استان مرکزی در اقلیم خشک و نیمه خشک قـرار گرفته و کمبود آب در ایـن استان از جمله مهمترین مشکلات کشاورزان استان محسوب میشود، بنابراین در هشت سال اخیر دولت بهرهگیری از آبیاری نوین و قطرهای را به عنوان رهاوردی ارزشمند در صرفه جویی منابع ابی بخش کشاورزی پیشه کرد که فواید متعددی را همراه داشته است.
به گفته کارشناسان بخش کشاورزی، ۱۶۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی مستعد اجرای سامانه آبیاری نوین است که تاکنون ۴۴ درصد آنها به انواع سامانههای آبیاری نوین تجهیز شده است.
۷۰ هزار هکتار از عرصههای کشاورزی استان مرکزی مجهز به آبیاری نوین
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: از مجموع اراضی مستعد اجرای طرحهای آبیاری نوین در این استان تاکنون ۷۰ هزار هکتار آن به انواع سامانههای آبیاری تحت فشار مجهز شده است.
«محمد فرزاد کوهدانی» افزود: ۳۵ هزار هکتار این اراضی کشاورزی استان مرکزی در دولت تدبیر و امید به انواع سامانههای آبیاری نوین تجهیز شده است.
وی ادامه داد: اجرای سامانههای آبیاری نوین در اراضی کشاورزی استان مرکزی سالانه ۳۱۵ میلیون متر مکعب صرفهجویی در مصرف آب، افزایش بهرهوری آب کشاورزی و تولید پایدار محصولات کشاورزی در استان را به همراه داشته است.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: با اجرای سامانههای آبیاری نوین در اراضی کشاورزی استان بهرهوری آبیاری در این اراضی از ۳۸ درصد به ۴۴ درصد افزایش یافته است.
کوهدانی گفت: چهار هزار و ۸۱۳ هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی در سال جاری به انواع سامانههای آبیاری نوین تجهیز شدهاند.
وی ادامه داد: انواع طرحهای بهسازی کانالهای آبیاری عمومی، تکمیل شبکههای فرعی آبیاری، زهکشی، تجهیز و نوسازی اراضی زیر دست سدهای مخزنی و اراضی سنتی کشاورزی تا کنون در سطح ۶۵ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی اجرا و به بهرهبرداری رسیده که عملیات در ۳۰ هزار هکتار این اراضی در دولت تدبیر و امید بوده است.
کوهدانی خاطرنشان کرد: اجرای طرحهای بهسازی کانالهای آبیاری عمومی، تکمیل شبکههای فرعی آبیاری، زهکشی، تجهیز و نوسازی اراضی زیر دست سدهای مخزنی و اراضی سنتی کشاورزی استان مرکزی صرفه جویی ۹۸ میلیون متر مکعبی آب در سال را به همراه داشته است.
وی، قنوات را از جمله منابع حیاتی تامین آب کشاورزی در استان مرکزی عنوان کرد و گفت: سه هزار و ۶۰۶ رشته قنات در این استان وجود دارد که ۲ هزار و ۷۰۰ رشته آن فعال است و استان در این شاخص در زمره پنج استان برتر کشاورزی است.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: ۱۴ درصد اراضی کشاورزی آبی استان مرکزی از طریق قنوات آبیاری میشوند.
کوهدانی ادامه داد: هر سال از محل اعتبارات استانی و ملی ، شماری از قنوات استان مرکزی احیا و مرمت میشوند که این مهم علاوه بر افزایش آبدهی موجب حفاظت و نگهداری این میراث ارزشمند گذشتگان است.
وی گفت: یکهزار رشته قنات با اختصاص اعتبارات ویژه در دولت تدبیر و امید احیا و مرمت شده است.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: با افزایش اعتبار میتوان شمار بیشتری از قنوات استان را احیا و به بهرهبرداری رساند که این امر تسهیل در استفاده از آب را میسر میکند.
کوهدانی افزود: ۵۱۴ کیلومتر جاده دسترسی به مزارع برای سهولت تردد ماشینآلات، ادوات کشاورزی و دسترسی آسان بهرهبرداران به زمینهای کشاورزی در راستای افزایش بهرهوری تولید محصولات کشاورزی در استان مرکزی اجرا شده است.
وی ادامه داد: اقدامات مناسبی در حوزه طرحهای زیربنایی دولت تدبیر و امید در استان مرکزی با هدف بهبود بهرهوری آب کشاورزی، افزایش توان تولیدی بخش کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی در شهرستانهای استان انجام شده است.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: ۲۳۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان مرکزی زیر کشت محصولات آبی است که تاکنون تجهیزات ۴۹ هزار هکتار معادل ۲۱ درصد این اراضی تجهیز و نوسازی شده است.
وی ادامه داد: ۴۴ شرکت تعاونی بخش کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که ۳۴ شرکت فعال و ۶۰ هزار هکتار ار اراضی کشاورزی استان زیر پوشش آنها قرار دارد.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: ۱۱ هزار و ۷۳۹ هکتار از مجموع این اراضی تاکنون به امکانات حفاظت از آب و خاک تجهیز شده که ۲۰۱ هکتار این اراضی سال گذشته بوده است.
راهاندازی نیمی از صنایع تبدیلی استان مرکزی در دولت تدبیر و امید
مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: ۵۰ درصد از مجموع ظرفیت فعال صنایع تبدیلی این استان در دوره هشت ساله دولت تدبیر و امید محقق شده است.
