تهران- ایرنا- سال گذشته در ژاپن به طور عمده با شیوع ویروس کرونا و تأثیر آن بر این کشور در کنار وقایع مختلف تاریخی دیگری مانند پایان دوره آبه و رکود اقتصادی ناشی از همه گیری کرونا تعریف شده است.

به گزارش ایرنا، ژاپن نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا مانند سایر کشورهای جهان، سال سختی را پشت سر گذاشت هر چند توانست به طور نسبی در برابر این بیماری به موفقیت برسد اما مجبور شد به خاطر جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، المپیک تابستانی توکیو را یک سال به تعویق بیاندازد.


پایان دوران آبه 

یکی از مهمترین تحولات سال گذشته ژاپن پایان دوران نخست وزیری «آبه شینزو» و روی کار آمدن «یوشی هیده سوگا» بود تبدیل دوران «آبه شینزو» به طولانی ترین دوران نخست وزیری در تاریخ ژاپن به خودی خود یک موفقیت بزرگ است، اما آبه فراتر از طول دوران نخست وزیر خود یک رهبر تحول آفرین هم بود.

 در امور خارجه، آبه اتحاد ایالات متحده و ژاپن را تقویت کرد و قوانین قابل توجهی را تصویب کرد که ژاپن را قادر می سازد نقش بیشتری در جهان بازی کند و روابط خود را با دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده بهتر از هر رهبر سیاسی مهم دیگری مدیریت کرد.

 علاوه بر این آبه طرح اقیانوس های هند و آرام آزاد را تدوین کرد و ائتلاف گروه چهار جانبه ژاپن، ایالات متحده، استرالیا و هند را در واکنش به قدرت نمایی چین در آب های منطقه در حوزه امنیتی تقویت کرد.

آبه که در ابتدا به عنوان یک شخصیت ضد چین دیده می شد، به زودی دیدگاهش را از نظر سیاسی اصلاح کرد و روابط اقتصادی خوبی با پکن ایجاد نمود و تلاش کرد تا چارچوب های چند جانبه را برای مدیریت روابط صلح آمیز با چین توسعه دهد این تلاش ها برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم بود روی می داد.

در سیاست داخلی نیز آبه فرآیند آغاز شده توسط حزب لیبرال دموکرات ژاپن را با هدف تقویت قدرت کابینه برای اجرای سیاست ها آغاز کرد. دوران دیوان سالاری که آینده ژاپن را شکل می داد به پایان رسیده است و اکنون سیاستمداران سیاست های خود را با موفقیت در انتخابات به عنوان مأموریت خود دنبال می کنند.   

از سوی دیگر تحقیقات اخیر در مورد رسوایی های سیاسی دوران آبه، که خود او مجبور به پاسخگویی به دادستان ها بود، نشان دهنده ضعف تمرکز قدرت در دفتر نخست وزیری است با این حال، میراث وی در چارچوب های نهادی که دولت او توسعه داده است، ادامه خواهد یافت.


شیوع کرونا

دومین رویداد مهم ژاپن در سال گذشته، شیوع کرونا بود، نه فقط به دلیل تاثیر آشکار این بیماری بر سلامت و اقتصاد بلکه همچنین به دلیل روش های غیرمنتظره ای که در آن باعث تسریع در تحول اجتماعی بسیار ضروری در ژاپن شد.

 با سفارش در خانه ماندن، بسیاری از کارگران ژاپنی برای اولین بار در یک دوره طولانی، کار از راه دور را تجربه کردند و دریافتند که کار از راه دور و از خانه حتی می تواند موثرتر باشد.

از سوی دیگر تغییراتی که کرونا در ژاپن ایجاد کرده است احتمالاً تحول دیجیتالی ژاپن را نیز تسریع خواهد کرد دولت سوگا تحولات دیجیتال را به منظور کاهش بروکراسی و ایجاد یک سیستم اجتماعی کارآمدتر که می تواند کاهش جمعیت ژاپن را کنترل کند، ارتقا داده است.

 این سیستم جدید، بسته به شرایط شخصی افراد، پشتیبانی های لازم را برای شهروندان ارائه می دهد به عنوان مثال، شهروندان سالخورده اکنون می توانند بسته به وضعیت سلامتی و شغلی خود انواع مختلف مراقبت و کار را دریافت کنند در حالی که از سوابق مدارس می توان زمینه های نگرانی مانند آزار و اذیت دانش اموزان را شناسایی کرد.  با در دسترس بودن شبکه های بی سیم نسل پنجم یا ۵G، ژاپن آماده دستیابی به این تحولات اجتماعی و ارائه مدلی جدید به جهان است.

تعویق المپیک توکیو

سومین رویداد مهم ژاپن در سال گذشته، تصمیم این کشور برای تعویق المپیک به مدت یک سال بود تا زمان اعلام این مهم در ۲۰ مارس، احتمالات مختلف از لغو بازی ها تا تعویق دو ساله مطرح بود با توجه به اینکه سابقه ای برای به تعویق این بازی ها در جهان وجود نداشت، این شرایط، وضعیت مورد ثبت نشده ای بود.

 اگرچه دولت ژاپن در پایان به این نتیجه رسید که ممکن است تعویق ۱۲ ماهه بهترین حالت باشد اما این یک ریسک بود، زیرا نگرانی های جدی از احتمال آماده نبودن جهان تا تابستان ۲۰۲۱ حکایت داشت اکنون که توزیع واکسن کرونا در تعدادی از کشورهای جهان آغاز شده است، برگزاری مسابقات المپیک در تابستان آینده کاملا امیدوار کننده است.

فراتر از برگزاری این بازی ها و همه آنچه که المپیک برای ژاپن به ارمغان می آورد، بازی های تابستانی برای تاثیر طولانی مدت آن بر اقتصاد و اجتماع ژاپن مهم است مطالعات اخیر در مورد تاثیر بازی های المپیک در یک کشور میزبان، تاثیرات مثبت اقتصادی را اثبات می کند که می تواند تا ۲۰ سال پس از برگزاری در بخش های مختلف، به ویژه گردشگری ادامه داشته باشد.

 ژاپن قبلاً توسعه گردشگری بین المللی را به عنوان یک تمرکز عمده اقتصاد ملی آغاز کرده بود و تا زمان شیوع کرونا موفق به افزایش چشمگیر تعداد گردشگران شده بود. توسعه زیرساخت های مورد نیاز برای افزایش گردشگران تا حد زیادی انجام شده و در صورت لغو بازی های المپیک، بیشتر این سرمایه گذاری ها بی فایده است و تأثیر مخربی بر اقتصاد می گذارد در نهایت  با احتمال برگزاری المپیک در تابستان سال آینده، ژاپن همچنان می تواند امیدوار باشد به جهانیان نشان دهد که بازگشته است همانطور که امیدوار بود این اتفاق در سال ۲۰۲۰ انجام شود.

اختلاف تجاری ژاپن و کره جنوبی

در سال گذشته  اختلاف تجاری میان ژاپن و کره جنوبی به عنوان سومین و دهمین اقتصادهای بزرگ جهان همچنان ادامه داشت همچنین از این اختلاف به دلیل اهمیت و تاثیر آن به عنوان جنگ اقتصادی ژاپن - کره جنوبی یاد شده است.  

اختلاف تجاری دو کشور باعث شده است که روابط اقتصادی توکیو و سئول که تحت تاثیر شیوع کرونا کمرنگ شده است به شرایط پیش بینی نشده ای برسد.