کابل - ایرنا - آمریکا با اذغان به شکست مذاکرات صلح دوحه با بازی جدیدی وارد ماجرای صلح افغانستان شده که نشانه‌های اولیه آن، اختلافات داخلی در جناح جمهوریت است.

به گزارش ایرنا، طرح جدید آمریکا برای صلح افغانستان بار دیگر اختلافاتی را بین رهبران احزاب سیاسی، شورای عالی مصالحه و دولت این کشور بوجود آورده است که اگر با هوشیاری مدیریت نشود، طالبان از آن سود خواهند برد.

نخستین واکنش‌ها چند روز پس از سفر و ماموریت جدید زلمی خلیل‌زاد به کابل در دولت جو بایدن نشان داد که دولت افغانستان با این طرح به شدت مخالف است اما در جناح دیگر احزاب سیاسی، شورای عالی مصالحه ملی و رهبران سابق جهادی تا حدودی به این طرح چراغ سبز نشان دادند.

معاون رئیس جمهوری افغانستان گفت که صلح آمرانه و تسلیمی را هرگز نمی‌پذیرد و در باره نشست ترکیه نیز گفت که چند نفر با جمع شدن در یک اتاق نمی توانند برای سرنوشت ملت افغانستان تصمیم بگیرند.

اما شورای عالی مصالحه به نحوی آن را مثبت ارزیابی کرد و گفت که با اعضای شورای عالی مصالحه و ملت در این باره مشورت خواهد کرد و این طرح آمریکا عجله برای صلح را نشان می دهد.

«شاه حسین مرتضوی» مشاور امور فرهنگی رئیس جمهوری افغانستان اما گفت که شماری در این فکر هستند که اول نظام را از بین ببرند، بعد فکر کنند؛ کاری که در دوران دولت نجیب الله در دهه هفتاد کردند و برای بعد از سقوط نظام هیچ برنامه‌ای نداشتند.

وی می‌گوید: هضم طالبان در درون جامعه نیاز به زمان دارد. طالبان باید واقعیت‌های عینی افغانستان را درک کنند.

مشاور رییس جمهوری افغانستان افزود: آمریکا زمانی با ۱۲۰ هزار نیروی نظامی و صدها میلیارد دلار هزینه موفق به حل مشکل در افغانستان نشد و اکنون بطور قطعی با نامه نگاری این گره باز نخواهد شد.

مرتضوی شماری از رهبران سیاسی افغانستان را بخشی از مشکل دانست و گفت باید به کسانی اتکا شود که بخشی از راه حل هستند.

وی گفت: نگاه شماری از رهبران به روند صلح دور زدن قانون اساسی و رسیدن به مقام و قدرت است.

احمدولی مسعود رئیس بنیاد احمدشاه مسعود و از سیاستمداران شناخته شده افغانستان نیز گفت: کسانی که خود را اولیای حفظ جمهوریت و قانون اساسی می دانند هنوز بین خود به صلح نرسیده‌اند.

وی افزود: با این وضعیت چگونه صلح را برای مردم تأمین می‌کنند؟ گذشته از برنامه آمریکا، طرح خود آنها برای صلح چه بوده است؟

مسعود گفت: پس از شکست مذاکرات بین افغانی دوحه که از اول ناکامی آن روشن بود، نسخه جدید و عاجل آمریکا برای صلح، ایجاد حکومت مشارکتی بین کاخ ریاست جمهوری و طالبان تجویز گردیده است.

وی افزود: این طرح مشابه نسخه بن است اما با یک تفاوت که بجای جبهه مقاومت و تیم غرب در معادله قدرت ۱۹ سال قبل، این بار طالبان و حکومت اشرف غنی بازیگران اصلی سرنوشت صلح ما هستند.

مسعود می گوید: گرچه هنوز از جزئیات برنامه جدید آمریکا چیز زیادی نمی‌دانیم اما صلحی که در انحصار جمهوریت اشرف غنی - امارت طالبانی و شاهد تعداد دیگری باشد، صلح من نیست. تعلقی به مردم ما ندارد و هیچ کسی نماینده سرنوشت ما نیست.

وی در یادداشتی که به تازگی منتشر کرده، گفته است: رئیس جمهور غنی یک سال پیش طرح مشارکتی ما را رد کرد اما امروز با فشار آمریکا و جهان آن را پذیرفته اند.

مسعود اضافه کرد: تفاوت میان این دو طرح مشارکتی این‌ است که یکی بر اساس تصمیم وطنی، ملی و بومی یکسال قبل ایجاد می‌شد، روند صلح متعلق به خود افغان‌ها می ‌شد و امروز از موضع قوی به صلح می‌پرداختیم. اما این دومی بر اساس تصمیم و برنامه دیگران شکل می گیرد.

رئیس بنیاد مسعود هشدار داده است که اگر این طرح بسیار دقیق و سنجیده شده به پیش برده نشود، ابر بحران را در کشور بوجود خواهد آورد.

وی گفت: مشارکت امارت طالبان با جمهوریت اشرف غنی یکجا با زیرمجموعه یی از چهره های جهادی، برای دوره انتقال بشدت بحث بر انگیز، رقابتی، خصمانه، امتیاز گیرانه و بحران آفرین خواهد بود و زمینه‌ای برای فروپاشی کامل نظام و سرآشیبی کشور خواهد شد.

زلمی خلیل‌زاد پس از توقف چند روزه در کابل و دیدار با رهبران سیاسی و جهادی سابق به دوحه رفت تا با هیأت مذاکره کننده طالبان دیدار کند و پس آن دوباره دیروز به کابل آمد و با رئیس جمهور غنی و رئیس شورای عالی مصالحه ملی بصورت جداگانه دیدار کرد.

اما امروز رسانه های داخلی افغانستان از دیدار خلیل‌زاد با عبدالرب رسول سیاف از رهبران سابق جهادی خبر داده و احتمال دارد با دیگر رهبران احزاب و سیاستمداران نیز دیدار کند.

پایان این ماموریت نماینده ویژه آمریکا با این همه عجله و فوریت روشن نیست که این بار سرنوشت افغانستان را به کجا برساند!