به گزارش ایرنا، آنتونی بلینکن روز چهارشنبه در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا افزود: ما میخواهیم به دموکراسی قوی و همکاری با متحدانمان برای بازگرداندن ایران به برجام بازگردیم.
وی به سوال برد شرمن عضو دموکرات مجلس که آیا موضع ما این است که پس از آنکه ایران به تعهداتشان پایبند شود، ما به برجام بازمیگردیم، پاسخ مثبت داد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین به این سوال که آیا میتوانیم اطمینان یابیم که پیش از لغو تحریم، ایران به طور راستی آزمایی شده به تبعیت از توافق درآمده باشد هم پاسخ مثبت داد.
مایک مک کال عضو ارشد جمهوریخواه در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان در اظهاراتی گفت: تحت دولت ترامپ فشار حداکثری علیه ایران اعمال شد، هم اکنون این تحریم های فلج کننده در اختیار دولت بایدن است و نباید از دست بدهیم.
وی افزود: هر توافقی در آینده باید شامل انقضای مدت، موشک بالستیک، اقدامات ایران در منطقه و آزاد کردن همه زندانیان آمریکایی باشد. از این رو، انتظار داریم که این توافق به یک پیمان (مورد تصویب کنگره) تبدیل شود.
این عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا پرسید: آیا پیش از لغو تحریم با کنگره مشورت خواهید کرد؟
بلینکن گفت: بله، حتما این کار را خواهیم کرد. هنوز کاری را شروع نکردهایم. کنگره در رتبه نخست است و باید با شرکای منطقه ای هم رایزنی کنیم.
وزیر خارجه آمریکا درباره باب لوینسون افسر پیشین اف بی آی و سایر زندانیان آمریکایی هم گفت: درباره زندانیان به شدت احساس قوی داریم و اولویت ما این است که هر آمریکایی در هر کشور خارجی به طور غیرقانونی بازداشت شده است، به میهن بازگردد.
بلینکن افزود: به صورت مجازی با تمام خانواده های بازداشت شدگان از جمله خانواده باب لوینسون صحبت کردم.
وزیر خارجه آمریکا درباره برجام اظهار کرد: پیش از هر چیزی باید با جهان تعامل داشته باشیم. اگر فقط به برجام نگاه کنیم از این نظر که توانست جلوی رسیدن ایران به ساخت سلاح اتمی را بگیرد، موفقیت آمیز بود و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم تایید کرد.
بلینکن اعتراف کرد: با خروج آمریکا از برجام، ایران هم محدودیت ها را کاهش و الان سه تا چهار ماه تا رسیدن به سلاح اتمی فاصله دارد. تلاش ما این است که ایران را به محفظه هستهای بازگردانیم. فعالیتهای دیگر ایران نگران کننده است و اگر سلاح اتمی داشته باشد با ظرفیتی که دارد به طور کلی گریزان و کنترل ناشدنی خواهد شد.
وی اظهار کرد: ما دیپلماسی سرسخت را پیش می بریم و آمادگی خود را برای مذاکره در قالب ۱+۵ مطرح کردیم اما تا کنون ایران به آن جواب منفی داده است.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالات لی زلدین نماینده جمهوریخواه نیویورک که در نشستهای گروهک منافقین هم حضور داشته است، توضیح داد: اگر ایران به توافق هستهای بازگردد و به تعهدات خود بازگردد ما هم اقدام مشابه خواهیم داشت و سپس از آن به عنوان سکویی برای توافقی طولانیتر و قویتر استفاده خواهیم کرد که شامل موضوع زمان انقضای محدودیتها هم خواهد شد.
بلینکن برای یادآوری این نماینده ضد ایرانی که مشخص بود از متن برجام اطلاعی ندارد چرا که مدعی بود زمان انقضای محدودیتهای در یکی دو سال آینده برطرف خواهد شد، افزود: برجام غنی سازی ایران را به ۳.۶۷ درصد محدود کرده بود. بر ذخایر اورانیوم غنی شده سرپوش گذاشت که نتوانند بیش از ۳۰۰ کلیوگرم ذخیره کنند. اینها تا ۲۰۳۰ منقضی نمیشود.
