چهارشنبه سوری یکی از سنتها و جشنهای قدیمی ایرانیان باستان محسوب میشود که در زمانهای گذشته در حد یک آتش بازی مختصر در نقاط از پیش تعیین شده و در یک ساعت معین برگزار می شد تا در هنگام فرا رسیدن عید نوروز با دلی پاک و به دور از هرگونه کینه توزی و خصومت شروع سال جدید را جشن بگیریم اما در سالهای اخیر این مراسم سنتی ، رنگ دیگری به خود گرفته و این شب به یاد ماندنی جای خود را به صداهای مهیب و وحشتناک ترقه و نارنجکهای دست ساز داده است.
چهارشنبه سوری امسال متفاوت تر از تمام چهارشنبه سوریهای گذشته است زیرا که علاوه بر استفاده از خطرات ترقه و مواد منفجره، مهمان ناخواندهای به نام کرونا در جامعه سایه افکنده است و در عرض یک سال اخیر تعداد زیادی از هموطنان به آن مبتلا و یا جان خود را از دست داده و خانواده های زیادی داغدار شدند.
شیوع ویروس کرونا که بیش از یک سال از ورود آن به جهان و از جمله کشور می گذرد، آئین سنتی چهارشنبه سوری را تحت الشعاع خود قرار داده و تمامی مسئولان از مردم میخواهند که امسال در خانه بمانند تا با حوادث ناشی از این مراسم، مشکلات جامعه بیشتر نشود.
حوادث مربوط به آئین چهارشنبه آخر سال، علاوه بر اینکه باعث به خطر افتادن سلامتی افراد میشود، ظرفیت مراکز بهداشتی و درمانی را که به مقابله با ویروس کرونا اختصاصیافته، معطل کرده و توان محدود کادر درمانی را دوچندان از بین خواهد برد، که ایجاب میکند مردم با حضور نیافتن در خیابانها و شرکت نکردن در این مراسم از بروز مشکلات جدید برای جامعه پیشگیری کنند.
هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری که احتمال جهش پیک چهارم کرونا هم وجود دارد میتواند زیانهای جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد.
در این میان خانواده ها میتوانند نقش مهمی را در پیشگیری از حوادث مربوط به چهارشنبه پایان سال ایفا کنند و از حضور فرزندان خود در این مراسم بلحاظ شرایط کرونایی و با نشان دادن اهمیت موضوع و اینکه حوادث مربوطه می تواند تهدید کننده سلامت آنها باشد، ممانعت کنند.
کارشناس مبارزه با بیماری های غیرواگیر شبکه بهداشت ودرمان گناوه گفت: باتوجه به اینکه تمامی امکانات بهداشتی و درمانی، توان و ظرفیت گروههای امدادی و نیروهای خدمات رسان به مقابله با شیوع ویروس کرونا معطوف شده است ، ماندن افراد در منزل و شرکت نکردن در مراسم چهارشنبه آخر سال میتواند کمک شایانی در قطع چرخه انتقال این ویروس کند.
هاجر عوض پور افزود: در حوادث مربوط به چهارشنبه آخر سال ، کوچکترین خطا، بزرگترین حوادث را به همراه میآورد که از مردم انتظار و توقع میرود در شرایطی که همه امکانات برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بسیج شده، برنامههای مربوط به آئین چهارشنبه سوری را برگزار نکنند تا مشکلات جامعه و فشار بر کادر درمانی کمتر شود.
وی اضافه کرد: با برگزار نشدن آئین چهارشنبه آخر سال، خللی در آداب و رسوم مردم ایجاد نمیشود و از خطر شیوع ویروس کرونا در اجتماعات مردمی کاسته میشود.
عوض پور افزود: اجتماعات مردمی در چهارشنبه آخر سال علاوه بر اینکه خطر شیوع ویروس خطرناک کرونا را افزایش میدهد باعث میشود تا در صورت بروز حادثه برای افراد و مراجعه آنان به مراکز درمانی و بیمارستانی، امکان ابتلای افراد در محیطهای آلوده افزایش پیدا کند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: حادثه برای هر فردی اتفاق میافتد، اما از بروز اغلب حوادث از جمله حوادث چهارشنبه سوری میتوان جلوگیری کرد.
وی با تاکید و توصیه جدی بر عدم برگزاری مراسم چهارشنبه سوری گفت: در صورت تمایل برای برگزاری این مراسم باستانی از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال آن در واحدهای مسکونی و چه در معابر، کوچه و خیابان خودداری شود.
عوض پور بیان کرد: از پرتاب مواد آتشزا مانند فشفشه بر روی درختها، بام و بالکن منازل که از عوامل عمده بروز آتشسوزی است بجد خودداری شود زیرا که با توجه به شیوع بیماری کووید ۱۹ و احتمال حمل الکل در ماشین توسط سرنشینان و عابران پیاده در صورت استفاده از مواد آتشزا به علت درصد احتراق بالای الکل ، احتمال به وجود آمدن حوادث بیشتر است.
وی گفت: نباید فراموش کنیم که با حضور در خانه میتوانیم زنجیره انتقال کروناویروس را قطع کنیم و برای این امر مهم همه باید در کنار هم باشیم تا از این شرایط که جهان و به تبع آن کشور عزیزمان را درگیر خود کرده است به سلامت عبور کنیم.