مادرید- ایرنا- محدودیت های کرونایی و قرنطینه در اسپانیا اثرات گوناگون و وخیمی را در زمینه های اقتصادی ، فرهنگی‌ و اجتماعی داشته که پیامدهای سیاسی- اقتصادی آن در ماه های آینده دیده خواهد شد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، بیماری همه گیر کووید ۱۹، در یک سال گذشته آزمایشگاهی برای مطالعه مردم شناسی جامعه، مظاهر اجتماعی و فرهنگی آن، در شرایط بی سابقه برای نسل های کنونی ایجاد کرده است.

یکی‌ از مهمترین اثرات این بیماری را می‌ توان در روابط اجتماعی در اسپانیا مشاهده کرد. برای اسپانیایی ها و براساس فرهنگ مدیترانه ای آنها، بسیار تکان دهنده است که نتوانند یکدیگر را به دلیل بیماری لمس کنند، در آغوش بگیرند و یا در نزدیکی‌ هم باشند یا همدیگر را ملاقات کنند و شواهد نشان می‌ دهند که با وجود اینکه صبر و حوصله آنها بیشتر شده اما از محدودیت ها و ملاقات نکردن همدیگر رنج می‌ برند.

بیماری کرونا همچنین دورکاری را به ارمغان آورد؛ درست است که باعث صرفه جویی در بسیاری از مشاغل شده و  به برخی از شرکت ها امکان ادامه تولید را داده است، اما ابعاد دیگری را نیز به همراه داشته است.کرونا باعث شده که آنهایی که به دورکاری می‌ پردازند از زمان برخاستن تا خوابیدن در دسترس باشند و این موجب شده که  فضای داخل منزل را تغییر دهند. هرکسی که بهترین شغل را داشته باشد بهترین اتاق را پیدا کرده است و زنان خانه مجبور شده اند که علاوه بر کارهای خود، وقت بیشتری را برای بچه ها و انجام تکالیف آنها صرف کنند.

تجارت الکترونیکی رواج یافته است. فروشگاه های کوچک شاهد بهبود وضعیت نیستند زیرا مشتریان در این امر حضور ندارند. پیش از این موفقیت های کمپین های تجاری با هجوم مردم سنجیده می شد. اما اکنون، وقتی عدم اطمینان وجود دارد، مردم هزینه نمی کنند و کسانی که مصرف می کنند از طریق اینترنت کارهای بیشتری انجام می دهند.

ورای این تعییرات و دگردیسی های گسترده، جامعه اروپا به ویژه اسپانیا یا مسایل و مو ضوعات متنوعی در بخش های مختلف روبه رو شده است. 

تئاتر و سینما

وضعیت سینما در اسپانیا، پیش از بیماری کرونا مناسب نبود اما با آمدن این بیماری، وضعیت آن وخیم تر هم شده است. اکنون مردم سیستم عامل های محتوای سمعی و بصری را کشف کرده اند و این می‌ تواند ضربه نهایی به سینما در کشور باشد.

محاسبات بخش فرهنگی‌ اسپانیا نگران کننده می‌ باشد. بحران ناشی از ویروس کرونا بیش از یک سوم درآمد آنها را نابود کرده است. در واقع، تمام ارقام فعلی این بخش نگران کننده است: در حال حاضر ۲۳.۴ درصد از نمایندگان و سازمان های فرهنگی مجبور شده اند تمام فعالیت های خود را متوقف کنند و ۶۶.۷ درصد دیگر نیز بخش عمده ای از فعالیت های خود را متوقف کرده اند.

فرزندآوری

براساس آمار ثبت احوال، زاد و ولد در ماه های دسامبر و ژانویه(دی- بهمن) در مقایسه با ماه های مشابه سال قبل ۲۲.۶ درصد کاهش یافته است. بیماری همه گیر میزان زاد و ولد در اسپانیا را به شدت کاهش داده است. این هنوز داده های قطعی نیست. 

بر اساس آمار ثبت احوال در ماه های دسامبر  و ژانویه ۴۵ هزار و ۵۴  نوزاد متولد شدند که نسبت به ماه های مشابه سال قبل، ۱۳ هزار و ۱۴۱ نفر کمتر هستند. این کاهش باعث سقوط میزان زاد و ولد در کشوری می‌ شود که سالها با این مشکل مواجه بوده است. خانواده ها هر دفعه دیرتر و کمتر بچه دار می‌ شوند.

