روابط عمومی پایگاه میراث جهانی تختجمشید یکشنبه در خبری که در اختیار رسانهها قرار داد، از قول حمید فدایی عنوان کرد: تل قلعه مرودشت تنها محوطه در حوضه رودخانه کر است که توالی استقراری آن، دورههای مختلف پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی را در برگرفته و میتوان در آینده با کاوشهای باستانشناسی و با مطالعات میانرشتهای تغییرات فرهنگی دشت مرودشت را از دوره نوسنگی تا اسلامی بررسی کرد.
فدایی گفت: هدف از انجام پژوهشها شناسایی پیشینه منطقه از دوره پارینهسنگی در پناهگاههای سنگی و همچنین کسب اطلاعات موثقتری از سکنیگزینی در این دشت است که بازه زمانی از ۸هزار سال قبل تا ورود اقوام پارسی به منطقه و رویدادهای پس از آن تا پایان دوره ساسانی و همچنین در دوره اسلامی را در برمیگیرد.
او با تاکید بر اهمیت ویژه محوطه تل آجری بیان داشت:برای حفاظت بیشتر از این محوطه مهم تاریخی، تابلو معرفی محوطه نیز تهیه و نصب شده است.
سرپرست پروژه بررسی روشمند باستانشناسی تل قلعه مرودشت نیز درباره موقعیت تپه و انجام مطالعات دقیق مستندنگاری این محوطه باستانی، گفت: این محوطه باستانی که مساحتی چهار هکتاری را در بر میگیرد، در فاصله ۵۰ متری جنوب رودخانه سیوند شکل گرفته و ارتفاع آن از سطح زمینهای اطراف ۹ متر و متشکل از پنج تپه کوچکتر است.
فضلالله حبیبی با بیان اینکه در این بررسی با ایجاد۲۱۰ شبکه مربعات بر روی محوطه، یافتههای شاخص متعددی ثبت و ضبط و مطالعه شده است، ابراز کرد: یافته ها سفالی نشانگر این است که قدمت این محوطه به هزاره ششم قبل از میلاد بر میگردد.
این باستان شناس ادامه داد: افزون بر این، یافته های مربوط به فرهنگهای نوسنگی(موشکی، بشی)، مسسنگی و آغاز ایلامی (باکون، لپویی، بانش) و ایلامی (کفتری، قلعه، شغه-تیموران)، عصر آهن، هخامنشی، ساسانی و اسلامی در تل قلعه شناسایی شده است.
حبیبی اظهار کرد: یافته های عصر آهن شناسایی شده در این محوطه، با توجه به نزدیکی آن به شهر باستانی استخر و شهر هخامنشی پارسه، در ارتباط با ورود اقوام پارسی به منطقه فارس حائز اهمیت فراوان است.
سرپرست پروژه بررسی روشمند تل قلعه مرودشت درباره یافتههای اخیر این محدوده، اظهار داشت: بر اساس بررسی انجام گرفته اوج گستره استقراری تل قلعه مربوط به دوره ایلام قدیم است که در این بازه زمانی از بزرگترین استقرارهای شرق دشت مرودشت بوده است؛ در این بررسی شواهدی از فعالیت های صنعتی بخصوص تولید سفال از دوره نوسنگی، باکون و ایلام شناسایی شد.
شهرستان مرودشت در ۴۵ کیلومتری شمال شیراز آثار باستانی تختجمشید به یادگارمانده از دوره هخامنشیان را در خود جای داده است.