سنندج - ایرنا - معاون فنی اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان گفت: سه پروژه عمرانی در منطقه گردشگری تالاب بین‌المللی زریبار مریوان از طریق اختصاص اعتبار از سوی صندوق ملی محیط زیست اجرا می‌شود.

به گزارش ایرنا، شهاب محمدی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران استان اظهار داشت: تهیه طرح مطالعات ساماندهی محدوده ۱۵ هکتاری تالاب زریبار مریوان که به محدوده گردشگری معروف است طی ۲  فاز در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ تهیه شده است.

وی اضافه کرد: فاز نخست مطالعات پهنه بندی و لکه گذاری توسط شرکت مشاور بومی و فاز دوم هم که شامل تهیه طرح تفصیلی و جزییات مربوط به پروژه های قابل اجرا در محدوده گردشگری تالاب است، توسط شرکت مشاور خارج از استان که در فرایند مناقصه سامانه دولت برنده شده تهیه و در مراحل نهایی تصویب است .

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان با اعلام اینکه ۴۰ میلیارد ریال اعتبار از صندوق ملی محیط زیست برای اجرای طرح‌های منطقه گردشگری تالاب زریبار اختصاص یافته است، افزود: این میزان اعتبار برای اجرای طرح‌هایی ساماندهی محدوده و همچنین ساخت بازارچه سنتی، تعمیرات و بازسازی ابنیه و تاسیسات و  ساماندهی سردرب ورودی به منطقه گردشگری تالاب هزینه می‌شود.

محمدی با اشاره به اینکه توان اقتصادی و اشتغال این منطقه با اجرای کامل پروژه های منتج از مطالعات فاز دوم افزایش پیدا می‌کند، اضافه کرد: براساس پیش بینی انجام شده میزان اشتغال و عواید اقتصادی منطقه گردشگری تالاب تا ۲ برابر شرایط کنونی افزایش می‌یابد.

وی با اشاره به اینکه با پیگیری های استانی برای جذب و اختصاص اعتبار و با نظر مساعد ریاست سازمان حفاظت محیط زیست این اعتبارات از محل صندوق ملی تامین می شود، یادآور شد : انتخاب مشاور، ناظر و پیمانکار این طرح‌ها و هزینه کرد اعتبار مربوط به آنها هم به طور مستقیم توسط صندوق ملی محیط زیست انجام می شود.

محمدی اظهار داشت: ایجاد پیاده راه سلامت، پیست دوچرخه ‌سواری، ساماندهی دکه‌های غیرمجاز و بوفه های طبخ ماهی از دیگر طرح‌های دردست اجرای این اداره‌کل در منطقه گردشگری تالاب زریبار است.

معاون فنی اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان یادآور شد: پس از چندی ماه با طی روند قانونی منطقه گردشگری تالاب زریبار با اولویت ملاحظات زیست محیطی طی یک قرار داد سه ساله به شهرداری مریوان اجاره داده شد و این نهاد موظف شده براساس مفاد مندرج در این قرارداد اقدام به فعالیت در این محدوده کند.

تالاب زریبار هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است، پناهگاه حیات وحش و تالاب زریبار دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می‌شود.

طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است.

زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوه‌های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه‌زارهای نیمه انبوه تشکیل می‌دهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.

گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می‌دهد.

سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونه‌های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونه‌های غیربومی این دریاچه است.

شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.