غلامرضا زارعی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران مراغه اظهار داشت: این مطالعات در قالب برنامه پنج ساله و برای رسیدن به نقطه مطلوب زیست محیطی در این واحد تولیدی و صنعتی انجام میشود.
وی اضافه کرد: در کوتاه مدت نیز با هدف کنترل آلودگیهای حاصل از پساب این واحد، پردههای آببندی با تزریق بتن به لایههای زیرین لاگنهای این مجتمع انجام شده تا از نفوذ آب به زمین جلوگیری شود که خوشبختانه این طرح در تمامی این لاگنها انجام شده است.
وی گفت: حوضچهها و لاگنهای موجود در این واحد در آینده با اجرای خط انتقال مستقیم پساب این کارخانه که از معیارهای برابری با آب دریاچه ارومیه برخوردار باشد، جمعآوری خواهد شد.
به گزارش ایرنا «کاوه سودا» به عنوان بزرگترین کارخانه تولیدکننده کربنات سدیم کشور که به طور مستقیم برای بیش از یکهزار نفر اشتغال ایجاد کرده، با وجود استدلال سازمانهای ذیربط مبنی بر نبود آلودگی زیست محیطی در آن، گهگداری به اتهام آلایندگی، سوژه رسانهها شده است.
رفع دغدغههای زیست محیطی نیازمند عزم جدی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه با تاکید بر فرهنگسازی برای توسعه پایدار گفت: پیشگیری از آلودگیهای زیست محیطی در مناطق تولیدی و صنعتی و نیز صیانت از تنوع زیستی در عرصههای طبیعی نیازمند عزم عمومی است.
زارعی افزود: حمایت از محیط زیست در کنار حمایت از تولید و اشتغال پایدار رویکرد و راهبرد اصلی این سازمان در منطقه است.
وی ادامه داد: در این راستا و طی سال جاری با انجام بازدیدهای کارشناسی برای ۲۱۰ واحد صنعتی و تولیدی مجوز تاسیس و برای ۱۷ واحد صنعتی و کشاورزی پروانه بهرهبرداری زیست محیطی ارائه شده و با توسعه پنج واحد در این شهرستان نیز موافقت شده است.
وی اضافه کرد: همچنین در این مدت ۱۱۱ واحد تولیدی این شهرستان پایش شده، ۷۴ مورد اخطار به واحدهای تولیدی و صنعتی برای رفع مشکلات زیست محیطی ارائه شده و به ۲۲ مورد شکایتهای مردمی نیز رسیدگی شده است.
وی گفت: پیگیری، ساماندهی و رفع مشکلات زیست محیطی کشتارگاههای دام و طیور و واحدهای صابونسازی و چرمسازی این شهرستان و منطقه گردشگری علویان از جمله دیگر اقداماتی بوده که در سال جاری برای تداوم تولید در کنار رفع مشکلات آلایندگی انجام شده است.
چالش زیست محیطی در دامنههای سهند
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه گفت: دامنههای جنوبی سهند در صورت بیتوجه، میتواند در آینده به چالش جدی و اصلی زیست محیطی منطقه و موضوع مخاطره انگیزتر از مسئله دریاچه ارومیه تبدیل شود.
زارعی افزود: در سالهای اخیر فرسایش خاک و چرای بیرویه در دامنههای غنی و بینظیر زیست محیطی و اکوسیستم آن که نقش مهمی در تامین غذایی منطقه ایفا میکند، مورد غفلت واقع شده است.
وی ادامه داد: چالش زیست محیطی دریاچه ارومیه منحصر به مسئله آب بوده در حالی که چالش زیست محیطی سهند علاوه بر آب به مخاطرههایی چون کاهش تنوع زیستی، پوشش گیاهی و در خطر قرار گرفتن گونههای جانوری منجر خواهد شد.
وی اضافه کرد: برای کاهش این خطرها، چندین جلسه کارگروه سهند تشکیل شده لیکن عزم جدی مسئولان کشوری نیز برای این امر حیاتی است.
چالش پسماندهای روستایی و بیابانزایی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه بیان کرد: متاسفانه رهاسازی پسماندهای روستایی در محیط زیست از مشکلات زیست محیطی در روستاهای این شهرستان بوده که بخش مهمی از رفع آن نیازمند فرهنگسازی است.
زارعی اضافه کرد: تنظیم سند پسماند شهرستان و ساماندهی شیوه جمعآوری و محل دفن زبالههای شهری و روستایی میتواند راهگشای این مشکل زیست محیطی باشد.
وی با اشاره به بیابانزایی در مناطق روستایی این شهرستان ادامه داد: این مشکل به دلیل برداشت های بی رویه، غیر اصولی و بی ضابطه واحدهای تولید شن و ماسه در این مناطق به وجود آمده است.
وی اضافه کرد: این مشکل در ماههای پایانی فصل بهار با افزایش گرد و غبار، زمینهساز مشکلات آلودگی هوا میشود و نفس درختان را در برخی مناطق این شهرستان به شماره میاندازد.
وی افزود: در زمینه آلودگیهای زیست محیطی و جمعآوری پسماند، بخش سراجوی مراغه با بیمهریها، محرومیت و مشکلات زیست محیطی روبرو است.
منطقه فسیلی مراغه نیازمند تخصیص بودجه ملی
رییس اداره حفاظت محیط زیست مراغه گفت: منطقه فسیلی این شهرستان به عنوان مهمترین منطقه فسلی کشور و خاورمیانه نیازمند تخصیص بودجه مصوب ملی است.
زارعی افزود: برای این منظور نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی به دنبال پیگیریهای لازم برای تخصیص ردیف ملی برای این منطقه ارزشمند است.
وی با تاکید بر انجام فعالیتهای پژوهشی در خصوص این منطقه، ادامه داد: امسال ۲ رساله دکتری تخصصی در خصوص این منطقه به پایان رسید و ۲ پایاننامه نیز در حال تدوین است.
وی اضافه کرد: در راستای حفاظت از این منطقه با بیش از یکهزار هکتار اراضی مصوب، تیمهای حفاظت محیط زیست در حال گشتزنی بوده و با مشارکت خیران و مردم منطقه پاسگاه محیطبانی در روستای مردق در حال احداث است.
وی با اشاره به اقدامات حفاظتی این سازمان در صیانت از حیات وحش منطقه نیز گفت: طی سال جاری با ۲۷ مورد صید غیرمجاز برخورد قانونی، و هشت پرونده قضایی نیز در این خصوص تشکیل شد.
وی افزود: در این مدت همچنین ۲۳ قطعه عقاب، شاهین و جغد نیز توسط محیطبانان این سازمان تیمار، نگهداری و در حیات وحش منطقه خود رهاسازی شدند.
وی اضافه کرد: امسال ۳۰ پرونده تصرف واحدهای تولیدی و تعرض به محیط زیست نیز توسط این اداره تشکیل شده است.
شهرستان مراغه با حدود ۲۶۸ هزار نفر جمعیت در ۱۲۷ کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجانشرقی قرار دارد.