اسلام‌آباد-ایرنا- ترمیم روابط با دولت جدید آمریکا وتعامل اقتصادی راهکاری است که این روزها دولت پاکستان آن را در دستور کار قرارداده وبه نظرمی‌رسداین کشور برای در امان ماندن ازجنگ سرد میان واشنگتن و پکن و جلوگیری از هرگونه پیامدهای آن برای پاکستان، درصددترغیب دولت بایدن به مشارکت به جای رقابت است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، دولتمردان پاکستانی همواره از تشدید تنش‌ها میان آمریکا و چین ابراز نگرانی کرده و حتی پس از پایان ریاست جمهوری ترامپ و روی کار آمدن جو بایدن، پیشنهاد میانجیگری بین این دو قدرت را مطرح کرده اند.

پاکستان که از یک سو چین را به عنوان همسایه قدرتمند و شریک اول اقتصادی خود دارد، از طرف دیگر مجبور به تعامل با آمریکا برای تامین دیگر منافع اقتصادی، امنیتی و حتی نظامی است. وضعیت افغانستان نیز باعث شده تا اسلام‌آباد مراقب هرگونه تنش در تعامل با واشنگتن و یا حتی جنگ سرد آمریکا با چین به عنوان شریک راهبردی پاکستان باشد.

منابع خبری پاکستان اعلام کردند که این کشور نگاه ترمیم به روابط با آمریکا در دوره ریاست جمهوری جو بایدن دارد اما این تلاش مربوط به مشارکت در بحث امنیت ملی و یا همکاری‌های دفاعی نمی‌شود. به نظر می‌رسد طرف پاکستانی برای ترغیب دولت جدید آمریکا به مشارکت به جای رقابت، طرح ملحق کردن واشنگتن به پروژه راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به (سیپک) را دنبال می‌کند، طرحی که واشنگتن همواره طی سال‌های اخیر ساز مخالف با آن را زده و مدعی سوء استفاده پکن از اسلام‌آباد است.

تارنمای روزنامه «اکسپرس تریبیون» پاکستان در این خصوص نوشت: کمیته بلندپایه‌ای از سوی دولت این کشور متشکل از ۱۴ وزیر تشکیل شده و قرار است هفته جاری با دستور کار تعامل مجدد با دولت جدید آمریکا برای احیای مشارکت اقتصادی، بازرگانی و سرمایه گذاری تشکیل جلسه بدهد.

براساس این گزارش، کمیته بلندپایه پاکستان این هفته در وزارت امور خارجه تشکیل جلسه خواهد داد تا در مورد طیف گسترده‌ای از پیشنهادهای اقتصادی و تجاری برای برقراری مجدد تعامل نزدیک با ایالات متحده بحث و گفت وگو کند. طبق اطلاعات منابع رسمی، مسائل مربوط به امنیت ملی و همکاری دفاعی روی میز نیست و این نشان می‌دهد که اسلام‌آباد دیگر تمایلی به وابستگی دفاعی و امنیتی در روابط با واشنگتن ندارد و فراتر از نگاه آمریکا، خواهان گشایش روزنه‌های جدید در تعامل با این کشور است.

دستور کار کمیته ویژه دولت پاکستان نشان می‌دهد که حزب تحریک انصاف قصد دارد روابط اقتصادی خود را با واشنگتن بیشتر کند و این کشور را در سیپک درگیر کند. در گذشته چین با پیوستن عربستان به این طرح مخالفت خود را اعلام کرده بود و اکنون موضوع الحاق واشنگتن در این پروژه به ابتکار اسلام‌آباد نیز می‌تواند با اما و اگر از سوی پکن همراه شود.

شورای مدیریت سرمایه گذاری در پاکستان برنامه جذب سرمایه گذاری آمریکا از طریق شرکت‌های فن آوری و اختصاص یک منطقه ویژه اقتصادی دو کشور در نزدیکی بندر کراچی را تدوین کرده و همزمان بر توجه به حساسیت واشنگتن و پکن نسبت به یکدیگر تاکید کرده است.

اکسپرس تریبیون نوشت: ایالات متحده بزرگترین بازار صادراتی پاکستان است و وزارت بازرگانی نیز در تلاش برای نهایی کردن قانون پیشنهادی در زمینه مناطق بازسازی است که وعده آن توسط دولت بوش و در ازای حمایت پاکستان از جنگ آمریکا در افغانستان، داده شده بود.

