تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دانشگاه جندی شاپور برای اولین بار بین پزشکی و داروسازی تمایز ایجاد کرد و با ورود اسلام به ایران نه تنها دچار مشکل نشد بلکه شکوفایی بیشتری در آن رقم خورد.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، سعید رضا عاملی روز سه شنبه در سومین کنگره بین المللی جندی شاپور که با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری در وزارت علوم برگزار شد، اظهار داشت: تا نظام دیوان سالاری ما اصلاح نشود، توقع رشد و پیشرفت های بزرگ نباید داشته باشیم. نباید به احترام روشن فکری روحانیت را فراموش کنیم یا به قیمت احترام به روحانیت، جامعه روشنفکری را نادیده بگیریم.

وی با بیان اینکه باید به ماندگاری و ریشه تمدن ها توجه داشته باشیم، تاکید کرد: برخی از تمدن ها بعد از مدتی دچار ریزش و فراموشی می شوند. قطع ارتباط با گذشته به پدیده بیمار گونه ای در جهان تبدیل شده است.

به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دانشگاه های آکسفورد و کمبریج هم بر اساس دین و توسط دینداران بنیان گذاشته شدند چرا که دین پشتوانه علم است. اینکه برخی تلاش می کنند دین را از علم جدا کنند در واقع علم را از خودش جدا می کنند که باعث پوچی علم می شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه شهر جهانی جندی شاپور به عنوان اولین شهر دانشگاهی و اولین دانشگاه جهان میراث تمدنی و علمی جهان است، گفت: جندی شاپور یا گندی شاپور یک اثر برجسته تمدنی متعلق به دوره ساسانیان است. جندی شاپور ۸۰۰ سال از دانشگاه ‌های مهم جهان پیشتاز بود و یک اثر تمدنی پیوند خورده با علم و دانش محسوب می ‌شود.

وی اظهار داشت: جندی شاپور اولین دانشگاه جهان با قدمت هزار و ۷۵۰ سال و اولین شهر علمی و دانشگاهی جهان است که پایه گذار نظام بیمارستانی در درون دانشگاه بود.

عاملی ادامه داد: این دانشگاه برای اولین بار بین پزشکی و داروسازی تمایز ایجاد کرد. با ورود اسلام به ایران نه تنها دچار مشکل نشد بلکه شکوفایی بیشتری در آن رقم خورد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: دانشگاه جندی شاپور محصول همکاری‌ های ملل است و تجربه‌ های دانشی یونان و هند در جندی شاپور بروز یافت. تمدن محصول یک امر ذهنی است؛ فکرهای بزرگ، تمدن‌ های بزرگ را خلق می‌ کنند. آرمان‌های بزرگ عینیت‌ های تمدنی را خلق می‌ کنند و تاریخ مدیون انسان‌ های بزرگی است که بزرگی خلق کردند.

وی گفت: کسانی باعث فروپاشی تمدنی شده اند که به احترام انسانی توجه نکرده اند. انسان را باید دریافت و این هنر حکمرانی است که در تمام ابعاد به پیچیدگی های انسانی به خصوص در دوره جدید توجه کند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بر این باور است انسان امروز به مراتب هوشیار تر از انسان دیروز است و به همین دلیل، انسان امروز به معمولی بودن و نه به استثنایی بودن، توجه دارد.

عاملی خاطرنشان کرد: احترام به مخلوق خدا یک عنصر تمدنی است و تمدن را در بناهای و شهرها نباید خلاصه کرد. مشارکت مردمی نقش اصلی را در تمدن شدن یک تمدن دارد و تا تمام انرژی ها جمع نشود تمدن رخ نمی دهد و شکل نمی گیرد.

وی با بیان اینکه برخی از فناوری ها، تاریخ را تغییر می دهند، ادامه داد: در تمدن باید عدالت اجتماعی و توجه به خدا را محور قرار داد. خداوند بنیان تمدن ساز است، حکمرانی سالم و سازمان پیشرفته، نکته بعدی پیشرفت تمدن است. نگاه‌های سلیقه ‌ای و کارهای موازی و پراکندگی در کارها که امروز با آن مواجه هستیم تمدن ایجاد نمی ‌کند.