تهران- ایرنا- دولت تایلند در جنوب شرق آسیا درحالی سال ۱۳۹۹ را پشت سر گذاشت که علاوه بر تلاش برای مهار ویروس مهلک کرونا، با ناآرامی های سیاسی - اجتماعی نیز رو به رو بود و در عین حال مناسباتش با جمهوری اسلامی ایران را عمدتا بر محور مبادلات اقتصادی قرار داد.

به گزارش ایرنا، این ویروس که اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در کشف شد و پس از آن در تمام دنیا گسترده شد، باعث رکود رشد اقتصاد جهان از جمله در پادشاهی تایلند در جنوب شرق آسیا شد.

شیوع ویروس کرونا و همه‌گیری جهانی آن، اقتصاد دنیا را در سال ۱۳۹۹ با چالش‌های زیادی مواجه کرده است. با این وجود دولت تایلند که یکی از مشهورترین مقاصد گردشگری آسیا است با مشکلات اقتصادی زیادی به ویژه از طریق درآمدهای گردشگری رو به رو بود که البته با مدیریتی که در این خصوص انجام داد پریروز/جمعه اعلام کرد که بسیاری از محدودیت‌های گردشگران بین‌المللی را در ماه ژوئیه (اواخر خرداد) کاهش می‌دهد اما فقط برای کسانی که علیه ویروس کرونا واکسینه شده‌اند.

پرایوت چان اوچا، نخست‌وزیر تایلند این طرح را در جلسه مرکز مدیریت وضعیت اقتصادی تصویب کرد و قرار شد یک برنامه آزمایشی در این زمینه از اول ژوئیه (اردیبهشت و خرداد) در جزیره پوکت در جنوب‌غربی این کشور آغاز شود.

البته گردشگران هنوز هم باید شیوه نسبتا پیچیده‌ای را برای دریافت مجوز سفر به تایلند که عمده درآمد آن بر محور این صنعت می چرخد، پشت سر بگذارند.

آنها باید قبل از عزیمت، مجوز ورود به تایلند را به صورت آنلاین دریافت و برنامه ردیابی «تایلند پلاس» را روی تلفن همراهشان نصب کنند. آنها قبل از سوار شدن به هواپیما باید نتیجه آزمایش منفی PCR را که طی ۷۲ ساعت قبل گرفته شده است را ارائه دهند و همچنین باید بیمه سفری در دست داشته باشند که هزینه‌های بیماری کرونا را هم پوشش می‌دهد.

تداوم اعتراضات ضد پادشاهی و هشدار کودتا در تایلند

دولت تایلند علاوه بر کرونا با بحران های سیاسی و اجتماعی دیگری نیز مواجه بوده و هست از جمله اینکه دولت نظامی این کشور مدت ها با اعتراضات مردمی در باره نحوه مدیریت سیاسی و اقتصادی دولت نظامی است.

فعالان سیاسی و رهبران معترضان تایلند بارها با هشدار نسبت به وقوع کودتا توسط ارتش و برکناری دولت توسط نظامیان ابراز نگرانی و تظاهرات ضد دولتی برگزار کردند.

سازمان‌دهندگان تظاهرات، خواستار بازنویسی قانون اساسی ۲۰۱۷، انحلال پارلمان و «توقف تهدید مردم» توسط دولت هستند.

این تظاهرات پس از چند هفته اعتراضات خیابانی مداوم دانشجویان علیه دولت پرایوت برگزار شد.
پرایوت، فرمانده سابق ارتش دولت تایلند بود که هدایت کودتای سال ۲۰۱۴ علیه دولت وقت را بر عهده داشت. معترضان، وی را باقیمانده کودتای نظامی ۲۰۱۴ می‌دانند.  
این تظاهرات در حالی برگزار شد که شیوع کرونا اقتصاد کشور را تحت فشار قرار داده و میلیون‌ها نفر بیکار شده‌اند.
معترضان می‌گویند که نابرابری در جامعه تایلند افزایش یافته و نزدیکان دولت در موقعیت بهتری قرار گرفته‌اند.

در آذرماه ۱۳۹۹، تظاهرکنندگان طرفدار دموکراسی در تایلند بی‌توجه به تهدیداتی از قبیل بازداشت، زندان و حمله‌های خشونت بار برای چندمین بار در راهپیمایی اعتراضی شرکت کردند و به ارتش در خصوص احتمال کودتا هشدار دادند. این در حالی است که با تداوم اعتراض‌های ضد نظام پادشاهی در تایلند، به نظر می‌رسد که این کشور به یک دو راهی اصلاحات و یا ادامه خشونت و سرکوب رسیده است.