به نظر می‌رسد پاکستان برای در امان ماندن از هرگونه پیامدهای جنگ سرد واشنگتن و پکن درصدد ترغیب ایالات متحده به مشارکت اقتصادی به جای رقابت است، اقدامی که اسلام‌آباد از تاثیر آن بر روابط نزدیک خود با پکن نگران است.

دولتمردان پاکستانی انتظار داشتند با روی کار آمدن دولت بایدن در آمریکا ضمن کاهش رویکرد سختگیرانه واشنگتن در دوره ریاست ترامپ، روابط دو کشور با تحول جدید روبرو شود، اقدامی که نشانه‌ای از آن دریافت نشده و به گفته رسانه‌ها، سطح روابط آمریکا با پاکستان همچنان مانند دوره ترامپ یعنی در سطح دستیار وزیر خارجه مانده و ایالات متحده حتی در زمان فعلی هیچ سفیری در اسلام‌آباد منصوب نکرده است.

رویکرد دولت بایدن برای ترمیم روابط پیچیده با پاکستان

اولین تماس رسمی میان پاکستان و آمریکا پس از آغاز کار دولت جدید در واشنگتن دهم بهمن ماه امسال با ارتباط تلفنی «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا با همتای پاکستانی خود صورت گرفت، رایزنی‌هایی که بیشتر از آمادگی برای شروع جدید در روابط دوجانبه، حکایت از نگرانی واشنگتن از سرنوشت پرونده قتل یک خبرنگار آمریکایی در پاکستان داشت.

به نظر می‌رسد پس از صدور رای نهایی دیوان عالی پاکستان مبنی بر تبرئه عوامل قتل خبرنگار آمریکایی و متعاقب آن عصبانیت واشنگتن از این اقدام، روابط دو کشور در دوراهی قرار داد.

گفته می‌شود که وزیر امور خارجه آمریکا در تماس با همتای پاکستانی‌اش ضمن اعلام نگرانی از رای دیوان عالی پاکستان، خواستار محاکمه قاتلان خبرنگار آمریکایی در داخل آمریکا شده است اما در پاسخ به این مطالبه، وزیر امور خارجه پاکستان تاکید کرد که قوه قضاییه این کشور آزاد است و دولت هیچ دخالتی در آن ندارد.

براساس این گزارش، معاون مدیر ارشد شورای روابط خارجی مستقر در واشنگتن مدعی است که دولت جدید ایالات متحده به دنبال روابط سازنده با پاکستان است و مایل به ترمیم این مناسبات از آنچه در گذشته بوده، می‌باشد. وی با اذعان به اینکه دولت جدید آمریکا روابط پرالتهاب و پیچیده با پاکستان را به ارث برده است، گفت: به رغم اختلافات و نگرانی‌های متقابل اسلام‌آباد و واشنگتن، دولت بایدن برای ایجاد روابط سازنده با پاکستان تلاش خواهد کرد.

تارنمای روزنامه پاکستانی «داون» به نقل از «جیمز لیندسی» نوشت که وی طی سخنانی در یک نشست توجیهی در مرکز مطبوعات وزارت امور خارجه آمریکا اذعان کرد که روابط این کشور با پاکستان پیچیده و ریشه در اختلافات قدیمی دارد. در عین حال دولت بایدن به دنبال راهی برای بهبود این روابط است.

وی اظهار داشت: دولت بایدن روابط پیچیده ایالات متحده با پاکستان را به ارث برده است، این مناسبات همواره در تلاطم برخی مسائل، اختلافات و کدورت‌ها قرار داشته و رای اخیر دیوان عالی پاکستان برای لغو محکومیت عاملان قتل خبرنگار آمریکایی نیز یکی از همین موارد می‌باشد.

معاون مدیر ارشد شورای روابط خارجی آمریکا مدعی شد که دولت جدید این کشور نگرانی‌های قابل توجهی درباره مسائل حقوق بشر در پاکستان دارد و آن‌ها نگران هستند که آیا اسلام‌آباد همه تلاش‌های خود را برای جلوگیری از تروریسم و مهار تروریست‌ها را انجام می‌دهد یا خیر.