بغداد - ایرنا - همزمان با فرارسیدن سالروز شهادت امام موسی کاظم (ع) موکب های پذیرایی از زائران آن امام همام در برخی مسیرهای عراق بویژه مبادی ورودی به کاظمین برپا شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا از بغداد، موکب های عاشقان اهلبیت (ع) در طول جاده وفاداری دوباره برپا شده اند تا ارادتمندان دلدادگی را با جارهای آشنای خوش آمدگویی «هلا بالزوار» دوباره به سمت خود بکشند و لحظه ای از برکت حضور آنها بر سر سفره های سخاوتمندیشان فیض ببرند.

در این بین، مجاوران حضرت با دادن نذری و پذیرایی نظیر «چای» و «کیک» از زوار تلاش دارند در ثواب زیارت حرمین امامین کاظمین شریک باشند.

مرثیه و نوحه های حماسی، حزین و سینه زنی و روضه خوانی تنها در موکب های عشق ورزی امام کاظم روایت این روزهای کاظمین است.  

حتی هیاهوی این روزهای رسانه های عراق نیز مانع زوار نشده و آنها به رغم هشدارهای وزارت بهداشت این کشور و با وجود محدودیت تردد سعی دارند با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، شیفتگی در محضر راهب اهل بیت (ع) شود.

در اینجا که روزگاری آن را قبرستان می نامیدند، دیرگاهیست که «خانه دوست» بنا شده است، بیش از یکهزاره است که این ستاره شمالی بغداد، کشتی های گمراهی بشریت را به سمت عرش الهی هدایت می کند.

از آن روزی که پاسبانان خلیفه عباسی، پیکر مطهر امام موسی کاظم (ع) را در ۲۵ رجب ۱۸۳ هجری قمری بر روی پل بغداد گذاشتند و به قصد اهانت جار زدند که «این امام رافضی ها است»، از همان زمان، امام سال های در غل و زنجیر تبدیل به مغناطیس عشق شد و در همان روزگار به رغم قساوت حاکم، اما دلدادگان وصال از خانه ها بیرون زدند و بنای این عشق ورزی را نهادند.

امام موسی کاظم (ع) برای ۳۵ سال یکی از دوره های پر افت و خیز امامت را داشت و در مدت عمر بابرکت خود حاکمیت چند خلیفه عباسی را درک کرد، اما در نهایت به دست «هارون الرشید عباسی» در زندان به شهادت رسید.

روایت ها درباره طول دوران زندان این امام همام که به خاطر کثرت زهد و عبادتش به راهب اهل بیت (ع) شهرت یافته، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد و برخی چهار و عده ای هفت و گروهی نیز گفته اند ۱۲ سال از عمر شریفش را در زندان سپری کرده است.

آیین زیارت امام موسی کاظم (ع) در سالروز شهادتش در ۲۵ رجب در عراق یک سنت دیرینه محسوب می شود، اما پیاده روی مانند آنچه امروز اتفاق می افتد در سال های بعد از سقوط رژیم بعثی در نتیجه استیلای تروریست ها بر بخش هایی از بغداد از جمله منطقه سنی نشین «اعظمیه» در شمال بغداد مرسوم شد.

زائران و شیفتگان ائمه اطهار (ع) برای شکستن تابوی رعب و وحشتی که تروریست ها در پایتخت ایجاد کرده بودند و همچنین به چالش کشیدن اشغالگران آمریکایی که در آن برهه بر مقدرات عراق مستولی بودند، این آیین ویژه را برگزار کردند و این سنت حسنه از آن سال ها تاکنون به قوت خود مانده است.

زیارت ۲۵ رجب در طول این سال ها با چالش ها و تهدیدهای مختلف مواجه شده و بارها تروریست ها کوشیده اند با دست زدن به عملیات تروریستی و به شهادت رساندن زائران، بر این آیین عبادی اثر بگذارند، اما این مراسم سال به سال پر رونق تر شده است.

آیین سالروز شهادت امام موسی کاظم (ع) از حیث اجتماع توامان جمعیت با پیاده روی پس از عاشورا و اربعین حسینی بزرگترین مراسم دینی در عراق به شمار می رود که بطور میانگین، کمترین حضور در آن در طول ۱۶ سال گذشته (پس از سقوط صدام) پنج میلیون نفر بوده است.

زائران از شهرهای دور و نزدیک پای پیاده تا بارگاه مطهر امامین کاظمین (ع) پیاده روی می کنند.

اوج این مراسم در روزهای پایانی آن است که اهالی بغداد از خانه ها بیرون زده و عملا زندگی عادی در شهر متوقف می شود و همه پای در راه کاظمین نهاده، یا سرگرم پذیرایی از زائران امام موسی کاظم (ع) هستند.

یکی از پرخطرترین مسیرهای حرکت زائران محور شمالی می باشد که از سمت دیاله یا صلاح الدین (سامرا) است و در این راستا نیروهای امنیتی عراق عملیات های پیشگیرانه ای در طول روزهای گذشته انجام داده اند.

