تهران –ایرنا– تائید علمی کارایی واکسن کرونای روسیه از یک سو و بدعهدی شرکت‌های دارویی غربی از سوی دیگر موجب شده تا کشورهای کرونازده اروپا به دنبال تهیه و تولید واکسن اسپوتنیک وی باشند.

به گزارش ایرنا، واکسن اسپوتنیک وی شرکت روس گاملیا گرچه مدت‌ها با سوء ظن و احتیاط برخی از کشورها روبرو بود ولی پس از آنکه نشریه علمی معتبر لنست با درج مقاله‌ای مهر تائید بر کارایی ۹۱ درصدی و ایمنی آن زد با استقبال کشورهای بیشتری روبرو شده است.

پس از آنکه توزیع جهانی این محصول در اواخر سال ۲۰۲۰میلادی آغاز شد، تاکنون ۵۱ کشور مجوز کاربرد اضطراری نخستین واکسن کرونای روسیه و جهان را صادر کرده و بیش از یک میلیارد دوز آن سفارش داده شده است. قیمت به نسبت ارزان این واکسن و امکان نگهداری طولانی مدت در یخچال از دیگر جاذبه‌های این واکسن به شمار می‌رود.

زمانی که اتحادیه اروپا در تهیه کافی واکسن کرونا از شرکت‌های غربی ناکام ماند اندک‌اندک زمزمه استفاده از اسپوتنیک وی در قاره سبز همچون دیگر مناطق جهان شنیده شد.

کشورهایی سبز پررنگ واکسن اسپوتنیک وی را سفارش داده و یا تائید کرده‌اند.
کشورهای سبز کمرنگ نسبت به تهیه این واکسن ابراز علاقه کرده‌اند.

صدراعظم آلمان خبر داد که در مورد واکسن روسی با ولادیمیر پوتین گفت‌وگو کرده و آماده است تا اسپوتنیک وی را مدنظر قرار دهد. آنگلا مرکل گفت: داده‌های خوبی از واکسن روسیه دریافت کرده‌ایم. در اتحادیه اروپا از هر واکسنی استقبال می‌کنیم مشروط به آنکه سازمان داروی این قاره آن را تائید کرده باشد. من با رئیس‌جمهوری روسیه درباره همین موضوع گفت‌وگو کرده‌ام.

میلوش زمان رئیس‌جمهوری جمهوری چک نیز گفت که کشورش قصد تهیه واکسن روسی اسپوتنیک وی را دارد و افزود: من به پوتین رئیس‌جمهوری روسیه نامه‌ای نوشته و در آن خواستار دریافت واکسن اسپوتنیک شدم. چنانچه افراد مختلفی به ما درباره استفاده از واکسن روسی انتقاد و هشدار دهند، بهتر است به آنها گفت که واکسن و واکسیناسیون یک مسئله اعتقادی و ایدئولوژی نیست.

سباستین کورتز صدراعظم اتریش هم اعلام آمادگی کرده بود که کشورش در صورت تائید اتحادیه اروپا واکسن‌های ساخت چین و روسیه را تولید کند. وی گفت: آنچه که مهم است، دریافت بی‌خطرترین واکسن در اسرع وقت فارغ از کشور سازنده آن است.

به گفته کورتز، اگر واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه یا واکسن‌های چینی در اتحادیه اروپا ثبت شوند، آماده است تا با آنها واکسینه شود و اتریش نیز مانند تولیدکنندگان کشورهای دیگر «قطعاً تلاش خواهد کرد تا توانمندی تولیدی شرکت‌های داخلی را صرف تولید واکسن‌های چینی یا روسی کند.»

وی افزود: آنچه که در مورد واکسن مهم است اثربخشی، بی‌خطری و دسترسی سریع است و نه کشمکش‌های ژئوپولتیک.

ایگور ماتوویچ نخست‌وزیر اسلواکی هم اعلام کرده که این کشور می‌تواند واکسن اسپوتنیک وی را برای مصرف دیگر کشورهای اتحادیه اروپا تولید کند. به گفته ماتوویچ، روسیه علاقه‌مند است که بخش تولید واکسن اسپوتنیک را به کشورهای خریدار منتقل کند.

وی تأکید کرد: اگر ما تولیدکننده واکسن باشیم، آن را به صورت عادلانه برای دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا تأمین خواهیم کرد. نباید منافع ژئوپولتیک را بر منافع مردم ترجیح دهیم.

ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت که هیچ گونه ممانعتی برای توزیع واکسن روس در فرانسه وجود ندارد. او نیز همچون دیگر مقام‌های اروپایی تأکید کرد که اگر واکسن اسپوتنیک وی با استانداردها و الزامات علمی مطابقت باشد، هیچ مخالفتی با توزیع آن در فرانسه وجود نخواهد داشت. لودریان ضمن تأکید بر آنکه «واکسن‌ها ملیت ندارند» افزود که این واکسن در صورتی در فرانسه قابل توزیع است که به تأیید آژانس دارویی اروپا رسیده باشد.

زولتان کواچ از مقام‌های وزارت امور خارجه مجارستان گفت: واکسیناسیون یک مسئله سیاسی نیست بلکه موضوع مؤثر بودن و قابل اتکا بودن آن است، ما شاهدیم که هردو واکسن روسی و چینی در حال استفاده شدن است و در بسیاری نقاط از جهان به کار گرفته شده است. بروکسل (مرکز نهادهای اتحادیه اروپا) غرق در کاغذبازی است و به اندازه‌ای در تأیید فوری قراردادهای تأمین واکسن تعلل ورزیده که ما هم اکنون دو ماه معطل تأییدیه واکسن‌ها هستیم.

به گفته میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، بسیاری از نمایندگان جامعه دیپلماتیک اروپا در وین و اعضای سازمان‌های مختلف بین‌المللی نسبت به واکسینه شدن با واکسن‌های روسی تمایل نشان داده‌اند.

صندوق سرمایه‌گذاری روسیه (RDIF) و یک شرکت داروسازی مستقر در سوئیس برای تولید مشترک واکسن روسی اسپوتنیک وی در ایتالیا اعلام آمادگی کرده‌اند؛ موضوعی که از استقبال قابل توجه اروپا از واکسن کرونای روسیه حکایت دارد.