه نائینی بازیگران کودک این اثر را تشکیل میدهند.
در خلاصه این اثر آمده است: زمانی که اربیل تحت محاصره کامل داعش قرار می گیرد بارزانی فرمانده کردهای کردستان عراق در حال تسلیم شدن بود که به فکر این می افتد که با ایران یک تماس بگیرد. با سردار سلیمانی که صحبت می کند سردار به او می گوید تو فقط تا فردا صبح مقاومت کن تا من خودم را برسانم. بارزانی بازهم می گوید احتمال دارد ما سقوط کنیم. می گوید بالاخره سعی کن یک شب شهر را نگه داری، بارزانی شهر اربیل را یک شب نگه می دارد صبح سردار سلیمانی با پنجاه نفر از نیروهای خودش به فرودگاه اربیل می رسد و تا ظهر داعشی ها را تارومار می کند و اربیل را از دست داعش نجات می دهد و ...
قدردانی «ایوب خان» از هنرمند پیشکسوت عرصه گرافیک در تئاترشهر
گروه اجرایی نمایش ایوب خان به نویسندگی و کارگردانی امیردژاکام در روزهای پایانی اجرای این تئاتر از مقام هنری یک هنرمند پیشکسوت عرصه گرافیک قدردانی کرد.
گروه ایوب خان که این روزها در تالار چهارسو مجموعه تئاترشهر روی صحنه است، شامگاه جمعه (۱۵ اسفند) در حضور تماشاگران از مقام هنری انوشیروان میرزایی از هنرمندان پیشکسوت عرصه گرافیک که طی سالهای گذشته در اداره کل هنرهای نمایشی امور مربوط به چاپ و کارشناسی پوستر و بروشور آثار به صحنه رفته در تالارهای نمایشی را به عهده دارد، قدردانی کرد.
امیر دژاکام در پایان اجرای نمایش ضمن قدردانی از تماشاگران برای حضور در تالار چهارسو جهت تماشای نمایش گفت: امروز بسیار خوشحالم که بالاخره توانستیم به سهم خود قدردان زحمات این هنرمند باشیم که اگرچه به دلیل حضور در شهرستان همراهمان نیست اما قطعا چنین نکوداشتی برآمده از دل میتواند قدردان گوشهای از زحمات و تلاش های وی باشد.
نمایش ایوب خان به نویسندگی و کارگردانی امیردژاکام هر روز ساعت ۱۸:۳۰ در تالار چهارسو مجموعه تئاتر شهر روی صحنه است.
تعطیلی تئاترشهر در روز ۱۸ اسفند
تمام نمایشهای به صحنه رفته در تالارهای مختلف مجموعه تئاترشهر روز دوشنبه (۱۸ اسفند ماه) در آستانه سالروز شهادت حضرت امام موسی کاظم (ع) اجرایی ندارند.
هم اکنون نمایش های «گرگاسها» به کارگردانی حمیدرضا نعیمی در تالار اصلی، ایوب خان به کارگردانی امیر دژاکام در تالار چهارسو، یاماها به کارگردانی کهبد تاراج در تالار قشقایی مجموعه تئاترشهر به صحنه هستند.
این در حالی است که نمایش برونسی به کارگردانی مرتضی شاهکرم روز جمعه (۱۵ اسفند) به اجرای خود در تالار سایه پایان داد.
آثار بخش عکس جشنواره تهران-مبارک در کتاب «قاب روشن» منتشر شد
کتاب عکس هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهرانمبارک با نام قاب روشن منتشر شد. این کتاب تالیف امیر عابدی است و مدیریت هنری آن را مسعود نوروزی بر عهده داشته است و از سوی اداره کل هنرهای نمایشی منتشر شده است.
کتاب قاب روشن، در بردارنده آثار نمایشگاه عکس این دوره از جشنواره و همینطور گزارشی از روند برگزاری این نمایشگاه و معرفی عکاسان حاضر در آن است.
درج یادداشتهایی از هیات داروان بخش عکس شامل بهروز غریبپور، سیفالله صمدیان و اختر تاجیک، معرفی ستاد اجرایی جشنواره و انتشار یادداشتهایی از مهدی حاجیان، دبیر اجرایی جشنواره و امیر عابدی، مدیر بخش عکس این دوره از جشنواره، از دیگر بخشهای این کتاب است که در ۸۲ صفحه منتشر شده است.
هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران-مبارک که به دبیری اجرایی مهدی حاجیان از ۱۰ اسفند آغاز شده است تا ۱۷ اسفند و برگزاری مراسم اختتامیه ادامه خواهد داشت.
نمایش «هولودومور» برای اجرا به کیف دعوت شد
سرگئی بوردیلیاک سفیر اوکراین به تماشای نمایش هولودومور در عمارت نوفل لوشاتو نشست. او پس از دیدن نمایش گفت: اگر بحران کرونا اجازه دهد طی ماه مِی سال جاری (اردیبهشت ۱۴۰۰) در شهر کیف اوکراین میزبان این گروه خواهیم بود.
بوردیلیاک پیش از شروع این نمایش با رها حاجیزینل کارگردان، علی صفری نویسنده و داود نامور مدیریت عمارت نوفل لوشاتو به گفتوگو نشست.
صفری در ابتدای این گفتمان فرهنگی پیرامون چگونگی پرداختن به نمایشی با موضوع هولودمور گفت: شخصا همیشه در قبال جنگهای مختلفی که در جهان رخ داده دغدغه داشتهام، پیش از این هم درباره جنگ جهانی دوم دو متن آشویتس زنان و برلین ۱۰:۱۰ را به نگارش درآوردم و حال به سراغ واقعهای تاریخی که در دوران صلح رخ داده رفتهام.
وی در همین رابطه ادامه داد: قطعا نوشتن درباره هولودومور اتفاق بسیار پیچیده و حساسی است، من نزدیک به دو سال به نگارش این نمایشنامه فکر کرده ام، در همین رابطه با چند تن از دوستان اکراینی صحبت کردم، متاسفانه، اما اطلاعات جامعی از این واقعه در دست نبود و من سعی کردم با جمع آوری تمامی اطلاعات اثری نزدیک به واقعیت خلق کنم.
تئاتر در حوزه جریانسازی اجتماعی خرف نخست را میزند
سفیر کشور اکراین در صحبتهای خود طی این گفتگو گفت: امشب بعد از تماشای این اثر سعی میکنیم که پوشش گسترده جهانی را درباره روی صحنه رفتن این اثر داشته باشیم و اگر بحران کرونا اجازه دهد طی ماه مِی سال جاری همزمان با اردیبهشت ماه در شهر کیف اکراین میزبان این گروه باشیم.
وی با دعوت از گروه تئاتر سه گانه برای تحکیم روابط فرهنگی با کشور اکراین اضافه کرد: سعی میکنیم پیش از اجرای اثر در اکراین شرایطی را فراهم آوریم که نویسنده و کارگردان اثر سفری به کشور اکراین داشته باشند و از موزه هولودومور دیدن کنند، ما دوست داریم طی این سفر تمامی آنچه به عنوان اطلاعات مورد نیاز گروه است را فراهم کنیم تا بتوانیم در زمان اجرای اثر در شهر کیف اجرای قدرتمندی را شاهد باشیم.
بوردیلیاک ضمن وجود تاثیر هولودومور در نسلهای بعد این کشور اضافه کرد: ما امروز هم شاهد آن هستیم که اتفاقات هولودومور همچنان تاثیراتش در کشور باقی مانده است و حتی گاها در قبال جنگ و مناقشات بین اکراین و روسیه شاهد تاثیر این رویداد قدیمی هستیم.
هنر میتواند تلخیها و کدورتها مانند حادثه هواپیمایی اکراین را تسکین دهد
رها حاجی زینل کارگردان این نمایش با اشاره به حضور نسل جوان تئاتر در نمایش هولودومور گفت: ترکیب جوانان باتجربه و کاربلد و جوانان با انرژی و جویای نام باعث شده تا هولودومور به آنچه رسالت خود میداند که همانا رساندن صدای این اتفاق به تمام جهان است موفق باشد. اما من هم تایید میکنم که در صورت آشنایی بهتر با اتفاق هولودومور از طریق دوستان اکراینی خود، همه ما میتوانیم بازتاب بهتری از اثر را روی صحنه داشته باشیم. وظیفه خود میدانستیم که از اتفاقی به نام هولودومور یاد کنیم.
