به گزارش ایرنا، برخی از دوستداران حیوانات معتقدند که سگهای ولگرد شاید موجوداتی اضافه و در بسیاری موارد عامل انتقال بیماری و آلودگی محیط زیست در مناطق مسکونی باشند، اما با ارائه راهکارهای اساسی از جمله ایجاد جان پناه و آموزش برخورد با آنها می توان از آسیب و خطرات این حیوان مصون ماند.
به اعتقاد دوستداران حیوانات با گذشت سالها، همچنان ساماندهی سگهای ولگرد در سطح شهر همدان چالش مهم محسوب میشود و دستگاههایی اجرایی مسئول نیز تاکنون نتوانستهاند نسبت به حل و فصل این معضل راهکارهای اساسی بیاندیشند.
عزم جدی برای ساماندهی سگها وجود ندارد
رییس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر همدان در این باره میگوید: تاکنون در جمع آوری و ساماندهی سگهای ولگرد در سطح شهر موفق نشده ایم و عزم جدی از سوی دستگاههای اجرای در این خصوص وجود ندارد.
کامران گردان افزود: با وجود اینکه امسال پیگیریهای مجدانه صورت گرفته است اما همچنان در حفظ و نگهداری از سگهای ولگرد اقدام لازم صورت نگرفته است.
وی بیان کرد: با این حال شورا و شهرداری همدان برای بودجه سال آینده اعتبار خوبی را برای نگهداری حیوانات رها شده اختصاص داده و انتظار میرود با کمک سایر ارگانها بتوانیم این مشکل را برطرف کنیم.
شورا و شهرداری همدان برای بودجه سال آینده اعتبار خوبی را برای نگهداری حیوانات رهاشده اختصاص داده و انتظار میرود با کمک سایر ارگانها بتوانیم این مشکل را برطرف کنیم.
گردان ایجاد سرپناه امن برای حیوانات رها شده به خصوص سگها را مهمترین نیاز دانست و گفت: ساخت این سرپناه حداکثر در سه ماه قابل انجام است و معاونت خدمات شهری شهرداری را مسئول پیگیری کردهایم.
وی گفت: تشکلهای مردمی فعال در امور حیوانات باید نسبت به زنده گیری و عقیمسازی سگهای ولگرد نیز اقدامهای لازم را انجام بدهند تا بتوانیم نسبت به ساماندهی این بخش بهتر عمل کنیم.
این عضو شورای اسلامی شهر همدان خاطرنشان کرد: معاونت خدمات شهری نیز به زودی نشست هم اندیشی را با فعالان حوزه حامیان حیوانات همدان برگزار میکند تا ضمن جمعبندی در تصمیم گیریها، در مدت زمان کوتاه این دغدغه امور شهری را حل و فصل کند.
ساماندهی سگها اورژانسی حل شود
نماینده رسمی انجمن حامیان از حیوانات بیپناه طبیعت در استان همدان نیز گفت: ساماندهی سگهای رها شده و بدون صاحب باید به صورت اورژانسی حل شود.
وحید بشیری به خبرنگار ایرنا افزود: شکار سگها خسارت جبران ناپذیر را متوجه جان، روح و روان شهروندان و آینده جامعه می کند و باید با راهکارهای اصولی، علمی، اخلافی و قانونی در حل معضل سگهای بدون اصحاب انجام شود.
وی بیان کرد: زنده گیری، غربالگری، انگل زدایی، انگل تراپی، عقیم سازی، واکسیناسیون هاری، پلاک گذاری و رهاسازی در محل زنده گیری در صورت پیدا نشدن سرپرست، پروسه کامل عقیمسازی سگها است که میتوان با اختصاص مکانی برای اجرای این مراحل، نسبت به ساماندهی این دسته از حیوانات اقدام کرد.
بشیری افزود: باتوجه به توانایی بالای باروری سگها و وجود بیماریهای مشترک این حیوان با انسان باید با اجرای طرح عقیمسازی و غربالگری برای کنترل جمعیت و حذف سگهای دارای بیماری صعب العلاج و غیر قابل درمان اقدام شود ضمن اینکه پلاک گذاری و واکسیناسیون سگها موجب رفع نگرانی و امنیت خاطر شهروندان میشود.
این فعال حقوق حیوانات اضافه کرد: برای اجرای این طرح حداقل نیاز به ۵۰۰ متر مربع زمین مخصوص نزدیک شهر است تا بتوانیم نسبت به ایجاد سوله نگهداری، استقرار کانکسهایی به عنوان اتاق جراحی، ریکاوری، انبار و سایر فضاها برنامه ریزی کنیم.
برای اجرای این طرح حداقل نیاز به ۵۰۰ متر مربع زمین محصوص نزدیک شهر است تا بتوانیم نسبت به ایجاد سوله نگهداری، استقرار کانکسهایی به عنوان اتاق جراحی، ریکاوری، انبار و سایر فضاها برنامه ریزی کنیم.
وی افزود: همچنین به تجهیزاتی نظیر ۲ دستگاه خودرو وانت مسقف همراه با وسایل زنده گیری از قبیل دارت، خفت گیر، پوزه بند و قلاده نیاز است.
نماینده رسمی انجمن حامیان از حیوانات بیپناه طبیعت در استان همدان اظهار داشت: برنامه عقیمسازی و سایر مراحل به صورت روزانه برای ۱۰ قلاده سگ نر و ماده قابل انجام است و در مجموع زنده گیری، غربالگری، نقاهت و رهاسازی حیوان ۹ ماه تا یک سال به طول میانجامد.
این حامی حقوق حیوانات برای همکاری لازم با شهرداری همدان پیرامون زنده گیری، رهاسازی و اجرای انگل زدایی و مراقبتهایی پس از جراحی و غذارسانی و سایر اقدامها اعلام آمادگی کرد.
