به گزارش ایرنا، ربات زیرآبی کنترل از راه دور که برای فعالیت در عمق ۴۰۰ متری زیردریا ساخته شده است از حداکثر سرعت افقی و قدرت انجام عملیات در جریان های تا ۳ گره دریایی برخوردار و با ۲ بازوی هیدرولیک با درجه آزادی پنج و ۶ جهت انجام انواع عملیات زیرسطحی، مجهز به ۲ بازوی سه درجه آزادی دیگر برای بازرسی و فیلمبرداری در زیر آب است.
رییس دانشگاه صنعتی اصفهان درباره این محصول فناورانه گفت: ساخت ربات زیرآبی کاوش ۸ ایران را در زمره کشورهای برخوردار از فناوری ربات های زیر آبی با مأموریت های عملیات برای آب های عمیق قرار داد.
سید مهدی ابطحی با بیان اینکه فناوری سطح بالای این نوع سامانه پیش از این در اختیار برخی کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا، انگلیس ونروژ بود، افزود: در طراحی و تولید این ربات از به روزترین فناوری ها در رشتههای مهندسی مکانیک گرایشهای دینامیک وکنترل، هیدرودینامیک، طراحی کاربردی و ساخت و تولید، مهندسی برق گرایشهای الکترونیک، قدرت و مخابرات، مهندسی کامپیوتر گرایشهای نرم افزار و سخت افزار و مهندسی مواد استفاده شده است.
وی با اشاره به امکان نصب بازوهای مکانیکی بر روی بدنه این ربات اظهار داشت: توانایی مذکور امکان بهره گیری از این فناوری در زمینه های مختلف صنایع نفتی و گاز از جمله بازرسی لولههای تعبیه شده در بستر دریا را تسهیل میکند.
رییس دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به کاربردهای ویژه این نوع ربات در صنایع مختلف به ویژه نفت وگاز، مخابرات زیرآب، صنایع نیروگاهی مبتنی بر سدها و مخازن و شیلات گفت: از جمله کاربریهای عملیاتی این محصول فناورانه در حوزه بازرسی، انجام عملیات زیر آب مانند نصب سکوهای دریایی و عملیات لوله گذاری، کابل گذاری در بستر دریا، پیدا کردن و بازیابی اشیای گم شده در آب و بازبینی سازه سدها و مخازن بزرگ است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان، طرح بزرگ طراحی، ساخت و راه اندازی ربات کاوش ۸ به عنوان نخستین ربات زیر آبی آب های عمیق(۴۰۰ متر) کشور حاصل تلاش سه ساله محققان پژوهشکده علوم و فناوری زیردریا دانشگاه صنعتی اصفهان است که با اعتباری بالغ بر ۵۲ میلیارد ریال و ۷۲۰ هزار دلار و با حمایت شرکت مهندسی و تأسیسات دریایی ایران انجام شد.
پژوهشکده علوم و فناوری زیردریا دانشگاه صنعتی اصفهان با پشتوانه بیش از سه دهه فعالیت پژوهشی، ضمن فعالیت مرزهای دانش حوزه زیرسطحی، دستاوردهایی چون طراحی و ساخت ۸ ورژن از ربات زیرآبی کنترل از راه دور(ROV) و یک ربات هوشمند زیرآبی(AUV) و نیز طراحی و تولید نرم افزار قدرتمند شبیه سازی مجازی جهت طراحی، ساخت و تست این شناورها را در کارنامه خود دارد.
ایران با بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مرز آبی و نیازمندیهای متعددی همچون بازرسی لوله های نفتی، سکوهای نفتی، تأسیسات دریایی و برخورداری از سدهای متعدد نیازمند فناوری پیچیده ربات های زیرآبی آب های عمیق است.
با اعمال تحریمهای همه جانبه، و قرار گرفتن این نوع فناوری در فهرست تحریمهای خارجی،اجاره این نوع رباط از پیمانکاران خارجی، روزانه بیش از ۶ هزار دلار ارز را از کشور خارج میکند.
دانشگاه صنعتی اصفهان حدود ۱۰ هزار دانشجو و ۵۰۰ عضو هیات علمی دارد و یکی از دانشگاه های برتر کشور است.