پتانسل خشونت در تایلند پس از تظاهرات قبلی طرفداران دموکراسی پس از آن نمایان شد که دو نفر در آن تظاهرات با شلیک گلوله مجروح شدند. هر چند این رویداد همچنان مبهم و ارتباط آن با تظاهرات نامشخص است اما یادآور این نکته است که معترضان دانشجویی آسیب پذیر هستند .

خواسته های اصلی جنبش اعتراضی در تایلند، کناره گیری «پرایوت چان-اوکا» نخست وزیر و دولت او از قدرت و اصلاحات دموکراتیک در قانون اساسی و اصلاح پادشاهی به منظور پاسخگوتر شدن آن است.

خواسته های مرتبط با اصلاح پادشاهی از جمله جنجالی ترین مطالبات مطرح شده در اعتراضات تایلند است زیرا مطابق قانون اساسی و سنت سیاسی در این کشور، نهاد پادشاهی خارج از نقد و انتقاد است و برخی مردم آن را پایه و اساس هویت ملی می دانند. ارتش تایلند هم دفاع از پادشاهی را از جمله مهمترین وظایف خود می داند.

استعفای دسته‌جمعی در ائتلاف حاکم تایلند

بزرگترین حزب در ائتلاف حاکم تایلند در ۱۳ خرداد ماه ۱۳۹۹ به دلیل اختلافات داخلی با استعفای گروهی اعضای هیات اجرایی خود روبه‌رو شده است.

روزنامه «استریت‌تایمز» سنگاپور در گزارشی نوشت: «پایبون نیتیتاوان» معاون رئیس حزب «پالانگ پراچارات» اعلام کرد که ۱۸ نفر از ۳۴ عضو هیات اجرایی این حزب استعفا داده و راه را برای انتخابات جدید داخلی جهت انتخاب اعضا و رهبر حزب هموار کرده اند.

ارزش اقتصاد تایلند به عنوان دومین اقتصاد بزرگ اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه‌آن)، در سه ماهه نخست سال ۱۳۹۹ در مقایسه با یک سال قبل، ۱.۸ درصد کاهش یافت که دلیل آن ضربه به صنعت گردشگری و تولید این کشور و تجارت جهانی درپی شیوع کرونا بود.

مرکز برنامه ریزی تایلند پیش بینی کرده بود که مجموع تولید ناخالص داخلی تایلند در سال جاری ۵ تا ۶ درصد کاهش یابد.

پادشاه تایلند خود را با ۲۰ زن در هتلی در آلمان قرنطینه کرد

سال گذشته در ششم فروردین ماه بود که با گسترش بیماری کرونا در جهان، پادشاه تایلند برای در امان ماندن از این ویروس، خود را به همراه اهالی حرمسرا شامل ۲۰ زن در هتلی مجلل در کشور آلمان قرنطینه کرد.

به گزارش روزنامه هندی "ایندیا تودی" ، "ماها واجیرالونکورن" (Maha Vajiralongkorn) تصمیم گرفته بودکه خودش را در کشور آلمان قرنطینه کند و مجوزهای لازم برای اقامت در هتل چهار ستاره "گراند هتل ساننبیکل" در ایالت باواریای آلمان را با وجود مقررات قرنطینه در آلمان دریافت کرده بود.

روزنامه "بیلد" آلمان از ورود پادشاه تایلند به همراه ۲۰ زن حرمسرا و تعدادی از خدمتکاران اش خبر داده بود. برخی گزارش ها حاکی بود که پادشاه تایلند قصد داشت همراهان بیشتری را با خود به آلمان ببرد اما ۱۱۹ نفر از همراهان او به ظن اینکه مبتلا به کرونا هستند به تایلند بازگردانده شدند.

با انتشار گزارش هایی از قرنطینه شاه تایلند در آلمان ، مردم تایلند در رسانه های اجتماعی خشم و ناخشنودی خود را ابراز کردند و هشتگ "چرا به شاه نیاز داریم؟" در توییتر داغ شد. این درحالی است که حرف زدن علیه پادشاه در تایلند جرم است و اهانت به پادشاه و ملکه مطابق قانون ممنوع است.