وی افزود: به عنوان هنرمندان یک جامعه باید نگاهی جهانی داشته باشیم و نسبت به تمام اتفاقاتی که گاها در جهان افتاده بی تفاوت نباشیم. هولودومور رسالت گروه تئاتر سه گانه نسبت به یکی از تلخترین وقایع تاریخ بشر است.
سفیر اوکراین رها حاجی زینل و علی صفری را سفیران فرهنگی ایران دانست و اضافه کرد: بعد از اتفاق سال گذشته برای پرواز اوکراین رخ داد، همه ما ناراحت بودیم و کدروتهایی به وجود آمده بود، نمایش هولودومورمیتواند اولین حرکت رو به جلو و فرهنگی کشور ایران بعد از آن اتفاق باشد، این نمایش اتفاق بزرگی است که میتواند شروعی دوباره برای رابطه صمیمانه بین دو باشد.
وی ادامه داد: در طول تاریخ نزدیک به ۱۵۰۰ ساله اکراین هیچ وقت و هرگز قحطی در اکراین نبوده است، مردم اکراین هیچگاه تصور نمیکردند که در سرزمین حاصلخیز اکراین شاهد بروز یک قحطی باشند، متاسفانه در دوران ژوزف استالین قحطی مصنوعی در اکراین به راه افتاد و نزدیک به دو سوم کشور اکراین را به خود درگیر کرد.
سفیر تام الاختیار کشور اکراین اضافه کرد: در آن زمان استالین در حال آماده شدن برای جنگ جهانی دوم بود، هولودومور به نوعی جزیی از تلاش استالین برای شروع جنگی تازه بود. استالین تصمیم داشت با فشار اقتصادی به کشاورزان اوکراینی محصولات آنها را فروخته و از پول آن فناوریهای جدید در عرصه سلاح داشته باشد و متاسفانه اوکراین قربانی این اقدام استالین شد.
مرگ ۷ میلیون نفر بر اثر قحطی در اوکراین طی فاجعه هولودومور
بوردیلیاک ادامه داد: پیش از زمان قحطی خودساخته اکراین یکی از کشورهای متمول و ثروتمند منطقه بود، استالین شخصا اکراینیها را دوست نداشت، زیرا اکراینیها به شدت مخالف رژیم استالین بودند و ما طولانیترین زمان در مبارزه با استالین را داشتیم.
وی با اشاره به آمار قربانیان فاجعه هولودومور تاکید کرد: براساس آمار رسمی در طول سالهای ۱۹۳۲ تا ۱۹۳۳ هفت میلیون نفر اکراینی در نسل کشی مصنوعی هولودومور جان خود را از دست دادند، نزدیک به سه میلیون نفر دیگر نیز در سرزمینهای نزدیک به اکراین جان باختند. متاسفانه سالها بعد از هولودومور اطلاعات مربوط به این نسل کشی پوشیده و حرف زدن از آن غیرقانونی بود.
بوردیلیاک اضافه کرد: در مورد نسل کشیهای دیگر و به خصوص اتفاقاتی که در زمان هیتلر اتفاق افتاد صحبتها و اطلاعات فراوانی در دست است و همه در این مورد میدانند، اما حقیقت درباره هولودومور نزدیک به ۳۰ سال پیش معلوم شد، وقتی که نزدیک به هفده کشور دنیا این اتفاق را به عنوان نسل کشی به رسمیت شناختند.
مردم ایران دوست اوکراینیها هستند
وی مردم ایران را دوست خود خواند و خاطرنشان کرد: به تمام مردم کشور دوست خود ایران می گویم آرزو می کنم هیچگاه در تاریخ این کشور شاهد اتفاقاتی همچون هولودومور نباشیم.
در پایان این نمایش سفیر کشور اکراین نمایش هولودومور را اثری پرشور و کاملا منطبق با واقعیت خواند، وی اظهار کرد: من در طول نمایش روی صندلی خود خشک شده بودم، نمایش را با تمام وجودم احساس کردم و از بازی بازیگران جوانی که واقعیت را لمس میکنند لذت بردم، شخصا و از تمام زنانی که در این نمایش فعالیت کردند تشکر میکنم، هولودومور برای من اثری دلپذیر و البته دردناک است، من با تماشای این اثر عزم خود را جدی کرده ام که این اثر هرچه سریعتر برای اجرا راهی کشور اوکراین شود.