براساس بیانیه وزارت کشور عراق این عملیات ها منجر به بازداشت تعدادی از متهمان و کشف و ضبط مقادیری مواد منفجره و مهمات شده است.

نیروهای بسیج مردمی الحشد الشعبی عراق نیز در روزهای گذشته در درگیری با عناصر تروریستی داعش، مانع نفوذ آنها به استان صلاح الدین و دیاله شدند تا آیین زیارت رجبیه در کمال آرامش برگزار شود.

آستان مقدس تولیت امامین کاظمین (ع) نیز به همین مناسبت برنامه های ویژه ای برای استقبال از زوار در منطقه کاظمین (شمال بغداد) تدارک دیده که بخشی از آن برپایی آیین های عزاداری و سیاهپوش کردن بارگاه مطهر است.

در این راستا وزارت حمل و نقل عراق به منظور تسهیل حرکت زائران طرح ویژه ای برای نقل و انتقال زائران به کاظمین و بازگشت از آن فراهم کرده است.

این وزارتخانه با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که یک اتاق عملیاتی برای نقل و انتقال زائران شهرهای مختلف عراق به «کاظمین» راه اندازی کرده است.

«کریم الجابری» مدیرکل شرکت حمل و نقل عراق نیز در همین راستا اعلام کرد که این شرکت همه نیروهای اداری، تجهیزات و امکانات خود را برای خدمت‌رسانی به زائران به حال آماده‌باش درآورده است.

الجابری گفت که هزاران دستگاه وسیله نقلیه برای انتقال و جا به جایی زائران با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی ویژه کرونا تدارک دیده شده است.

همه گیری کرونا بزرگترین نگرانی وزارت بهداشت

وزارت بهداشت عراق در برهه کنونی به دلیل بالارفتن مجدد تعداد مبتلایان به کرونا در عراق که از آن به مرحله دوم همه گیری کرونا یاد کرده، از افزایش مضاعف مبتلایان به دلیل تقارن با زیارت رجبیه ابراز نگرانی کرده است، از دیگر سو مقامات بهداشتی از احتمال موج سوم و چهارم کرونا در عراق نیز خبر داده اند.

براساس آخرین گزارش های وزارت بهداشت عراق، میانگین مبتلایان در دو هفته اخیر به بیش از  پنج هزار و تعداد مرگ و میرها به ۳۰ نفر در روز رسیده است و بر همین مبنا دولت عراق مقررات ویژه پیشگیری از همه گیری کرونا را در طول دو هفته گذشته تشدید کرده است.  

وزیر بهداشت عراق نیز از اتخاذ تدابیر ویژه ای بهداشتی برای مقابله با همه گیری کرونا در طول ایام زیارت رجبیه خبر داده که از جمله این تدابیر اینکه هیچ زائری از استان های دیگر عراق حق ندارد بدون ماسک وارد بغداد شود.

«حسن التمیمی» با اشاره به افزایش مبتلایان به کرونا در برهه اخیر در عراق افزود که تیم های بهداشتی با هدف آگاهی بخشی در تمامی ورودی های پایتخت مستقر شده و بین زائران ماسک توزیع کرده و آنها را به پوشیدن ماسک تشویق می کنند.

وی بخشی از کار این تیم های بهداشتی را آزمایش بهداشتی کرونا و نمونه گیری از زائران عنوان کرده است.

برخی منابع خبری از احتمال اعلام مقررات منع تردد کامل در عراق بعد از پایان آیین زیارت سالروز شهادت امام موسی کاظم (ع) خبر داده اند، اما وزیر بهداشت این کشور در این خصوص هنوز اظهار نظری نکرده است.

همزمان با ورود گسترده زائران به بغداد، فرماندهی مشترک نظامی عراق نیز از طرح ویژه امنیتی این مناسبت خبر داده است.

«تحسین الخفاجی» سخنگوی فرماندهی مشترک نظامی عراق گفته است که این طرح مشتمل بر مشارکت همه نیروهای مسلح به علاوه گشت هوایی و تسهیل حرکت زائران است.

به گفته وی، محورهای مشخصی برای حرکت زائران در داخل بغداد به سمت منطقه کاظمین تعیین شده و حرکت خودروها در این محورها ممنوع است.

ایجاد حلقه های امنیتی مختلف با مشارکت نیروهای وزارت کشور، دفاع و الحشد الشعبی و همچنین نیروی هوایی و بالگردهای ارتش بخش دیگری از طرح امنیتی است که الخفاجی از آن خبر داده است.

همزمان با اوج گیری زیارت رجبیه، بغداد امروز (دوشنبه) شاهد راهبندان های گسترده ای در اغلب خیابان ها بود.

سالروز شهادت امام موسی کاظم (ع) براساس تقویم هجری قمری در عراق مقارن با چهارشنبه آینده (بیستم اسفندماه ۹۹) است و انتظار می رود فردا /سه شنبه/ اوج حضور زائران در منطقه کاظمین باشد.