 استقبال رئیس جمهوری ایران از توسعه همکاری‌های همه‌جانبه با تایلند

رئیس جمهوری ایران در آذرماه با اشاره به روابط بیش از ۴۰۰ ساله ایران و تایلند تاکید کرد که تهران برای توسعه همکاری های دوستانه با بانکوک ارزش زیادی قائل است و آماده گسترش این همکاری ها در همه زمینه ها است.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی هنگام دریافت استوارنامه سفیر جدید تایلند در تهران، با استقبال از همکاری های علمی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور اظهارداشت: ظرفیت های بسیار خوبی برای افزایش سطح روابط دو کشور وجود دارد که امیدوارم در دوران ماموریت شما به عنوان سفیر جدید، از این ظرفیت ها نهایت بهره برداری انجام گیرد.

«وراووت پونگ پرایاپانت» سفیر جدید تایلند در تهران نیز در این دیدار ضمن تقدیم استوارنامه خود گفت: قرن ها روابط ایران و تایلند و روابط دیپلماتیک رسمی ۶۵ ساله فرصت مناسبی برای تعمیق بیش از پیش همکاری های مشترک ایجاد کرده و بانکوک مصمم است روابط خود را با تهران در همه عرصه های موردعلاقه گسترش دهد.

سفیر جدید تایلند در تهران اظهارداشت: تایلند خواهان حضور گسترده تر دانشجویان تایلندی در ایران و تحصیل در رشته های مختلف است و این موضوع بی تردید در تقویت همکاری های دو ملت و دو دولت بسیار نقش آفرین است.

تقویت همکاری رسانه‌ای در سایه تفاهم‌نامه‌ ایرنا و خبرگزاری تایلند

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اول بهمن ۱۳۹۹ در دیدار با سفیر جدید تایلند در ایران با اشاره به تفاهم‌نامه خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) و خبرگزاری تایلند، آن تفاهم‌نامه را زمینه ساز همکاری های بیشتر در مناسبات رسانه‌ای دو کشور توصیف کرده بود تا دو ملت بتوانند درک بهتری از یکدیگر داشته باشند.

وی در آن دیدار ی با اشاره به گفت و گوی مجازی چند روز بعد خود با وزیر فرهنگ کشور تایلند گفته بود: گفت و گو های دوجانبه به ویژه در عصر کرونا بر گسترش مناسبات فرهنگی دو کشور موثر است و در این زمینه ایران و تایلند مسائل مشترکی با یکدیگر دارند و می توانند این تجربیات را به اشتراک بگذارند.

صالحی افزود: هر دو کشور از لحاظ ظرفیت های گردشگری، میراث تاریخی و تمدنی و همچنین جایگاه شان در منطقه های خود، دارای اهمیت هستند. روابط تاریخی ایران و تایلند قدیمی و کهن است که به زمان حضور شیخ احمد قمی حدود ۴۰۰ صد سال پیش برمی گردد و تاکنون که به صورت دیپلماسی رسمی است، این روابط قابل توجه است.

 توافق وزیر خارجه ایران و معاون نخست وزیر تایلند بر همکاری‌های دو جانبه

وزیر خارجه جمهوری اسلامی و معاون نخست وزیر و وزیر خارجه تایلند در ۱۷ بهمن ماه در تماس تلفنی درباره همکارهای اقتصادی دوجانبه گفت وگو و تبادل نظر کردند.

در گفت وگوی تلفنی «محمد جواد ظریف» با «دان پرامودوینای» آخرین تحولات روابط دوجانبه خصوصا در حوزه همکاری‌های سیاسی و کنسولی فی‌مابین مورد گفت و گو قرار گرفته بود.

در آن گفت وگوی تلفنی همچنین آمادگی طرفین برای همکاری اقتصادی دوجانبه مورد تبادل نظر قرار گرفت.

در خواست تایلند برای احداث باغ تایلندی در تهران به نشانه دوستی دو کشور

سفیر تایلند در ایران در اول بهمن ماه در دیدار با پیروز حناچی، شهردار تهران او وی خواست با توجه به بیش از ۶۵ سال روابط ایران و تایلند با اختصاص فضایی برای ساخت باغ تایلندی به نشانه دوستی، تایلند را در ساخت این باغ در پایتخت یاری دهد که این درخواست با موافقت حناچی عملی می‌شود.

به گزارش  ایرنا، "ورا ووت پونگ پرا پاپانت" تایلند گفت: شگفت انگیز است که سطح رشد تهران و بانکوک یکسان است و ما در آنجا هم آلودگی داریم و آلاینده ذرات با قطر کمتر از ۲.۵ میکرون در بانکوک از حد مجاز بیشتر و در عین حال جمعیت در شهر بانکوک بالا و خدمات دهی به آنها سخت است.

