به گزارش ایرنا، «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان روز جمعه ۱۵ اسفندماه وارد عراق شد و صبح روز دوشنبه ۱۸ اسفندماه با بدرقه «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق به سفر سه روزه خود از عراق پایان داد و به رم مقر واتیکان در ایتالیا بازگشت. «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق روز جمعه گذشته در فرودگاه بغداد از پاپ استقبال کرد و پس از آن مراسمی رسمی با حضور مقامات عراقی و رهبران کلیسای کاتولیک عراق و پاپ در کاخ ریاست جمهوری این کشور برگزار شد. خبر ملاقات پاپ با حضرت آیتالله «سیستانی» مرجع عالی شیعه در نجفاشرف و در منزل آیتالله سیستانی یکی از مهمترین بخش های این سفر بود. سفر به ناصریه مرکز استان ذیقار و بازدید از شهر باستانی اور، ملاقات عمومی با مسیحیان در شهر اربیل و دیدار با مقامات سیاسی و مذهبی اقلیم کردستان عراق، از دیگر بخشهای این سفر سهروزه بود. «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق سفر پاپ را «حرکتی استثنایی» در حیطه توسعه روابط میان ادیان گوناگون توصیف کرد و آن را پیامآور «صلح، همزیستی و تساهل» خواند. وزیر خارجه عراق تصریح کرد: «کشور و مذهب ما به این پیام نیاز دارد.»
دیدار پاپ فرانسیس با آیت الله سیستانی حلقه مهم سفر وی به عراق
«مصطفی ملا هذال» تحلیلگر تارنمای شبکه اطلاعاتی «النباء» عراق در بخشی گزارش خود نوشت: دیدار پاپ فرانسیس با آیت الله سیستانی و در کانون توجه قرار گرفتن این دیدار برتری دیپلماسی دینی بر دیپلماسی سیاسی را نشان داد. مرجعیت در عراق از زمان تغییر نظام حکومتی نقش بزرگی را ایفا کرده و در بسیاری از موارد گره کور را از مشکلات گشوده است. مراجع در بسیاری از مسائل سیاسی و مردم نقش سرنوشت سازی را بازی کرده اند. این سفر مقدار پیوند دینی مسحیت و اسلام را نشان داد و در درون مردمانی که در شرایط کنونی نیاز به همگرایی و کنار گذاشتن اختلافات هستند امیدها را زنده کرد. چندین دهه بود که بسیاری تلاش کردند درباره جایگاه نهادهای دینی تردیدهای را وارد سازد و از تاثیر آن در سطح داخلی و منطقه ای کاهش دهند. این سفر چیز دیگری را نشان داد و به صراحت این موضوع را بیان کرد که دین عامل توازن بخشی است که در هیچ شرایطی نمی توان آن را کنار گذاشت. این سفر بار دیگر طبقه سیاسی را در برابر گزینه های گسترده ای در تعامل با نهادهای دینی قرار داد و بار دیگر شرایط را برای اعتماد سازی و تلاش برای اشتباه خطاهای گذشته و آغاز مرحله تازه ای آغاز کرد.
وی نوشت: نکته قابل توجه این است که پاپ در شرایطی به عراق سفر کرد و از کلیساها و مکان های حضور مسیحیان دیدار به عمل آورد که در سال ۲۰۱۴ تروریست هایی که از حمایت غربی ها و وهابیت برخوردار بودند طی روزهای کوتاهی موفق شدند یک سوم سرزمین های عراق را زیر کنترل در آورند. آنها کلیساها، مساجد و حسینیه ها را ویران کردند و با اسیر کردن مسیحیان و ایزدیان تلاش کردند به بغداد وارد شوند. این در حالی است که قهرمانانی با جانشفانی خود در این زمینه تروریست ها را ناکام گذاشتند. نیروهای الحشد الشعبی و جوانان عراق با ترک خانه و خانواده های و شهرهای خود به راهی روانه مبارزه با تروریست ها در شهرهای موصل، قره قوش و... و. شدند تا تروریست ها را از این شهرها بیرون و مسیحیان و ایزدی های این شهرها را از دست تروریسم آزاد کنند. برای آزاد سازی مناطقی که پاپ در عراق به آنها سفر کرد به ویژه موصل خون های گرانبهایی داده است که در راس آن خون پاک قهرمانانی چون سردار «سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» بود. در این شهرها خون مسلمانان، مسیحیان و ایزدی های عراق با جوانان مدافع حرم ایرانی آمیخته شد تا از مقدسات اسلامی، مسیحی و دیگر اقلیت های دینی دفاع کنند.