«علی صفری» افزود: ۲۷۵ واحد صنایع تبدیلی فعال با ظرفیت جذب و فرآوری سه و نیم میلیون تن ماده خام در بخش کشاورزی استان مرکزی وجود دارد که نیمی از آنها کمتر از هشت سال است که در مدار تولید قرار گرفتهاند.
وی ادامه داد: با آغاز به کار این واحدهای صنایع تبدیلی پنج هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی در استان مرکزی فراهم شده است.
مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: صنایع تبدیلی ۲۵ درصد واحدهای صنعتی این استان را تشکیل میدهد و این استان در حوزه صنایع تبدیلی نسبت به جمعیت و تولید پیشرو است.
صفری با یادآوری بهرهبرداری از ۳۳ واحد صنایع تبدیلی استان مرکزی در ۱۰ ماه پارسال، گفت: سه هزار و ۷۱۰ میلیارد ریال اعتبار برای بهرهبرداری از این واحدها هزینه شد و جذب سرمایهگذاری ثابت در این مدت نسبت به سال گذشته ۲۶۰ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: آغاز بهکار این واحدها پارسال ۸۷۰ نفر شغل جدید در استان مرکزی به همراه داشته که این شاخص در مقایسه با مدت مشابه قبل ۲۰۰ درصد رشد دارد.
مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: این استان در زمینه ایجاد اشتغال حوزه صنایع تبدیلی بین سایر مناطق کشور در ردههای برتر است.
صفری، ظرفیتسازی جذب مواد خام کشاورزی در واحدهای صنایع تبدیلی را از جمله اهداف سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی عنوان کرد و گفت: ۳۴۴ هزار تن به ظرفیت جذب و فرآوری محصولات خام کشاورزی در واحدهای صنایع تبدیل استان در سال جاری افزوده شده است.
وی ادامه داد: ظرفیت جذب و فرآوری محصولات خام کشاورزی در واحدهای صنایع تبدیلی استان مرکزی پارسال در قیاس با مدت مشابه قبل آن ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی از صدور ۸۵ فقره جواز تاسیس صنایع تبدیلی در این استان خبرداد و گفت: چهار هزار میلیارد ریال اعتبار با بهرهبرداری از این واحدها در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی استان جذب میشود.
صفری افزود: با تکمیل و راهاندازی این واحدها ۳۰۰ نفر شغل جدید پیدا میکنند و ۴۰۰ هزار تن جذب ماده خام کشاورزی در واحدهای صنایع تبدیلی استان مرکزی بمیشود.
وی ادامه داد: افزایش بهرهوری، جلوگیری از خامفروشی، افزایش صادرات، تکمیل زنجیره تولید، افزایش درآمدزایی، بهبود امنیت غذایی، کاهش ضایعات و جلوگیری از هدررفت محصولات خام کشاورزی از جمله اهداف سازمان جهاد کشاورزی برای ایجاد صنایع تبدیلی در استان مرکزی است.
دولت تدبیر و امید و جذب ۶۶۰میلیارد ریال اعتبار در حوزه آبزی پروری استان مرکزی
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: ۶۶۰ میلیارد ریال اعتبار در دوره فعالیت دولت تدبیر و امید در بخش شیلات و آبزی پروری این استان جذب شد.
«حسن اکبری» افزود: این منابع مالی در ۱۴۶ طرح آبزیپروری در استان مرکزی سرمایهگذاری شده و بهرهبرداری از این طرحها ۳۸۵ شغل مستقیم به همراه داشته است.
وی با یادآوری آغاز فعالیت مدیریت شیلات جهاد کشاورزی استان مرکزی در سال ۷۴، اظهار داشت: ظرفیت تولید آبزیان از ۴۰ تن در مدت زمان مذکور به ۶ هزار و ۳۵۰ تن در حال حاضر افزایش یافته است.
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: در ابتدای فعالیت شیلات در این استان، بچه ماهی قزل آلا از سایر نقاط وارد میشد ولی استان اکنون به یکی از قطبهای تولید بچه ماهی در کشور تبدیل شده است.
اکبری ادامه داد: ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه انواع ماهیان زینتی سالانه در استان مرکزی تولید میشود و بر اساس پیشبینی انجام شده، این رقم تا پایان سال جاری به ۱۴ میلیون قطعه افزایش مییابد.
وی گفت: ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار انواع ماهیان زینتی در سال ۹۷ از این استان به خارج از کشور صادر شد که صادرات این ماهیان از نظر تعداد نسبت به قبل هفت برابر افزایش یافته است.
مدیر شیلات و ابزیان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: یک میلیون و ۴۳۰ هزار قطعه انواع ماهیان زینتی در ۱۰ ماه امسال به هفت کشور جهان از جمله پاکستان، کویت، ترکیه، عراق، افغانستتان، ازمنستان و آذربایجان صادر شده است.
وی ادامه داد: صنعت آبزی پروری استان مرکزی پارسال یک هزار و ۲۱ شغل در استان به همراه داشته است.
استان مرکزی با تولید حدود ۵۴ هزار تن گوشت سفید، ۵۳ هزار تن تولید گوشت قرمز، ۳۲۰ هزار تن شیر، حدود ۴۱ هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژهای در تولیدهای بخش کشاورزی و دامداری در سطح کشور برخوردار است .
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل ها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.