وی یادآور شد: در سال ۲۰۲۰ ایران و تایلند شصت و پنجمین سالگرد روابط خود را جشن گرفتند و به همین دلیل خواهانیم باغی به شکل تایلندی به عنوان نمادی برای دوستی در تهران ایجاد کنیم و درخواست داشتیم که جایی برای این کار در نظر بگیرید.

شهردار تهران هم ضمن موافقت با این پیشنهاد این شعر را خواند: " درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد؛ درخت دشمنی برکن که رنج بی شمار آرد."

وبینار «تبیین مؤلفه‌های تمدن نوین اسلامی» در تایلند برگزار شد

وبینار «تبیین مؤلفه‌های تمدن نوین اسلامی» بر اساس مفاهیم بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری  ۲۱ بهمن‌ماه ۱۳۹۹به مناسبت چهل‌ودومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران به همت رایزنی فرهنگی ایران در بانکوک و با مشارکت نمایندگی جامعةالمصطفی (ص) العالمیه در تایلند برگزار شد.

در این هم‌اندیشی که با شرکت علما و اندیشمندان مسلمان دانشگاهی و حوزوی تایلند به اجرا در آمد، موضوعاتی همچون انقلاب اسلامی و تمدن نوین اسلامی، زمینه‌های تحقق تمدن نوین اسلامی، عوامل و بسترهای ایجاد تمدن نوین اسلامی، نقش ولایت فقیه و وحدت مسلمانان در توسعه تمدن نوین اسلامی مورد بحث و تبادل نظر اندیشمندان شرکت کننده قرار گرفت.


روابط اقتصادی ایران و تایلند در سال ۱۳۹۹

صرف نظر از مناسبات سیاسی و فرهنگی مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی تایلند، این دو کشور روابط اقتصادی و تجاری گسترده ای نیز دارند.

گزارش ها حاکی است که تجارت ایران و تایلند در ۹ ماهه نخست سال ۱۳۹۹ رقمی برابر با ۴۳۰ میلیون دلار بوده که به اعتقاد سید رضا نوبختی سفیر ایران در بانکوک، چنانچه مشکلات مربوط به ارتباط بانکی دو کشور برای توسعه تجارت برداشته شود، ایران و تایلند می توانند به عنوان یک مرکز (هاب) تجاری در منطقه ایفای نقش کنند.

وی بارها دیدگاه دولت و ملت تایلند به روابط اقتصادی با ایران را مثبت ارزیابی کرد و با استناد به گزارش دیماه ۱۳۹۹ در رابطه با تجارت کالایی ایران، ارزش تجارت ایران و تایلند در نه ماه اول ۱۳۹۹ را ۴۳۰ میلیون دلار اعلام کرد که از این میزان، ۲۹۵ میلیون دلار صادرات ایران به تایلند و ۱۳۵ میلیون دلار، سهم صادرات تایلند به ایران بوده است.

به گفته نوبختی، تراز تجاری دوکشور در ۹ ماه اول سال گذشته مانند سه سال گذشته به نفع ایران (۱۶۰ میلیون دلار) است. در سال ۱۳۹۸ نیز تجارت بیش از ۸۳۱ میلیون دلار بوده که ازین مقدار تقریبا ۶۲۲ میلیون دلار صادرات ایران و ۲۱۰ میلیون دلار واردات از تایلند بوده است. در سال ۱۳۹۸، تراز تجاری ۴۲۱ میلیون دلار به نفع ایران بوده است. 

وی با اعلام اینکه در سال های اخیر تایلند بین ۱۰ مقصد صادراتی اول ایران بوده که در نوع خود قابل توجه است، خاطرنشان کرد: بین کشورهای شرق آسیا فقط چین و در منطقه جنوب شرق آسیا (آ سه آن) فقط اندونزی رتبه بالاتر از تایلند دارد و نهایتاً به لحاظ تراز تجاری، رتبه تایلند با بیش از ۲۰۰ میلیون دلار تراز تجاری مثبت، رتبه ششم بوده است. 

