تهران- ایرنا- بدون شک نقش شهدا در دفاع مقدس، الگو و نمونه‌ای بی‌بدیل از وطن‌پرستی و تعهد مسوولانه نسبت به اقتدار ملی بود، نسل امروز در حالی ادامه‌دهنده راه شهیدان و مدافع عزت و امنیت کشور هستند که ایران در منطقه خاورمیانه و جهان از جایگاهی ممتاز برخوردار است، موضوعی که بر مسوولیت آنان می‌افزاید.

دوران هشت سال جنگ تحمیلی یکی از عرصه‌هایی بود که جوانان ایرانی با دفاع جانانه خود در مقابل رژیم بعث عراق پیروزی جاودانه ای را نصیب ایرانیان کردند، بدون شک این امر خطیر ثمره خون شهیدانی است که با شجاعت راهی جبهه ها شدند تا ستون های نظام اسلامی را در برابر بدخواهان و دشمنان استحکام بخشند. شهید علی اصغر آل حسینی در این خصوص در وصیت نامه خود می‌نویسند: کافران، مشرکان و منافقین کورند و نمی فهمند که مجاهدان انقلاب اسلامی تا آخرین قطره خون خود را در راه استقرار حکومت الله و یاری روح خدا، این بزرگ رهبر مجاهد نستوه، نثار خواهند کرد. ما گور شیطان بزرگ (آمریکا) و همه شیطان های کوچک را با جریان سرخ سیل خون خود خواهیم کند و شعار توحید را با تمامی وجود در سراسر جهان فریاد خواهیم زد. 

تعالیم روح بخش امام خمینی سبب شد تا حقانیت باورها و آرمان های انقلابی در جان و روح مردم ظلم ستیز و استقلال طلب ایران نهادینه شود به طوری که ۳۶ هزار شهید دانش‌آموز برای دفاع از کیان ایران اسلامی جان خود را فدا کردند و در مقابله با رژیم بعث و قدرت‌های استکباری حامی آن ایستادند.

نقش شهدا در تحقق آرمان های نظام و پیروزی های انقلاب

نقش شهدا در حفظ انقلاب بی‌مانند بوده است، آنان آگاهانه و با بصیرت راه خود را انتخاب کردند و جز جلب رضای خدا به امور مادی، واهی و زودگذر نیاندیشیدند. در حقیقت آنها با از خودگذشتگی و ایثار مرز و حصار امنیت و دل‌بستگی و تعلق به دنیا را از میان بردند و در راه آرمان‌های مقدس، عاشقانه و بدون اندکی درنگ گام برداشتند. آیت الله خامنه ای در دیدار با خانواده شهدای استان بوشهر در ۱۳۷۰ خورشیدی به نقش شهدا در تحقق پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کردند و فرمودند: اگر شهدا نبودند امروز این عزت و عظمت را نداشتیم. یکی از بزرگترین نعمت های الهی بر جامعه‌ اسلامی ما، وجود مردان شجاع و جوانان فداکاری است که از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز، در مقابل دشمنان انقلاب سینه سپر کرده‌اند و با جان و خون خود، اسلام و انقلاب و راه خدا را نصرت بخشیده‌اند. بعضی از این عزیزان، در راه خدا به شهادت رسیدند و به درجات و نعم غیرمتناهی الهی بر شهیدان فائز شدند و به عنوان سند افتخاری برای ایران و اسلام و انقلاب اسلامی و مایه‌ آبرویی برای امام و رهبر راحل عظیم‌الشأن ما، اسم آنها در تاریخ ثبت شد. اگر ما بخواهیم شهدای جلیل‌القدر را در میزان ارزش های اسلامی بسنجیم، بدون شک در عداد شهدای صدر اسلام قرار دارند و شاید در مواردی از آنها برترند؛ چون شهدای صدر اسلام، در کنار نبیّ مکرم اسلام(ص) و امیرالمؤمنین(ع) حضور داشتند؛ نَفَس وحی را از پیامبر بزرگوار می شنیدند و لمس می کردند؛ اما شهدای زمان ما، بدون این‌که امام معصوم و نبیّ مکرم را مشاهده بکنند، با دعوت امام بزرگوار در جبهه‌های خطر حضور پیدا کردند و نقش یک مجاهد فی‌سبیل‌اللَّه را به بهترین وجهی ایفا نمودند. اگر شهدای عزیز ما نمی بودند و فداکاری آنها نمی بود، امروز این عزت و این عظمت برای اسلام نبود.