وی اظهار کرد: علاوه بر آن نظارت بازرسان سرزده و فراتر از حد مجاز پس از آن هم ادامه مییابد، با این وجود مدت زمان انقضا مورد توجه ما است؛ اما مدت لازم برای ظرفیت ایران در شکست زمان تا دستیابی به سلاح اتمی، در سال ۲۰۳۰ منقضی میشوند.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: یکی از موضوعاتی که در این توافق وجود دارد، فرایند حل اختلاف است. اگر یک طرف به تعهداتش عمل نکند، طرف مقابل میتواند به کمیسیون حل اختلاف مراجعه کند.
بلینکن اضافه کرد: علاوه بر آن، مکانیسم ماشه در این توافق است. اگر ایران به تعهدات خود عمل نکند، ما به همراه متحدان اروپایی قادر خواهیم بود که تحریمهای شورای امنیت را بازگردانیم. این یک مکانیسم اجرایی بسیار قوی است.
همکاری و رقابت محور مذاکره با مقامات چینی
وزیر خارجه آمریکا همچنین درباره محورهای دیدار با مقامات چینی که قرار است در ۲۹ اسفندماه در ایالت آلاسکا برگزار شود، گفت: با لوید آستین وزیر دفاع آمریکا به ژاپن و کره جنوبی خواهیم رفت. در برگشت در آلاسکا توقف خواهم داشت و همراه با جیک سالیوان با مقامات چینی دیدار میکنم.
بلینکن افزود: این فرصت مهمی است تا به صراحت نگرانی خود را از رفتار چین ابراز کنیم. برخی از این مسایل قبلا مطرح شده است. درباره راه های همکاری و رقابت با چین صحبت خواهیم کرد تا شرکت ها بتوانند از این رقابت نفع ببرند.
وی تصریح کرد: اگر پیشرفت ملموسی پس از این نشست داشته باشیم، می توانیم نشست های دیگری را ترتیب دهیم.
وزیر خارجه آمریکا درباره حقوق بشر در چین هم اظهار کرد: ما مصمم هستیم که حقوق بشر و دموکراسی را بار دیگر در هسته مرکزی سیاست خارجی قرار دهیم. با ابزاری که کنگره در اختیار ما گذاشته است برای پیشبرد این اهداف استفاده خواهیم کرد.
بلینکن با بیان اینکه ناقضان حقوق بشر را تحریم خواهیم کرد، اضافه کرد: می خواهیم با کشورهای دیگر که ارزش مشترکی دارند، ائتلاف ایجاد کنیم.
دادگاه کیفری بینالمللی
وزیر خارجه آمریکا درباره دادگاه کیفری بینالمللی که در حال تحقیق از جنایات سربازان آمریکایی در افغانستان و همچنین جنایات صهیونیستها علیه فلسطینینان است، هم گفت: ما کاملا مخالف هستیم که حیطه کار دادگاه کیفری بینالمللی بر روی سربازان آمریکا متمرکز شود.
وی افزود: ما ظرفیت لازم را برای پیگیری قضایی داریم. البته اگر این موضوع در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شود، شرایط متفاوت است.
وزیر خارجه آمریکا درباره وضعیت پرونده جنایت رژیم صهیونیستی هم نظر مشابهی ارائه کرد.
عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی
بلینکن درباره رویکرد دولت بایدن به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هم گفت: ما می خواهیم روابط کشورهای عربی با اسرائیل ادامه یابد و کارهای انجام شده را تحسین میکنم.
شورای حقوق بشر
وزیر خارجه آمریکا درباره شورای حقوق بشر سازمان ملل هم گفت ایالات متحده معتقد است که بهترین راه برای اصلاح این شورا، اصلاح آن از داخل و سپس اصلاح "اقدامات یک طرفه شورای حقوق بشر علیه اسرائیل" است.