سفیر ایران مهمترین اقلام صادراتی ایران به تایلند را فولاد، آبزیان، میوه و سبزی، محصولات پتروشیمی، تجهیزات پزشکی، محصولات معدنی و محصولات پلاستیکی اعلام کرد و گفت که فولاد به تنهایی ۶۵ درصد صادرات را تشکیل می دهد. همچنین مهمترین اقلام وارداتی ایران از تایلند در نه ماه اول ۲۰۲۰، کائوچو، موتور سیکلت و قطعات آن، محصولات لاستیکی از کائوچو، میوه‌های فرآوری شده، تورهای ماهیگیری، محصولات شیمیایی، برنج، محصولات سرامیکی، و قطعات ماشین بوده‌اند.

نوبختی از تشکیل شورای تجاری ایران-تایلند در اتاق بازرگانی آن کشور که با هدف ارتقا روابط و تسهیل ارتباط بین شرکت های دو کشور فعالیت می کند،. خبر داد. گفت: طی سه سال اخیر، تجارت با تایلند به نفع ایران بوده است. علاوه بر موافقتنامه های تجاری، شناسایی سایر موانع تجاری مانند قوانین قرنطینه محصولات کشاورزی، استاندارد ورود مواد غذایی، نقل و انتقال پول و امثال آن نیز می تواند مثمر ثمر باشند. این موضوعات در گفت و گوهای بین مراجع دولتی دو کشور در حال بررسی است.

وی تصریح کرد: باید توجه داشت که بازار ۸۰ میلیونی در ایران و ۶۹ میلیونی در تایلند، ظرفیت زیادی برای شکل گیری تجارت دوجانبه و تبدیل به یک هاب منطقه ای دارند؛ به این معنی که بسیاری از کالاهای تجاری دو کشور می‌توانند از طریق یکدیگر به کشورهای همسایه، صادرات مجدد شوند. ایران با داشتن مناطق آزاد تجاری بسیار و امکان صادرات به کشورهای همسایه، توانایی دریافت کالاهای تایلندی و صادرات مجدد به کشورهای منطقه را داراست و تایلند نیز وضعیت مشابهی در منطقه جنوب شرق آسیا دارد.
این دیپلمات کشورمان خاطرنشان کرد: کالاهای مورد نیاز تایلند که می توانند از ایران صادر شوند شامل آهن، محصولات دریایی، محصولات پتروشیمی، محصولات دانش بنیان، میوه تازه و خشک، خشکبار و محصولات غذایی صنعتی می باشد.

قابل توجه است که تایلند با ترکیبی از موقعیتی استراتژیک، کیفیت و نیروی کار ماهر، زیرساخت مستحکم و محیط کسب و کار دوستانه به یکی از کشورهای جذاب برای سرمایه گذاری در منطقه جنوب شرق آسیا تبدیل شده است.

این کشور بعد از اندونزی، با ۵۲۹ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی (۲۰۱۹) دومین اقتصاد بزرگ کشورهای جنوب شرق آسیا محسوب می شود. بخش های خدمات با ۵۵، صنعت با ۳۶ و کشاورزی با ۹ درصد بخش های اصلی تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می دهند.

برگزاری جشنواره بزرگ "نوروز" ایرانی و "سونکران" تایلند در بانکوک

جشنواره مشترک نوروزی ۱۴۰۰ با عنوان پیوند نوروز و سونکران (سال نو تایلندی) آخرین برنامه مشترک میان دو کشور در سال ۱۳۹۹ بود که به مناسبت ۴۰۰ امین سال روابط دو کشور در ۳۰ اسفند با حضور مقامات و مسئولین وزارت فرهنگ و امورخارجه تایلند، سفرا و نمایندگان کشورهای دارای فرهنگ نوروز و همچنین معاون دبیرکل ملل متحد و دبیر اجرایی اسکاپ در بانکوک برگزار شده بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در آیین گشایش رسمی این جشنواره که به صورت آن لاین برگزار شده بود، علاوه بر سید رضا نوبختی سفیر جمهوری اسلامی ایران در بانکوک، دکتر صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و پرامیت قائم مقام وزیر فرهنگ تایلند در باره آئین های کهن نوروزی ایرانیان و همتای تایلندی آن جشن سونکران که جزو آداب و ارزش های ماندگار فرهنگی، اجتماعی و دینی دو ملت هستند سخنرانی کردند و این دو آئین را مبنایی برای تبادل تجارب و گفت وگو های عالمانه دانشمندان اسلامی و بودایی در شناخت باورها و ارزش های مشترک انسانی ارزیابی کردند. چون بزرگداشت همزمان سال نو دو کشور بعدی از ابعاد تقویت روابط و شناخت بهتر چهره فرهنگی دو ملت به نمایش می گذارد.