طلاق

با وجود اینکه کاهش طلاق در ششمین سال متوالی در سال ۲۰۲۰ ادامه داشت با این حال، قابل توجه ترین داده ها در سال جاری حاکی از آن است بیماری کرونا باعث کاهش شدید تر طلاق نسبت به سالهای گذشته شده است. کاهش ادعاهای طلاق طی سال ۲۰۲۰ در مقایسه با سال ۲۰۱۹ بسیار بیشتر  بود و طلاق کاهش ۱۳ درصدی داشت. 

یکی دیگر از پیامدهای قرنطینه که زوجین را تحت تأثیر قرار داده است، احساس محبوس بودن بود که به ویژه در افرادی که در فضاهای کوچک زندگی می کردند، مشکلات اضطرابی ایجاد کرد.

اقتصادی

ویروس کرونا، مشکلات اقتصادی زیادی را برای بسیاری از خانواده ها که در پرداخت اقساط وام مسکن خود ناتوان هستند، آورده است . طبق داده های موسسه ملی آمار ، سال گذشته ۹۴۰۷ مورد سلب مالکیت در خانه های شخصی انجام گرفت که ۲۷ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ بود .این روند دقیقاً معادل تخلیه نیست، زیرا آنها می‌ توانند با وام دهنده مذاکره کرده و به توافقی برسند، اما در بسیاری از موارد با تصرف و حراج خانه پایان می یابد.

هتلداری و رستوران ها

صنعت هتلداری، یکی از بخش هایی که بیش از همه تحت تأثیر بحران اقتصادی ناشی از بیماری همه گیر قرار گرفته است، از زمان بیرون آمدن اسپانیا از اولین وضعیت هشدار در ماه ژوئن(خرداد)، سخت ترین ماه ها را پشت سر می گذارد. تا زمان ورود موج سوم، هتلداران در مناطق خاصی دچار محدودیت شدند، اما اکثریت قریب به اتفاق حداقل می توانستند باز باشند.

از ۱۷ ایالتی که در اسپانیا وجود دارد، کافی‌ شاپ ها و رستوران ها در ۱۰ ایالت بسته هستند و تنها اجازه دارند که غذا برای بردن به خانه ها درست کنند، در حالی‌ که ۷ ایالت دیگر، مجبور شده اند زمان بسته شدن رستوران ها را به جلو انداخته و سرویس شام را حذف کنند.

فقر

شکاف نابرابری در اسپانیا نیز در حال بدتر شدن است. این بحران میزان فقر شدید(افراد با درآمد زیر ۴۰ درصد از درآمد متوسط​​، یعنی با کمتر از ۵۸۲۶ یورو در سال یا ۱۶ یورو در روز) را از ۹.۲ درصد قبل از کووید-19 به 11درصد افزایش داد به طوری که ۷۹۰ هزار نفر بیشتر به نرخ فقر شدید اضافه شدند تا آن را به بیش از پنج میلیون و صد هزار نفر برساند.

اما داستان نگران کننده مشاهده بازگشت صف های گرسنگان به اسپانیا است. هر روزه می‌ شود در هر گوشه ای از اسپانیا صف های طولانی مردمی را دید که برای تقاضای غذا به غذاخوری های کلیساها و سازمان های خیریه مراجعه می‌ کنند.

بلای گرسنگی ماه ها است که در بخش مهمی‌ از طبقه متوسط جامعه که شغل خود را از دست داده اند و به معنای واقعی‌ کلمه نمی‌ توانند چیزی برای خود بخرند، احساس می‌ شود این مشکل به رونق ترین شهرهای اسپانیا نظیر مادرید یا پالما ده مایورکا که نمونه ای از دو منطقه با بالاترین قدرت خرید در مجموع کشور هستند، سرایت کرده است.

وضعیت بیکاری ناشی‌ از تعطیلی برخی‌ فعالیت های اقتصادی، به ویژه صنعت هتلداری، گردشگری، تجارت و تفریحات، در حال کاهش درآمد و دارایی بسیاری از شهروندان است، به طوری که بیکاری ناشی‌ از محدودیت ها، زیان های بسیاری را نه تنها در زمینه مالی‌ بلکه همچنین در زمینه بهداشتی و درمانی در بر خواهد داشت زیرا افرادی که توانایی مالی‌ ندارند به دلیل بیماری، دچار بیماری های دیگر و در نتیجه فوت خواهند کرد.

بیکاری

براساس آخرین آمار رسمی‌ دولت، نرخ بیکاری در اسپانیا، پس از محدودیت های ناشی‌ از موج سوم بیماری، به چهار میلیون و ۸ هزار و ۷۸۹ نفر رسیده است.