«بهاء الخزئلی» تحلیلگر عراقی در خبرگزاری «براثای» عراق نوشت : دیدار پاپ با آیت الله سیستانی به منزله اعلام رسمی تایید الحشد الشعبی است که با فتوای این مرجع عالی قدر برای مقابله با تروریسم تاسیس شد.
«کاظم الحاج» پژوهشگر مرکز مطالعات راهبردی «الهدف» عراق به تارنمای «المیادین» لبنان گفت : اگر مقاومت عراق و فتوای مرجعیت برای مبارزه با داعش و تلاش های فرماندهانی مانند سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس نبود اکنون پاپ فرانسیس نمی توانست به عراق سفر کند. موضع مرجعیت در مبارزه با تروریسم طرح های آمریکا و رژیم صهیونیستی را برای تجزیه منطقه براساس مذهبی خنثی کرد. مراجع بر خروج اشغالگران از منطقه و پایبندی به مساله فلسطین تاکید کرده اند. امنیت کشورهای منطقه قابل تفکیک نیست و این بیانگر اهمیت محور مقاومت با همه مولفه های آن است.
سفری در راستای تقویت و ترویج سیاست گفت وگوی بینادیان
برخی تحلیلگران عرب نیز معتقدند: سفر رهبر کاتولیکهای جهان به عراق و به ویژه دیدار با آیتالله سیستانی می تواند در روندهای صلحآمیز منطقه و جهان تاثیر مثبت و درازمدتی داشته باشد.
«حسین العامل» روزنامه نگار عراقی هم به «الجزیره» عراق گفت: هدف این سفر گسترش روحیه برادری، همدلی و آشتی بین مولفه های مختلف عراق بود. این سفر می تواند روحیه امید را در دورن مسیحیان زنده نگه دارد تا در عراق زندگی کنند.
«لیث سهر» پژوهشگر و باستان سناش عراقی هم گفت : این سفر می تواند بار دیگر سبب آغاز گفت و گوی تمدن ها به ویژه در شرایطی شود که عراق به دلیل مهاجرت شماری از مسیحیان و دیگر اقلیت ها برخی مولفه های جمعیتی خود را از دست داده است. این موضوع سبب می شود که عراق بتواند ساختار جمعیتی و تنوع مذهبی خود را حفظ کند.
«جبریل العبیدی» پژوهشگر لیبیایی در روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان نوشت :سفر پاپ نشان دهنده روحیه مثبت، برادری و همزیستی پاپ و مخالفت وی با درگیری بین ادیان و تمدن ها است. سفر پاپ به عراق به عنوان مهد تمدن عربی و اسلامی پیام آور آشتی و برادری و اطمینان خاطر و همبستگی مسلمانان با مسیحیان است.
«علی ضاحی» تحلیلگر روزنامه «الدیار» لبنان نوشت: محافل و مقام های دینی و سیاسی لبنان و عراق هم این سفر را آغازی برای گفت و گوی اسلامی – مسیحی سازنده به شمار آورده اند. ایران هم از دیدار پاپ با آیت الله سیستانی و گفت و گوی اسلامی - مسیحی استقبال کرد و خواهان این گفت و گو است.
«ناجی امهز» تحلیلگر خبرگزاری براثای عراق در بخشی از گزارش خود آورد : سفر پاپ با هدف تقویت روابط اقلیت مسیحی در خاورمیانه با شیعیان و تاکیدی بر حق منطقه در برخورداری از صلح و ثبات است. به ویژه این در شرایطی صورت گرفته است که «حسن روحانی» هم در دیدار خود با پاپ در واتیکان سال ۲۰۱۶ موضع ایران را درباره تنش های منطقه اعلام کرده و ندای صلح سرداده است.