عزیز امانی روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه سالانه ۲ میلیون لیتر عرثق بیدمشک در آذربایجان غربی تولید می شود، افزود: بیشترین سطح زیرکشت بیدمشک در آذربایجان غربی در شهرستانهای ارومیه، پلدشت و سلماس قرار دارد و سالانه و در شرایط نرمال، بیش از یکهزار تن گل تر بیدمشک از سطح باغهای استان برداشت و به بازار عرضه میشود.
وی با بیان اینکه یک سوم شکوفههای تولیدی بیدمشک توسط واحدهای تبدیلی جذب و فرآوری میشود، اضافه کرد: نزدیک به یک سوم دیگر آن نیز در خانهها مصرف و تبدیل به عرق بیدمشک میشود و بقیه نیز در مصارف مختلف توسط واحدهای گلابگیری دیگر استانهای کشور و تهیه نقل بیدمشکی، شیرینی و دسر در قنادیهای ارومیه کاربرد دارد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: نقل و عرق بیدمشک ارومیه علاوه بر داخل کشور، مشتریان زیادی در کشورهای همسایه و کشورهای عربی حوزه خلیجفارس دارد که مازاد این محصول به این کشورها صادر میشود.
"امانی" با اشاره به خواص مهم دارویی درخت بیدمشک گفت: عرق بیدمشک در رفع کمخونی، ناراحتیهای قلبی و تسکین اعصاب کاربرد دارد و دمکرده برگ بید مشک نیز برای اسهال خونی و خوردن عرق شکوفه آن برای خفقان گرم و تبهای گرم نافع است.
وی با اشاره به اینکه در سطح استان پنج واحد عرقگیری گیاهان دارویی از جمله بیدمشک وجود دارد، گفت: سالانه از این واحدها بیش از یک و نیم میلیون تن عرق گیاهان دارویی استحصال و به بازارهای داخلی و خارجی صادر میشود.
تهیه عرق بیدمشک در آغازین روزهای بهار یکی از سنتهای قدیمی خانوادههای آذربایجانغربی به ویژه شهرستان ارومیه است.
بیدمشک نخستین شکوفهای است که در اواخر اسفند ماه و روزهای قبل از بهار در ارومیه نمایان میشود و تقریبا از محصولات کمهزینه و پردرآمد کشاورزی محسوب میشود.
حداکثر زمان چیدن گل تا گرفتن عرق بیدمشک ۷۲ ساعت میباشد که پس از عبور از این زمان از کیفیت عرق کاسته میشود.