وی اضافه کرد: برای تهیه دارو و تجهیزات پزشکی و برخی از مراحل اجرای طرح هشت مرحلهای هر قلاده سگ ۵۵۰ هزار تومان هزینه نیاز است.
بشیری نتیجه اجرای این طرح را ساماندهی سگهای ولگرد، تامین سلامت جان و روان شهروندان، رعایت حقوق حیوانات و کنترل جمعیت سگهای بیسرپرست دانست.
وی با بیان اینکه هر جفت گیری سگ میتواند ۱۰ سگ را متولد کند، گفت: با عقیم شدن هر سگ میتواند جمعیت آنها را کنترل کرد.
این حامی حقوق حیوانات ایجاد سکوهای غذایی برای سگهای ولگرد در حاشیه شهر را ضروری دانست و گفت: با ایجاد این سکوها، دیگر شاهد پراکندگی در توزیع غذا از سوی شهروندان برای سگها نخواهیم شد و به صورت متمرکز در یک نقطه اجتماع خواهند داشت.
برخورد احساسی مردم عامل جولان سگها
عضو شورای اسلامی شهر همدان نیز گفت: برخورد احساسی مردم با غذا دادن به سگها در محیط شهری، باعث جولان این حیوانات در معابر و خیابانها شده است.
رضوان سلماسی افزود: نباید به دنبال این مساله باشیم که به راحتی جان حیوانات را بگیریم بلکه فرهنگسازی و آموزش شهروندی نیز بسیار حایز اهمیت است.
وی بیان کرد: امروزه تعدد سگها در سطح شهر در حال افزایش است و به طور قطع این روند آسیب زا خواهد بود.
سلماسی خاطرنشان کرد: مردم نیز احساسی به این حیوانات غذا میدهند و باعث گرایش سگها به داخل شهر میشوند.
وی افزود: همین مساله چه بسا باعث حمله سگهای گرسنه شود و ترس از این حیوان نیز به آسیب دیدگی شهروندان منجر خواهد شد.
سلماسی خواستار ساماندهی در جمع آوری سگهای ولگرد شد و افزود: باید با الگوگیری از سایر شهرها و نیز کمک از تجربه انجمنهای حامی حیوانات این معضل شهری حل شود.
سگکشی خوشایند نیست
دیگر عضو شورای اسلامی شهر همدان نیز گفت: سگ کشی خوشایند نیست و برخی پرداختن به این مهم را بیاهمیت و خنده دار میدانند.
علی فتحی افزود: شورا و شهرداری برای ساماندهی حیوانات رهاشده بودجهای را در اعتبارات سال آینده مصوب کردهاند و امیدواریم در حد انتظار این مشکل حل شود.
وی اضافه کرد: هنوز معضل سگ کشی و عزم مسئولان برای ساماندهی این حیوانات حل نشده و نیاز به همکاری نهادهای تصمیم گیرنده داریم.
فتحی با بیان اینکه هرگونه سگ کشی و حمله سگها به مردم اتفاقهای تلخ را رقم میزند و تلنگری به جامعه است، گفت: این شیوه باعث به فراموشی سپردن تبعات آن در آینده میشود.
جانمایی سرپناه برای سگهای ولگرد
معاون خدمات شهری شهردار همدان نیز گفت: هم اکنون در سایت دفع زباله زمینی برای ساخت سرپناه برای سگهای ولگرد تعیین شده است و تا خردادماه سال آینده انجام میشود.
هم اکنون در سایت دفع زباله زمینی برای ساخت سرپناه برای سگهای ولگرد تعیین شده است و تا خردادماه سال آینده انجام میشود.
وحید علی ضمیر افزود: خاکبرداری از این محل نیز در حال انجام است و به زودی نقشه ساخت آن اجرا میشود.
وی بیان کرد: آماده هرگونه همکاری با انجمنهای حامی حقوق حیوانات هستیم تا بتوانیم نسبت به ساماندهی مطلوب این حوزه اقدام کنیم.
علی ضمیر خاطرنشان کرد: براساس طرح ارایه شده توسط برخی نهادهای حامی حیوانات، ۷۰۰ هزار تومان هزینه برای ساماندهی هر قلاده سگ نیاز است.
وی افزود: این هزینه برای تهیه داروی بیهوشی و عقیمسازی باید انجام بگیرد و در کنار آن زنده گیری، حمل و نقل، درمان و خوراک هر قلاده سگ هم نیازمند بودجه است.
آموزش شهروندی برای برخورد با سگهای ولگرد ضروری است
رییس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری همدان نیز گفت: آموزش شهروندی در راستای چگونگی برخورد با سگهای ولگرد بسیار ضروری است.
بابک مهدی آزاد افزود: اکوسیستم شهری به این دسته از حیوانات نیاز دارد منتهی باید مردم را نسبت به چگونگی برخورد با آنها آشنا کرد تا شاهد برخورد ناخوشایند نباشیم.
وی اضافه کرد: عقیمسازی راهکار حل این مشکل نیست چرا که جمعیت سگ زیاد نبوده و نمیتوانند در وضعیت حاد باشند.
آزاد خاطرنشان کرد: براساس آمار مرکز بهداشت همدان، بیشترین درصد گزیدگی امسال مربوط به حیوانات خانگی بوده که بیشتر نیز مربوط به گربه است.
وی بیان کرد: باید به شهروندان آموزش بدهیم که سگها حمله کننده نیستند و باید روش درست را در برخورد با آنها بدانیم.
آزاد افزود: هم اکنون نیز برای زنده گیری هر قلاده سگ حدود ۸۵ هزار تومان هزینه میکنیم.