یکی از مهم ترین ویژگی های شهدا اخلاص و ایمان آنها به حقانیت راهشان بود که موجب شد تا دشمن متجاوز را وادار به عقب نشینی کنند. محمد الله مرادی رزمنده‌ کردستانی که در اغلب عملیات‌های غرب کشور حضور داشته در این خصوص می گوید: در دوران جنگ تحمیلی از اقوام و مذاهب مختلف راهی جبهه شده و با وجود سختی‌ها و کمبود امکانات، همه عاشقانه برای دفاع از مرز و بوم ایران اسلامی جانفشانی می‌کردند. حضور اغلب آنان در جبهه به صورت داوطلبانه بود. بدون شک عشق، ایمان، اخلاص و ایثار عامل موفقیت کشورمان در مقابل متجاوزان عراقی بود. قشر جوان جامعه باید بدانند که انقلاب متعلق به آنان است و باید صحنه گردان آینده کشور باشند، ضمن اینکه مدیریت کشور جز با تلاش جهادی و مدیریت صحیح امکان پذیر نیست.

لزوم حفظ و تداوم آرمان‌های شهدا

برای ادامه راه شهدا و حراست از میهن در مقابل دشمنان که چشم طمع به این مرز و بوم کهن دوخته اند، تلاش برای حفظ دستاوردهای ایران اسلامی، تداوم راه و آرمان‌های بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و شهیدان ضروری است. یکی از نهادهایی که می تواند نقش مهمی در این راه داشته باشد، بخش آموزش و پرورش کشور و متولیان آن است که باید در جهت تبیین آرمان‌های انقلاب اسلامی در میان دانش‌آموزان بیش از پیش تلاش کنند و برای نسلی را که واقعه جنگ و مفهوم دفاع مقدس را درک نکرده اند، این دلاورمردی ها و ایثارها را تصویرسازی کنند تا آنها با فهم دقیق و شناخت اصول و ارزش‌های اسلامی و ابتکارهای علمی، فرهنگی و هنری برای خدمت به کشور و حفاظت از اصول انقلاب اسلامی برای کشور مثمر ثمر واقع شوند.

حجت‌الاسلام علی خادمی مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی در این خصوص معتقد است که خون شهیدان، احیاگر جامعه بشری است، خون شهدا، انقلاب اسلامی را بیمه کرده است و مایه اقتدار کشور ایران اسلامی شده است. این انقلاب متکی بر دین و ارزش‌های الهی است و پشتوانه و حامی آن خون شهیدان و تلاش‌های حضرت امام خمینی (ره) است. بنابراین باید یاد و سیره شهدا در جامعه به‌ ویژه برای نسل جوان نهادینه شود تا شاهد اثرات آن در جامعه باشیم.

تمامی آحاد جامعه باید بدانند که بعد از ایثار شهدا اکنون پرچم انقلاب اسلامی بر دوش آنان قرار دارد و آنان پیش قراول و پیش‌آهنگ انقلاب اسلامی‌ هستند، مهمترین وظیفه‌ای که بر دوش نسل حاضر ایرانی قرار دارد، اینست که این میراث و امانت گرانبها را به بهترین شکل حفظ و در باروری آن تلاش کنند و آن را به آیندگان بسپارند. بنابراین حراست و محافظت از ارزش ها، اصول و آرمان های انقلاب اسلامی وظیفه ای است که بر عهده همگان از مسوولان نظام گرفته تا عموم مردم قرار دارد و هرگونه سستی و کاهلی در این مهم، بستر طمع ورزی و توطئه چینی های دشمنان را مهیا خواهد ساخت و استقلال و عزت کشور که حاصل جانفشانی هزاران شهیدان این مرز وبوم است، از میان خواهد برد.

مقام معظم رهبری در خصوص وظیفه جوانان در حفظ و حراست از کیان اسلامی فرمودند: امروز، شما جوانان‌ وظیفه‌ دارید، انقلاب‌ را با همه‌ وجود، تا اعماق‌ جانتان‌ نفوذ و رسوخ‌ بدهید و مفهوم‌ انقلاب‌ و مبانی‌ فکری‌ آن‌ را از بن‌ دندان‌ درک‌ کنید و برای‌ هنگامی‌ که‌ این‌ ملت‌ بدان‌ احتیاج‌ دارد و در ۲ صحنه‌ مبارزه‌ می‌کند، آن‌ را در خود ذخیره‌ کنید. صحنه‌ اول، صحنه‌ای‌ است‌ که‌ انقلاب‌ را از لحاظ اقتصادی‌ یا نظامی‌ و یا سیاسی‌ تهدید می‌کند که‌ باید آن‌ ذخیره‌ را برای‌ دفاع‌ از انقلاب‌ و کشورتان‌ به‌ هرگونه‌ که‌ زمان‌ و موقعیت‌ اقتضا می‌کند، به‌کار بندید. صحنه‌ دوم، صحنه‌ سازندگی‌ است. بهترین‌ سازندگان، سازندگان‌ انقلابیند. بهترین‌ پدیدآورندگان‌ دنیای‌ آباد باغ‌ انقلاب، کسانی‌ هستند که‌ از انقلاب‌ جوشیده‌اند و انقلاب‌ در جان‌ آنها رسوخ‌ کرده‌ است. شما جوانان‌ باید برای‌ این‌ ۲ صحنه، خودتان‌ را هر لحظه‌ آماده‌ داشته‌باشید.